Çifte destek Şart

Teniste tekler kadar çiftler kategorisi de önemli bir gelir kaynağı ve yaşam tarzı. Türkiye’nin bu alanda en önemli isimleri arasında İpek Şenoğlu geliyor. Ancak İpek destek bulamamaktan yakınıyor.

İPEK Şenoğlu 28 yaşında. Neredeyse çeyrek asırdan beri profesyonel teniste 550’nin üzerinde maç oynadı. Dünyada teklerde 293., çiftlerde ise 85. sıraya kadar yükseldi. Tenisimizin en önemli isimleri arasındaki İpek ile konuşmamın nedeni kamuoyunu çiftler kategorisi konusunda daha iyi bilgilendirmek. Sadece tekler sıralamasının ve başarısının değil, çiftler kategorisinin de önemli bir gelir kaynağı ve yaşam tarzı olduğunun altını çizmek.

İpek teklerde teniste bir yere kadar gelebileceğini anladı. Bu yüzden hem sahayı hem oyunun yükünü paylaşarak daha keyifli bir mücadeleyle teniste çiftleri seçti. İpek bu tercihi ve hedefleri için şöyle dedi:

Kazançları yüksek

"Bu yıl, Fıratpen Turnuvası’nda çiftlerde şampiyon olduğum Bosna-Hersek’li
Mervana ile birlikte 2008’de de en az 15 turnuvada oynamak istiyorum. Mervana çiftlerde ilk 100’ün içerisinde. Ben ilk 130’dayım. Küçümsenecek bir yer değil, ama hedefim ilk 50’ye girebilmek. Ancak 100’lerde kalsam bile yıllık ortalama 70.000 dolar ödül kazanabilirim. Bu para benim ve antrenörüm uçak biletlerini otel ve diğer masraflarımı bile karşılamıyor, ama en azından mücadeleme devam edebiliyorum. Şu an tamamen ailemin, adına oynadığım TED Kulübü’nün ve hatır bağışlarıyla turnuvalara gidip geliyorum. Yalnız bu kesinlikle sponsor desteği ile yapılması gereken bir iş. Kafamda şu anda çiftler kategorisinde mücadele etmek var.

Basit bir örnek vermek gerekirse, sadece çift oynayan ve doubleda dünya 1 numarası olan Zimbabveli Cara Black bu sene 800.000 dolar para ödülü kazanmış. Bayanlarda dünyanın en iyi çift takımlarında mücadele eden çoğu tenisçilerin isimlerini tekler sıralamasında göremiyoruz, ama kazançları azımsanmayacak ölçüde büyük. Yıllık 100.000-150.000 dolar arasında destek alabilsem daha fazla turnuva oynar, yükselme şansımı da artırırım."

Neden sponsor bulamadığını sorduğum İpek’in bu konudaki yanıtı ise şöyle oldu:

"Herhalde yaşımdan dolayı kurumlar sponsorluğa fazla yanaşmıyorlar. Ancak şu da bir gerçek ki dünyanın en iyi 10 bayan çiftinin yaş ortalaması 28-30 ve üstü. Çiftlerde yaştan ziyade tecrübe ön planda. Ben çiftlerde oldukça iyi bir puana ve sıralamaya sahibim. Bu yüzden tenisin kraliçelerinin arasına rahatlıkla girebiliyorum. US OPEN’deki Arthur Ashe Stadyumu’nda oynadım. Amelie Mauresmo, Lindsay Davenport gibi starlara karşı mücadele ettim.

Şirketler bir reklam filmine 300 bin dolar harcayabiliyorlar. Ancak, Türk tenisinin tanıtımı için harekete geçmiyorlar. Yani bu konuda sponsorluk girişimleri yok. Bana kortta destek olmaktansa, televizyon sunuculuğu yapmam için yüksek rakamlı teklifler sunuyorlar. Bazen sunuculuk mu yapsam diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Ama benim şimdilik amacım tenise devam etmek."

Çiftler daha cazip hale getiriliyor

DÜNYA Profesyonel Bayanlar Tenis Örgütü (WTA), çift maçlarını daha cazip hale getiriyor. 2008 Wimbledon’a kadar bazı turnuvalarda 1 ve 2. setten sonra tenisçilerin isteği üzerine antrenörleri 2 dakikalık süre için sahaya girip taktik verebilecek. WTA teklerde başarılı olan ancak çift oynamayan tenisçileri double oynamaya teşvik ediyor. İpek’e göre bu yeni uygulamaların en kötü yanı, son setin sadece bir uzun (10’a kadar) Super Tie-Break olarak oynatılması. Bu uygulama zayıf olan takımın avantajına. Favori olmayan set alabilir. Ama final seti normal uzunlukta oynansa tecrübeli takımın kazanma şansı daha yüksek. Süper Tie-Break ise daha ziyade şansa bağlı bir sistem.
Yazarın Tüm Yazıları