Bandırma'da aramalar 48 saat uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

Bandırmada aramalar 48 saat uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 22:24

Bandırma'da 5 gün önce batan ‘Hayal-N’ isimli Ro-Ro gemisindeki 4 kayıp kişiyi arama çalışmaları ikinci kez uzatıldı.

Bandırma Kaymakamı Salih Keser önceki gün yaptığı basın toplantısında, kanuni olarak 72 saat olan arama kurtarma süresinin kayıp yakınlarının talebi doğrultusunda 48 saat daha uzatıldığını belirterek, bu gece saat 23.00'te çalışmaların tamamlanacağını belirtmişti. Ancak bugün Bandırma Liman Başkanlığı'nda Balıkesir Vali Yardımcısı Sebahattin Kapucu başkanlığında komisyon toplantısı yapıldı. Toplantıda, geminin batmasıyla ilgili olarak tüm detayların ele alındığı ve arama kurtarma sonrasında geminin bulunduğu yerden çıkarılması konusunda teknik bilgilerin masaya yatırıldığı öğrenildi.

‘YAKIT SIZMASI DURDURULDU’

Toplantı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, arama kurtarma çalışmalarının 48 saat daha uzatıldığını belirtti. Kurt, arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılacak çalışmaları şöyle anlattı:
“Yaptığımız toplantıda, arama kurtarma çalışmalarının bitmesine müteakip geminin içindeki yakıtın dışarıya alınması, dışarıya alınana kadar da gemiden sızacak yağ ve yakıtın kontrol altına alınması, çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda tedbirleri konuştuk. Şu anda geminin tüm yağ ve yakıt sızıntıları kapatıldı. Gemiden, deniz ortamına herhangi bir sızıntı yok. Gemiyi işleten kuruluş profesyonel 2 şirketi görevlendirerek sızıntıları tamamen giderdi.”

MAĞDURLARA TEBLİGATTA BULUNULACAK

Kazadan dolayı mağdur olanların zararlarının tazmini hakkında da görüşmelerde bulunduklarını açıklayan Ender Kurt, “İlgili kanunun uygulama yönetmeliği çerçevesinde basın yoluyla ilgili kişilere tebligatlarda bulunulacak” dedi.

‘LİMAN TRAFİĞİ DURMAYACAK’

Bandırma Limanı'na gelen gemilerle ilgili olarak limana yanaşma manevralarının kontrollü olarak devam ettiğini vurgulayan Ender Kurt, bölgede seyir emniyetinin alındığını, kazanın olduğu yerin de ulusal standartlardaki şamandıralarla işaretlendiğini ve ışıklandırıldığını belirtti. Bandırma Limanı'na gelen gemilerin limana girmeden önce zaten kılavuz kaptan alarak ve romörkörlerin yardımıyla limana girdiğini belirten Kurt, kazanın olduğu ve gemi batığının bulunduğu yerin uluslar arası standartlara uygun bir biçimde işaretlenerek ışıklandırıldığını ve limanda trafiğin durmasının söz konusu olmadığını belirtti.

‘ENKAZ, YAKIT BOŞALTILDIKTAN SONRA ÇIKARILACAK’

Kurt geminin ve içinde bulunan araçların ne zaman ve nasıl çıkarılacağı şeklindeki sorulara ise “Bu çalışmalar için gerekli aksiyon planları tarafımıza sunulacak. Değerlendirmelerimizi yapıp hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacağız. Ama böyle kazalarda öncelik can kurtarmaya verilir. Arama kurtarma çalışmaları halen daha sürmekte. Kayıp kişilere ulaşmak için çaba harcıyoruz” diye konuştu.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, geminin ve araçların enkaz kaldırma çalışmalarının ise gemideki yağ ve yakıtın boşaltılıp, bertaraf tesislerine gönderilmesinin ardından gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!