Paketteki cep numarası büyük balığa götürdü

Güncelleme Tarihi:

Paketteki cep numarası büyük balığa götürdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 00:00

10 yıldır aranan hacker Çağatay Evyapan’ın, Güney Afrika’ya kargoyla gönderdiği ATM giriş haznesi ve tuş takımlarının bulunduğu paketin üzerine yazdığı cep telefonu numarasından yola çıkılarak yakalandığı ortaya çıktı. Polis, uluslararası kargo şirketleriyle temasa geçti ve telefon numarasına ulaştı.

FBI ve bir çok Avrupa ülkesinin polis teşkilátının 10 yıldır aradığı ChaO nikli hacker Çağatay Evyapan’ın, Güney Afrika’ya kargoyla gönderdiği ATM giriş haznesi ve tuş takımlarının bulunduğu paketin üzerine yazdığı cep telefonu numarasından yola çıkılarak yakalandığı ortaya çıktı.

Banka müşterilerinin hesaplarından bilgileri dışında para çekildiği şikáyetleri üzerine başlatılan çalışmada, paraların ATM’lere takılan kopyalama düzenekleriyle çekildiği belirlendi. Çetenin, benzer düzenekleri yurtdışına gönderdiği duyumu üzerine polis, uluslararası kargo şirketleriyle temasa geçti. İçinde ATM kart giriş haznesi ve tuş takımı bulunan paket bilgisinin bildirilmesi istendi. Bundan yedi ay önce, uluslararası bir kargo şirketi polise Güney Afrika’ya gönderilmek üzere ofislerine bırakılan bir paketi ihbar etti. Pakette kopyalama düzeneği takılı iki adet ATM kart giriş haznesi ve tuş takımı bulundu. Paketin gönderen kısmında Doğan Karsandı adı ve bir cep telefonu numarası yazılıydı. Cep numarasını 1998 yılında İzmir’de, 2000 yılında İstanbul’da banka dolandırıcılığından yakalanarak cezaevindeki beşinci yılında kaçan Çağatay Evyapan’ın kullandığı tespit edildi. Evyapan’ın Tuzla’daki Martı Kent Sitesi 16 numarada oturduğu belirlendi.

Polis villa kiraladı

Sitede Evyapan’a komşu bir villa dört ay önce 1.500 dolara kiralandı. Üç polis memuru villaya yerleşti. Çağatay Evyapan ile ilk temas sitenin havuzunda kuruldu. Polislerden biri, Çağatay Evyapan’la arkadaşlığını ilerletti. Evyapan, bir ay sonra evine davet ederek 12 bilgisayardan oluşan hackleme ağı ve kopyalama cihazlarını hazırladığı villadaki odaları ajan polise gösterdi. Kopyalanan kartlardan elde edilen bilgilerin nasıl ikiz kartlara yüklendiğini anlattı. İnternette "ChaO" nikini kullandığını, darkmarket.com adlı site üzerinden malzemeleri diğer ülkelere gönderdiğini söyledi. Siteye polis memurunu da üye yaptı. Ajan polis, site üyelerinin ChaO’ya büyük saygı duyduklarını gördü. Dünyanın dört bir yanından gelen dolandırıcılık malzemesi taleplerine ChaO’nun yetişmekte zorlandığına tanık oldu. FBI ve bir çok Avrupa ülkesi polis teşkilatının peşinde olduğu hacker ChaO’nun bulunması şubede büyük bir heyecan yarattı. Operasyonu yürüten ekibin ilk tepkisi,"Büyük balığı bulduk" oldu.

Kanka polisten kelepçe

ChaO, doğum günü için Sortie Bar’da eğlence düzenledi. Bu eğlenceye "kanka" dediği polis memurunu da davet etti. Ajan polis bu kutlamadan bir kaç gün sonra ChaO’nun hazırladığı dolandırıcılık malzemelerini 11 ülkeye sevk etmeye hazırlandığı bilgisini amirlerine verdi. Bu bilgi üzerine eş zamanlı operasyon başlatıldı. ChaO’nun villasına meslektaşları ile birlikte giren "kanka" polis, ChaO’ya gerçek kimliğini açıklayarak kelepçeyi vurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!