Garanti, ihaleyi 246.5 milyon dolara aldı, THY mil gelirini dörde katladı

Güncelleme Tarihi:

Garanti, ihaleyi 246.5 milyon dolara aldı, THY mil gelirini dörde katladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 00:00

Garanti Bankası, THY’nin Miles and Smiles ihalesini 170 milyon Euro’ya (246.5 milyon dolar) kazanarak Shop and Miles kart hakkını 3 yıl daha uzattı.

2006 yılında düzenlenen ihalede 3 yıl için 60 milyon dolar teklif veren Garanti, bu yıl en büyük rekabeti Yapı Kredi ile yaşadı. İki bankanın yarışı sonucunda THY mil programından aldığı parayı 3 yıl öncesine göre dörde katladı.

GARANTİ Bankası, Türk Hava Yolları’nın (THY) 2000 yılından bu yana yürüttüğü Shop and Miles mil programını yenilemek için açtığı ihaleyi 170 milyon Euro (246 milyon 500 bin dolar) bedelle kazanarak kart hakkını 3 yıl daha uzattı. 2006 yılında düzenlenen son ihalede 3 yıl için 60 milyon dolar teklif veren Garanti Bankası bu yıl en büyük rekabeti Yapı Kredi Bankası ile yaşadı. Yapı Kredi 150 milyon Euro ile kapalı zarftaki son teklifte Garanti Bankası’nın altında kaldı. İki bankanın rekabeti ve mil pazarının artan cazibesi sonucunda THY mil programından kazandığı parayı 3 yıl öncesine göre neredeyse dörde katlamayı başardı. THY’nin program kapsamında bugüne kadar 1 milyona yakın yolcu taşıdığı Miles & Smiles için 2003 yılında yenilenen ihalede dolar olan parite bilet fiyatlarının Euro’ya dönmesi sonucunda bu kez Euro’ya dönüştürüldü. Anlaşmaya göre Garanti Bankası, önümüzdeki 3 yılda Türk Hava Yolları’na en az 170 milyon Euro ödeyecek. Garanti Bankası’nın daha fazla mil kullanması ve cirosunu genişletmesi durumunda THY’ye ödediği bedel de yükselecek.

20 milyon dolardı

Mil programı için 2003 yılında gerçekleşen ihalede de Garanti’nin en büyük rakibi olarak öne çıkan banka Akbank olmuştu. Kendi kartı Wings olduğu için bu kez yapılan ihalede yarışmayan Akbank o yıl Garanti Bankası’nın 1 milyon dolar üzerinde verdiği yıllık 18 milyon 750 bin dolarlık teklife rağmen THY’nin mil ihalesini alamamıştı. Garanti Bankası’nın yaptığı yatırımları göstererek gerçekleştirdiği itirazı üzerine THY, Akbank’ın kazandığı ihaleyi yenileme yoluna gitmişti. Yenilenen ihalede THY her yıl 20 milyon dolar üzerinden yeniden Garanti Bankası’yla anlaşmaya varmıştı. Anlaşmanın 20 milyon dolar olmasına karşın ciro THY’ye vaad ettiğini cironun üzerine çıktığı için Garanti Bankası’nın kuruma gerçekleştirdiği ödeme hiç bir yıl 20 milyon dolarda kalmadı. Garanti Bankası’nın Genel Müdürü Ergun Özen, THY’nin aldığı paranın asgari ödeme ile kart cirosundaki paya göre şekillendiğini dile getirerek kart cirosundan THY’ye ödedikleri payın her yıl asgari tutarı geçtiğini vurgulamıştı. THY ise gerçekleştirilecek ihalede bu kez yatırımları çok fazla göz önünde bulundurmayarak direk verilecek yüksek teklife odaklanacaklarının sinyalini vermişti.

Star Alliance dopingi

THY’nin tek resmi kredi kartı olarak kullanılan Shop and Miles, THY’nin Star Alliance’a katılımı sonrasında Miles&Smiles programının gelişmesiyle daha da güçlendi. Miles and Smiles üyelerine birliğe dahil 21 havayoluyla dünyanın 965 noktasına yapılan uçuşlardan mil kazanma ve ödül bilet alma olanağı sağlandı. THY İş Geliştirme Başkanı Dr. Haşmet Gökırmak "Garanti Bankası’nın işbirliğiyle yürütülen Shop and Miles programından kazanılan 8 yıllık tecrübe ve yeni hizmet anlayışımızla, Miles and Smiles üyelerine daha zengin ve iyi hizmet sunacağız" dedi.

Shop&Miles ve American Express avantajı birleşecek

GARANTİ Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Elvan Bilge, "Shop&Miles, geride bıraktığımız dönemde, bankamızın ve Türk Hava Yolları’nın çalışmalarıyla büyümeye, güçlenmeye devam etti. Bugün adı prestijle özdeşleşen Shop&Miles markası, sahip olduğu özelliklerle uçakla sık seyahat edenlerin ilk tercihi haline geldi. Shop&Miles’ın öncü ve lider konumunu, önümüzdeki dönemde yeni ve sürpriz özelliklerle güçlendireceğiz. Bu sürprizlerden ilki ise American Express ayrıcalıklarıyla Shop&Miles programını birleştirmek olacak" dedi.

Shop and Miles’ı  temassız yapacak

İHALENİN anlaşma şartlarında bu yıl büyük esneklikler sağladığını dile getiren Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, kartla ilgili yenilikleri şöyle anlattı: "Bu yeni şartlar bizim farklı ürün yapmamıza olanak verecek. 2000 yılındaki şartlar çok değişti. Biz de bu şartları teknik kolaylıklarla destekleyeceğiz. Shop and Miles’a temassız özellik kazandıracağız. Kart sahiplerine cazip gelecek farklı kampanyalara eğileceğiz. Planlanan bazı yenilikler için THY’nin altyapı değişikliği yapması gerekiyor."

Şartlar hafifleyecek

İhaleden önce yapılan açıklamalara göre Türk Hava Yolları da rekabette öne çıkmak için mil kullanım şartlarını hafifletmeyi planlıyor. Mil programını daha cazip hale getirmeyi hedefleyen THY kampanyalar ile artık müşterinin önce yeri rezerve edip sonra miliyle koltuğu satın alabilmesini sağlayacak.

Mil programı nedir

DÜNYADA birçok havayolu şirketinin uyguladığı THY’de de Miles & Smiles olarak adlandırılan mil programı yolculara bedava yolculuk fırsatı sağlayan bir hizmet. THY’nin Garanti ile yaptığı anlaşma sonucunda son 8 yıldır kredi kartı harcamalarından da tüketiciye bedava uçmalarını sağlayacak mil kazandırıyor. Programa Bu miller ile başta Türk Hava Yolları olmak üzere Star Alliance bünyesindeki 20 havayolu ile dünyanın 965 noktasına uçarken de kazanılabiliyor. Türkiye’de bankaların havayolu şirketlerinin ücretsiz bilet kazandıran mil programlarını izleyen kişi sayısı 700 bini buluyor. 2007 yılı sonu kayıtlarına göre Shop and Miles kart kullanıcı sayısı 350 bini aşmıştı. Garanti Bankası, bedava uçak bileti kazandırma uygulamasına Shop and Miles’ın yanı sıra American Express’in Platinium kartını da ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!