Kredi kartlarında kriz tehlikesi yok

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartlarında kriz tehlikesi yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 16:54

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Mine Könüman, Türkiye kredi kartı pazarında kriz tehlikesi olmadığını belirtti.

Akbank Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mine Könüman, kısa vadeli borçlanmalar için kredi kartı faizlerinin son derece makul olduğunu, kredi kartının da zaten uzun vadeli borçlanmalar için kredilendirme aracı olmadığını kaydetti.

Könüman, yeni görevine atanmasıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa'da 58 milyon banka kartı ile 3., 41 milyon kredi kartı ile 4., 1,6 milyon POS makinesi ile 2., 20 bin ATM ile de 6. sırada yer aldığını aktardı.

Axess ve Wings kartlarıyla Akbank'ın markalı kartlar pazarındaki pazar payının yüzde 14,1'e ulaştığını belirten Könüman, aylık 2,5 milyar YTL'lik işlem yapıldığını söyledi.

Özellikle perakende sektörüyle işbirliği yaparak büyüme stratejileri yürüttüklerini vurgulayan Könüman, Boyner Holding ile "One" platformu altında anlaşmaları, Carrefour'la da işbirliği anlaşmaları bulunduğunu hatırlattı.
Mine Könüman, kolay ulaşım üzerinde çalıştıklarını, sadece 7 dakikada gerçek limitle gerçek kartı şubelerinden verebildiklerini, söz konusu uygulamayı sayılı şubelerde yapabildiklerini ve yaygınlaştığını dile getirerek, cep telefonu, SMS ve web üzerinden anında başvuruyla geçici kart çalışmalarının bulunduğunu anlattı.

Üye iş yeri sayısının 230 bini aştığını ve bunun 163 bininin Axess üye iş yeri olduğunu kaydeden Könüman, günde 530 bin işlem yapıldığını ve bunun yüzde 10'unun taksitli işlem olduğunu belirtti.

2007 Mart ayında tanıtımını yaptıkları Wings ile şu ana kadar 300 bin adet bedava bilet verdiklerini, 60 bin kişinin avans mil puan ile uçtuğunu aktaran Könüman, İstanbul, Ankara, İzmir, Çeşme, Dalaman ve Bodrum'da hava limanı servisi hizmeti verdiklerini, jet ve helikopter kiralama hizmetini başlattıklarını söyledi.

TAKSİTLİ İŞLEMLERİN ORANINDA AZALMA

Soruları da yanıtlayan Könüman, 17 ay önce Wings'in tanıtım toplantısında yıl sonu hedeflerini 150 bin adet olarak hedeflediklerini, hedefleriyle paralel gittiklerini ve şu anda geldikleri noktada 220 bin adete ulaştıklarını bildirdi.
Könüman, kredi kartına yapılan yatırımların az olmadığına, pazarın çok gelişmiş ve müşteri beklentilerinin yüksek olduğuna değinerek, "Türkiye pazarı çok enteresan bir pazar. Tamamen marka ön planda. Marka yaratmak kolay bir şey değil. Büyük yatırımlar yapmak gerekiyor. Bu yatırımı yapabilen bankalar bu pazarda her zaman avantajlı olacaklar" diye konuştu.

Temassız kartlara ilişkin bir soru üzerine de Könüman, buna ilişkin çalışmalarının devam ettiğini, önümüzdeki yıl içinde bu kartların görüleceğini belirtti.

Kredi kartıyla taksitli işlemlerin payının adet bazında azaldığına dikkat çeken Könüman, taksitli işlemlerin yüksek montanlı işlemlerde daha fazla kullanılmaya başlandığını ve müşterilerin yavaş yavaş her alışverişte taksit yapmaktan ziyade doğru işlemlerde taksiti kullanmaya yönelik alışkanlıklarını değiştirmeye başladıklarını söyledi.
Belediye ihalelerine girip girmeyecekleri yönündeki bir soruya da Könüman, şehir, ulaşım kartı gibi belediye ihalelerine ilgi gösterdiklerini ve bu ihalelere yeni yeni katılmaya başladıklarını kaydetti.

"BÜYÜME HIZI TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞTÜ"

New York Times gazetesinde yer alan "Türkiye'de kredi kartı pazarında kriz tehlikesi bulunduğuna" yönelik yoruma ilişkin bir soru üzerine de Könüman, "Türkiye kredi kartı pazarında böyle bir tehlike, böyle bir sinyal yok" dedi.
Mayıs ayında pazar genelinde 552 bin adet ödeme sorunu olan müşteri bulunduğuna işaret eden Könüman, kart kullanıcılarının yüzde 3'ünün takip problemi olduğunu belirtti.

Mine Könüman, pazarda büyüme hızının tek haneli rakamlara düştüğünü, adetlerin eskisi kadar hızlı artmadığını, ancak yaygınlığın artığını belirtti.

Yapılan araştırmaların kısa vadeli borçlanmalar için kredi kartı faizlerinin son derece makul olduğunu ve kredi kartının da zaten uzun vadeli borçlanmalar için kredilendirme aracı olmadığını kaydeden Könüman, kredi kartının günlük nakit akışını ayarlamak için ideal bir enstrüman olduğunu, uzun vadeler içi tüketici kredileri bulunduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!