En büyük heykel açıldı

Güncelleme Tarihi:

En büyük heykel açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 17:54

Sakarya Meydan Muharebesi'nde düşmanın durdurulduğu Ankara'nın Polatlı İlçesi'ndeki Kartaltepe'ye yapılan 22 metre yüksekliğindeki, 10 metrelik kaidesi bulunan Türkiye'nin en büyük anıtı ‘Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı’, törenle açıldı.

İŞTE HEYKELİN FOTOĞRAFLARI

Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 30 Ağustos itibariyle Genelkurmay Başkanlığı'nı devralacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Koç Holding Yönetim Başkanı Mustafa Koç da katıldı. Törende dev anıtın yanına yaptırılacak ‘Sakarya Meydan Savaşı Panoramik Müzesi’nin de temeli atıldı.

Sakarya Zaferi'ni genç kuşaklara anlatmak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında, Kartaltepe Mevkii'ne yaptırılan ‘Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı’nın açılış törenine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 30 Ağustos itibariyle Genelkurmay Başkanı olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos itibariyle Kara Kuvvetleri Komutanı olacak Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, 1'inci Ordu Komutanlığı'na atanan Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Koç Holding Yönetim Başkanı Mustafa Koç, üst düzey askeri erkan ve çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Sakarya Meydan Muharebesi'nde düşmanın durdurulduğu Polatlı'daki Kartaltepe'ye yapılan, 22 metre yüksekliğindeki, 10 metrelik kaidesi bulunan Türkiye'nin en büyük ‘Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı’ açılış töreninde coşkulu bir kalabalık yeraldı.

ORGENERAL BÜYÜKANIT: ZAFERİN KAHRAMANLARI İTHAFEN

Açılışta konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Sakarya Savaşı'nın Mehmetçiğin yurt sevgisi ve azmiyle kazanıldığını, Atatürk'ün ifadesiyle ‘Tarihte eşine az rastlanan böyle bir zaferin kahramanları’ olan mehmetçiğe ithafen Türkiye'nin en büyük anıtının yapıldığını söyledi. Orgeneral Büyükanıt, Sakarya Savaşı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün TBMM'den 3 aylık süreyle Başkomutanlık yetkisini aldığını belirterek, “3 aylık süre Atatürk'ün millete ve askerine güvenini simgeliyordu. Millettin yükümlülük kanununu çıkararak asker ve milletin el ele düşmana karşı savaşmasını sağlamıştır. Subay ve astsubayların yüzde 80'ni, erlerin ise yüzde 60'ı bu savaşta ya şehit olmuştur, ya da gazi olmuştur. Bu onurlu kahramanlarımıza ithafen yapılan anıta büyük destek veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a, heykeltıraş Sait Rüstem'e ve Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel'e teşekkür ederim” dedi. Orgeneral Büyükanıt, ayrıca bu eserlerin ulusal bilinç, yurt sevgisi ve tarih bilincine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, konuşmasının ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel ve Mehmetçik Anıtı'nın heykeltraşı Prof. Dr. Sait Rüstem'e birer şilt verdi. Orgeneral Büyükanıt, şiltlerini almak için platforma gelen bu 3 kişiyi ayakta alkışlayarak karşıladı.

BAKAN YILDIRIM: TARİHİMİZİ GELECEK KUŞAKLARA TAŞIYACAK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sakarya Savaşı'nın kalbi olan Kartaltepe'ye Mehmetçik anıtı ve panorama müzesinin yapılmasından dolayı kıvançlı olduğunu belirterek, “Sakarya Savaşı'nda lojistik destek için büyük önemi olan Malıköy Tren İstasyonu'nun müzeye dönüştürülmesinden sonra Kartaltepe'de yapılan savaş eserleri yakın tarihimizi gelecek kuşaklara taşımasında büyük rol alacaktır. Ben ilkokuldayken Sakarya Savaşı’nın Adapazarı’nda yapıldığını zanederdim. Ankara’da top sesleri nasıl duyulur diye merak ederdim. Şimdi birçok insanda öyle zanediyor. İşte bu eserler savaşın Polatlı'da yapıldığını daha iyi anlatacaktır” dedi. Bakan Yıldırım, hayata geçecek hızlı tren projesi sonrası demiryollarında yolculuk edecek vatandaşların çok rahatlıkla buraları görüp, ziyaret edebileceğini söyledi.

MUSTAFA KOÇ: GURURLUYUZ

Mehmetçik Anıtı'nın yapılmasında büyük katkı sağlayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen mehmetçiğe ithafen yapılan bu esere katkı sağladıkları için gurur duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bugün bize düşen görev Cumhuriyet ilkelerine, her şartta sahip çıkarak Atatürk’ün açtığı çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek ve bunu geliştirmektir. İşte bu nedenle Koç topluluğu olarak ülkemizin geleceği için yaptığımız tüm çalışmalar içinde tarihi yaşatmaya, değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarma olanağı veren projelere özel önem veriyoruz. 32 metre yüksekliğinde Türkiye’nin en büyük anıtı olacak bu abide bağımsızlık mücadelemizin bir sembolü olarak buraya gelecek ziyaretçileri karşılayacaktır.”

Bu arada açılış yapıldığı sırada Kartaltepe'nin hemen altından geçen 472 metre uzunluğundaki hızlı tren tünelinde 12 kez hızlı tren deneme sürüşlerin yapılması dikkat çekti. Öte yandan tören alanına akın eden çok sayıda vatandaş anıtı beğeniyle inceledi.

ZIRHLI ARAÇ İÇİN CEVAP YOK

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, tören alanında aracına yöneldiği sırada gazetecilerin “Zırhlı aracınızla ilgili soru sorabilir miyiz?” yönündeki soruya ise “Hepinize teşekkür ediyorum” diyerek cevap vermeden ayrıldı.

DEV ANIT 8 AYDA TAMAMLANDI

ANKARA'nın Polatlı İlçesi'nin Eskişehir yönüne 6’ncı kilometre batısında yer alan ‘Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı’ ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Said Rüstem tarafından 8 ayda tamamlandı. Beton üzerine bakır kaplama olarak yapılan heykel yüksekliği 22, kaidesi ise 10 olmak üzere toplam büyüklüğü 32 metreden oluşuyor.

Koç Holding ve TÜPRAŞ sponsorluğuyla yapılan heykelin hemen yanına ise Sakarya Panoramik Müzesi temeli atıldı. Müze tamamlandığında, Sakarya Meydan Muharebesi üç boyutlu sanal ortamda izlenebilecek. Mehmetçik Anıtı, Sakarya Savaşı Zaferi nedeniyle Polatlı’ya yapılan Dua Tepe ve Gazi Tepe anıtlarından sonra üçüncü anıt oldu. E-90 karayolu ile Eskişehir’den Ankara’ya gelenlerin Polatlı sınırında girdiklerinde rahatça görebilecekleri anıtın yanında bir de dev Türk Bayrağı yaptırılacak. Öte yandan hızlı tren yolu güzergahında bulunan anıt, demiryolu ile Ankara’ya yolculuk yapacaklarda rahatça görebilecekler.

PANORAMİK MÜZENİN TEMELİ ATILDI

Temeli atılan ‘Sakarya Meydan Savaşı Panoramik Müzesi’nde Sakarya Meydan Muharebesi’nin ilk gününden itibaren yaşananların anlatılacağı, gerçek objelerin yer alacağı, şehitlerin tümünün isimlerinin bulunacağı 2 bin 250 metrekarelik dev bir panorama yer alacak. Dünyadaki örnekleri arasında en büyüklerinden biri olacak panorama alanı içinde, zeminden çatıya doğru yükselen çok amaçlı 400 kişilik bir salon, kütüphane, kitap satış bölümü, sinema salonu, galeri seyir terası gibi bölümler de bulunacak. Türk mimarisine uygun olarak bir yıl içinde inşa edilmesi düşünülen binanın giriş kapıları Selçuklu ve Osmanlı mimarisine göre yapılacak. Burada Sakarya Meydan Savaşı tablosu, ön maketlerle birlikte 5 bin metrekare alana kurulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!