Kredi kartıyla otomatik fatura ödemeye ’komisyon’ yüklediler

OTOMATİK ödeme talimatlarında yaşanan hızlı artış, bazı bankaların kredi kartıyla yapılan fatura ödemelerinde alışveriş işlem bedeli adı altında komisyon almasına neden oldu. Ekstrelerde, alışveriş işlem bedeli olarak yer alan bu ücret, 50 YKr’den başlıyor, fatura bedelinin yüzde 3’üne kadar ulaşıyor.

BANKALAR, kredi kartıları üzerinden yapılan otomatik ödeme talimatlarından da artık, komisyon almaya başladı. Bankadan bankaya değişen bu uygulama, kredi kartı ekstrelerine alışveriş işlemi olarak yansıtılıyor. Aralarında Finansbank, İş, ING Bank ve TEB’in de bulunduğu bazı bankalar, otomatik ödeme talimatlı kredi kartıyla yapılan fatura ödemelerine herhangi bir ücret almıyor. Buna karşın, Yapı Kredi Bankası, Fortis, Citibank ve HSCB gibi bankalar ise otomatik ödeme talimatı verilerek yapılan fatura ödemelerinde bu bedel, kredi kartı ekstrelerinde açıkça görülüyor. Ekstrelerde, alışveriş işlem bedeli olarak yer alan bu ücret, 50 Yeni Kuruş’tan başlıyor, fatura bedelinin yüzde 3’üne kadar ulaşıyor. Bu durum, kredi kartıyla yapılan alışverişlerden komisyon alınmasını yasaklayan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’nın 10’nuncu maddesine ters düşüyor.

Hızla yaygınlaştı

Bankalar, otomatik ödeme talimatlarını daha önce sadece vadesiz mevduat hesapları üzerinden yapılmasını sağlıyordu. Ancak, hesapta para olmadığı dönemlerde fatura ödemelerinde aksaklıklara yol açıyor ve aboneler yatırılmayan faturalar yüzünden faiz ödemek, alınan hizmetten yararlanmamak gibi sorunlarla karşılaşıyordu. Zamanında yatmayan faturalar yüzünden elektrik, su ve telefonlar kesilebiliyor, yanmayan kaloriferler yüzünden soğukta kalınabiliyordu. Bankalarda bu tip tatsızlıkları ortadan kaldırmak amacıyla bir süre önce müşterilerin hesaplarında para olmadığı dönemlerde otomatik ödeme talimatlarını kredi kartlarına kaydırmaya imkan sağlayan yeni bir uygulama başlattı. Uygulamanın hızla yaygınlaşması da, bankaları harekete geçirdi. Kredi kartıyla gerçekleştirilen fatura ödemelerinden alışveriş işlem bedeli adı altında komisyon almalarını sağladı.

Puan kazandırıyor

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, kredi kartına otomatik ödeme talimatını cazip hale getirmek isteyen bazı bankalar, ödenen her fatura için ekstra puan kazanma uygulamasını da başlattı. Bu bankalar arasında yer alan Yapı ve Kredi Bankası, Worldcard’dan otomatik fatura ödeme talimatı veren her müşterisine fatura başına 5 YTL değerinde Worldpuan kazandırıyor. Fortis ise otomatik talimatı verildiğinde ilk ödenen fatura ile birlikte 2 YTL’lik Worldpuan, ayrıca her yapılan fatura ödemesi için de Worldpuan kazanılmasını sağlıyor. Fatura ödemeleri üzerinden puan kazandıran bankalar arasında HSBC de yer alıyor. Advantage kartla gerçekleştirilen fatura ödemelerinde NakitPuan kazanma olanağı sağlarken, Ing Bank da "Kazandıran Fatura" kampanyasıyla müşterilerine 20 YTL’ye kadar Maxipuan veriyor.

Hangi banka ne uyguluyor

YAPI VE KREDİ: Worldcard’dan otomatik her ay ödenen faturalar kredi kartına alışveriş işlemi olarak yansıtılıyor. Kredi kartı hesabından anlaşmalı kurumlara ait 50 YTL’ye kadar olan fatura için 0.50 YTL, 50 YTL üzeri faturalar için 1 YTL, 100 YTL üzeri faturalar için ise yüzde 1.30’u kadar işlem ücreti alınıyor. Turkcell, Avea ve Yapı Kredi Sigorta’ya ait faturalardan işlem ücreti alınmıyor.

CİTİBANK: Kredi kartı otomatik ödeme talimatı, elektrik, su, telefon, kablolu TV, ADSL, doğalgaz ve cep telefonu faturalarını kapsıyor. Kartla ödenen fatura bedelinin yüzde 3’ü (en az 1,50 YTL) işlem ücreti olarak alınıyor.

FORTİS: Uygulamaya İdeal Kredi Kartı ile 2006 yılında başlayan Fortis, cep telefonu, sabit telefon, elektrik, su, doğalgaz, kablolu televizyon, ADSL faturaları ödemeleri için işbirliği gerçekleştirdiği Worldcard ile devam ediyor. 50 YTL’ye kadar olan faturalar için 0.50 YTL, 50 YTL üzeri faturalar için 1 YTL, 100 YTL üzeri faturalar için ise yüzde 1.30’u kadar işlem ücreti alınıyor.

HSBC: ADLS, Telekom, Digiturk, KKTC Digitech, Türksat, Ayedaş, Bedaş, Çoruh Elektrik, Kayseri Elektrik, TEDAŞ, KKTC Elektrik, KEDAŞ, İGDAŞ, Bursagaz, Esgaz, İSKİ, Aski, Avea, KKTCELL, Vodafone, Turkcell, Assan, Avon, Pronet, Turbonet fatura ödemelerini Mart 2007 itibariyle HSBC Advantage Kredi Kartları ile otomatik ödeme talimatı yoluyla tahsilatını gerçekleştiriyor. Kartla yapılan ödemeleri alışveriş olarak işleme alıyor. Fatura tutarının yüzde 2’si işlem ücreti diye ekstrelere yansıyor. Bu uygulamadan, cep telefonu faturaları muaf tutuluyor. Diğer bankalardan farklı olarak fatura ödemelerini 1 ay öteleyebiliyor.

FİNANSBANK: Türk Telekom, Turkcell, İSKİ, Avea, Vodafone, Ayedaş, Digiturk, Tedaş, Turksat, İgdaş ve Bedaş faturaları, Finansbank kredi kartı CardFinans’a otomatik ödeme talimatı verilebiliyor. Banka, bu uygulamaya 2007 Nisan ayında başladı. Herhangi bir ücret talep etmiyor.

ING BANK: Digitürk, Kablo TV, GSM faturaları, tüm Telekom servisleri, elektrik(bölgesel), su(bölgesel), doğalgaz(bölgesel) faturaları ING Bank, Maksimum kredi kartı ile otomatik olarak 2007 ekim ayından itibaren ödenebiliyor. Ücret talep edilmiyor.

TEB: Kredi kartı ile otomatik ödeme talimatına yeni başlayan Türk Ekonomi Bankası, TEB Bonus ile ilk etepta Türk Telekom, Avea, TTNET, TEDAŞ, İGDAŞ, İSKİ gibi kurumların fatura ödemelerinin otomatik olarak ödenmesini ücretsiz olarak sağlayacak.

İŞ BANKASI:
Maximum kredi kartı ile müşterilerinin faturalarının her ay otomatik olarak ödenmesini sağlayan İş Bankası, Avea, Turkcell, Vodafone, Smile ADSL ve TTNet kurumlarının faturalarını herhangi bir ücret talep etmeden ödüyor.
Yazarın Tüm Yazıları