Brezilyalı İtau, kredi makinesine göz koydu, Akbank işbirliği sinyali verdi

Güncelleme Tarihi:

Brezilyalı İtau, kredi makinesine göz koydu, Akbank işbirliği sinyali verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2008 00:00

Brezilyalı Banco İtau, Akbank’ın şubeye gitmeden 7 adımda kredi sağlayan kredi makinesini incelemek için Türkiye’ye geldi. Kredi makinesi için patent hakkının kendilerinde olduğunu belirten Akbank Perakende Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, "Brezilya’dan kalkıp buraya kadar geldiler. Ortak projeler ve işbirliğimiz olabilir" dedi.

DÜNYADA yaptığı teknolojik atılımlar ve hızlı büyümesiyle öne çıkan Brezilya’nın ikinci büyük özel bankası Banco İtau dünyada ilk kez Akbank’ın geliştirdiği kredi makinesi konseptini incelemek için Türkiye’ye geldi. Şubeye gitmeden 7 adımda kredi kullanmayı sağlayan makinenin Türkiye patent hakkının kendilerinde olduğunu belirten Akbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, "Türkiye’de böyle gelişmeler olduğunu görmüşler. Brezilya’dan kalkıp buraya kadar geldiler. Know-how bizde ama ortak projeler ve işbirliğimiz olabilir" dedi.

Kredi Makinesi’nin 10 yıl sonra ATM kadar sık kullanılır hale geleceğini ifade eden Binbaşgil şunları söyledi: "Bu gibi yenilikleri bundan 30 sene önceki ATM gibi düşünmek lazım. O yıllarda da para çekmenin yüzde 90’ının ATM’den olacağını düşünmüyorduk. 10 sene sonra kredi çekme biçimleri de çok farklı noktalara gelecek. Cep telefonundan kredi dünyada bankacılıkta literatüre girdi." Değişik şube formatlarının, müşterideki ’refuze edilme korkusunu’ ortadan kaldırdığına dikkat çeken Binbaşgil, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün verilen kredilerin üçte ikisi şubeye hiç gitmeden kullandırılıyor. Türkiye çok duygusal bir ülke. Banka kredisine gelmemiş bazı müşteriler, yeni kanallar ile kredi başvurusunda bulunabiliyor. Sadece kredi vermek üzerine kurulmuş olan Kredi Ekspres de Türkiye’de ilk defa uygulanıyor. 2-3 kişilik sadece krediye yönelik şubeler gelenleri bekletmiyor. Birkaç soru sorduktan sonra kredi cevabını da anında veriyor."

Kayseri’den gelen fikir

Muhafazakar bir sektör olan bankacılıkta, bu durumun yenilikçiliği engellemediğini dile getiren Binbaşgil, bunu şöyle açıkladı: " Hizmet sektöründe çalışıyoruz. Hemen ertesi gün binlerce şey beklememek gerekiyor. Önemli olan uygun ortamı sağlamak. Biz kurduğumuz bir öneri sistemi sayesinde 14 bin çalışanımızın yenilikçi fikirlerini bize ulaştırabilmelerini sağlıyoruz. Bu sistem ile Kayseri’de bir şubede çalışanımızdan, piyasanın nabzını tutan bir fikir geldi. Şimdi bu fikri uygulamaya koymaya hazırlanıyoruz."

İtau teknolojiye 1.8 milyar dolar yatırdı

İLK kez 1945 yılında kurulan Banco Itau Holding sadece yenilenme sürecinde geçen 5 yıl boyunca teknolojiye 1.8 milyar dolarlık yatırım yaptı. Geçtiğimiz yılı 20 milyar 971 milyon dolarlık net gelirle kapatan Banco İtau Brezilya’nın yanısıra Avrupa ve Uzak Doğu’da da faaliyet gösteriyor. Banka teknolojiye ve özellikle alternatif dağıtım kanallarına verdiği önem ile tanınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!