MasterCard ve Bank Asya'dan "DIT" kart

Güncelleme Tarihi:

MasterCard ve Bank Asyadan DIT kart
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2008 16:02

MasterCard ve Bank Asya, “AsyaCard DIT”ı müşterilerin kullanımına sundu.

Kullanıcıların bugüne kadar farklı kartlar aracılığı ile gerçekleştirebildikleri tüm işlemleri Avrupa'da ilk kez tek bir kartta toplayan AsyaCard DIT, kullanıcıların hem temaslı hem temassız ödeme gerçekleştirmelerine, internetten güvenle alışveriş yapmalarına, internetten ödeme kartlarına kontör (para) yüklemelerine, kartlarını köprü, otoyol geçişlerinde ve ulaşımda kullanmalarına olanak sağlayacak.

AsyaCard DIT'ın tanıtımı, MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece ile Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Koordinatörü Ünsal Sözbir'in katıldığı bir toplantıyla yapıldı.

İmece, toplantıda yaptığı konuşmada Bank Asya ile çok gelişmiş bir kart teknolojisi ürettiklerini, bu teknolojinin dünyada sayılı, Avrupa'da ise ilk olduğunu kaydetti.

Kredi kartlarının geçmişi hakkında bilgi veren İmece, bugün artık kartlı ödeme sistemlerinin bir plastikten çok daha fazla şey ifade ettiğini söyledi.

İmece, tüketicilerin günümüzde hız, kolaylık ve güvenlik istediğine değinerek, yapılan araştırmaların, tüketicilerin paypass (temassız kart) teknolojisini nakit paraya oranla yüzde 64 daha hızlı gördüğünü, yüzde 53'ünün bu teknolojinin nakit paranın önüne geçeceğini düşündüğünü ortaya koyduğunu aktardı.

İmece, Türkiye'ye bakıldığında, araştırmaya katılanların yüzde 43'nün “böyle bir teknolojiyi kullanırım”, yüzde 41'inin “kullanmam” dediğini ve yüzde 16'sının “kararsız” kaldığının görüldüğünü anlattı.

Ödeme sistemlerinde çığır açan, dünyanın ilk temassız kredi kartı ürünü MasterCard PayPass'ın yaygınlığının gün geçtikçe arttığını belirten İmece, şunları kaydetti:
“Modern dünyada hayat gittikçe hızlanıyor. Tüketicilerin de bu hıza ayak uydurması zorunluluk haline geldi. Biz, MasterCard olarak kredi kartı kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmayı ve günlük hayatlarına hız katmayı hedefliyoruz. Bu anlamda hem dünyada hem de Türkiye'de öncü durumdayız. Bugün tüm dünyada 28 milyonun üzerinde MasterCard PayPass kartı ve cihazı bulunuyor, dünya çapında 109 bin satış noktasında kabul görüyor. Bozuk para taşımak istemeyen, kendilerine düşük tutarlı alışverişlerinde hızlı ve güvenli bir ödeme yöntemi arayan herkes fast food restoranlarından gazete bayilerine, stadyumlardan taksilere, otobüslere, metrolara hatta sinemalara kadar bir çok noktada geçerli olan MasterCard PayPass'i tercih ediyor.”

İmece, Bank Asya ile yapmayı planladıkları, bu özellikleri taşıyan bir karttan bahsettikleri zaman MasterCard'tan bir yetkilinin “Siz hem şarkı söyleyen hem dans eden bir karttan bahsediyorsunuz” dediğini aktardı.

KAHRAMANMARAŞLI “DIT” KARTLA NEWYORK METROSUNA BİLETSİZ BİNECEK

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ünsal Sözbir de, banka hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında AsyaCard DIT'ın, dünyanın en gelişmiş ödeme kartı örneklerinden bir tanesi olduğunu belirtti.

“DIT” adıyla ilgili bazı eleştiriler aldıklarına değinen Sözbir, “Dıt” sesinin teknolojide kabul gören ve işlemin onaylandığını bildiren bir ses olduğunu, hafızada kolay kaldığını kaydetti.

Sözbir, 2007 yılının başından itibaren temassız kart noktasında ciddi arayışlara girdiklerini, özellikle ulaşım projelerine kilitlendikleri için biraz zaman kaybettiklerini ifade ederek, belediyeleri ikna etmekte zorlandıklarını anlattı.

Bu konuda Kahramanmaraş Belediyesi ile anlaştıklarını aktaran Sözbir, “Yani bu kartla Kahramanmaraş'ta otobüse binilebilecek. Kahramanmaraşlı aynı teknolojinin kullanıldığı New York Metrosu'na da bilet almaksızın binebilecek” diye konuştu.

Sözbir, bugün itibariyle Balıkesir'de de benzer bir anlaşmanın devreye gireceğini, çeşitli belediyelerle görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Kartın KGS'li geçişlerde de kullanılabildiğine değinen Sözbir, iki gündür İstanbul'da köprü çıkışlarında yaptıkları çalışmalarda çok fazla ilgi gördüklerini ve bunun devamının geleceğini düşündüklerini söyledi.

“KARTIN TÜKETİCİYE MALİYETİ YOK”

Toplantının ardından soruları yanıtlayan Sözbir, kartın tüketiciye hiçbir maliyetinin olmadığını, bankanın yıllık kart ücreti almadığını kaydetti.

Kartın, Akbil gibi benzeri uygulamaların yerini alabileceğini, komple şehir uygulamalarında kullanılabileceğini söyleyen Sözbir, bu tür uygulamaların hızla yaygınlaşacağı görüşünü dile getirdi.

Sözbir, “Kahramanmaraş'ın teknolojiye en açık il olduğunu söyleyebilir miyiz?” şeklinde bir soruya da, “Evet” cevabını verdi. Bu tür yeni uygulamalarda ikna etmenin de önemli olduğuna işaret eden Sözbir, bu kartları okuyan araçları kendilerinin yerleştirdiğini, dolayısıyla üye işyerlerine hiçbir maliyet yüklenmediğini aktardı.

Sözbir, özellikle yazılım konusunda standart bir maliyet bulunduğunu, ancak asıl maliyetin donanımdan kaynaklandığını ifade ederek, “Banka olarak şu an maliyeti öne çekmek istemiyoruz” dedi.

Kartın limitine ilişkin bir soru üzerine de Sözbir, fast food restoranlar, gazete bayileri, belediye otobüsleri ve taksilerde kullanılması öngörülen kartın amacının şu an bozuk paranın yerini almak olduğunu ifade etti.

Sözbir, “Günlük üst limiti kart sahibine bırakıyoruz. Kart, 35 YTL'ye kadar herhangi bir provizyon almaksızın, 100 YTL'ye kadar off line çalışacak. Limiti müşteri belirleyecek” diye konuştu.

Yargıtay'ın kredi kartlarında yıllık üyelik ücretiyle ilgili kararının hatırlatılmasına üzerine Sözbir, kendilerinin böyle bir ücret almadıklarını hatırlatarak, “Yargıtay'ın aldığı bu karar bundan sonraki süreçte çok can yakacak gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

ASYACARD DIT

Verilen bilgiye göre, Bank Asya, AsyaCard DIT'ı MasterCard'ın desteği, SmartSoft ve Verifone'un sağladığı son teknoloji sayesinde kullanıcılarına sunuyor.

AsyaCard DIT, Türkiye'nin MasterCard PayPass MChip kullanarak provizyonsuz kullanılabilen ilk temassız kredi kartı olma unvanını da taşıyor. AsyaCard DIT, ana sistemden provizyon alınmaksızın alışveriş esnasında çok kısa sürede yetkilendirme yapabiliyor. Böylelikle müşterilerine, gişe ödemelerine ve alışverişe kadar değişen çok geniş bir yelpazede çok hızlı hizmet sunabiliyor.

MasterCard ve Bank Asya işbirliği ile piyasaya sürülen, içerisinde bulunan MasterCard PayPass teknolojisi ile, klasik ödeme kartı kullanımının yanı sıra temassız ödeme aracı olarak da kullanılabilen AsyaCard DIT, dünyanın dört bir yanında, 109 bini aşkın satış noktasında, kullanıcılara kuyruğa girme, şifre tuşlama, para üstü bekleme derdi olmadan temassız ödeme imkanı sağlıyor.

AsyaCard DIT ayrıca, MasterCard Çip Esaslı Kimlik Doğrulama Programı (CAP) ile internet üzerinden güvenli alışveriş yapılmasını, kullanıcıların ödeme katlarına kontör (para) yükleyebilmelerini, köprü, otoyol geçişi ve toplu taşıma araçlarında kullanmalarını sağlıyor.

Kartın diğer bir özelliği ise, başvuru sonrası 15 dakika içinde banka şubesinden teslim alınabilmesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!