Dosyadaki çelişki hukuk dünyasını karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Dosyadaki çelişki hukuk dünyasını karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2008 16:34

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in bugün Ergenekon ile ilgili soruşturmanın Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıları da kapsadığı yönündeki açıklaması ortaya önemli bir çelişkiyi çıkardı.

Haberin Devamı

Metehan DEMİR YAZIYOR

Çünkü, Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz aylarda verdiği bir kararla, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıların Ergenekon soruşturması ile bağlantısını bulamadığını açıklamıştı.

Danıştay davasının gerekçeli kararında, olayın Ergenekon soruşturmasıyla bir bağlantısı olup olmadığının incelenmesi için, dosyadan konuyla ilgili bilgi ve belgelerin İstanbul'dan taleple incelendiği, ancak bağlantı bulunamadığı belirtilmişti.
Danıştay üyelerine yönelik saldırı davası ile Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasına ilişkin dava kararı Şubat’ta, gerekçeli kararı ise Nisan’da açıklanmıştı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin 55 sayfadan oluşan gerekçeli kararı öncesinde,  Mahkeme, kendi soruşturmasıyla ilgili olarak Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bilgi istemişti. Sonraki gerekçeli kararında;

“Yargılama aşamasında İstanbul CMK'nın 250. maddesiyle görevli Cumhuriyet Başsavcılığınca 2007/ 1536 esasla yürütülen soruşturma ile ilgili olarak mahkememizden bir kısım evrak ve suretleri istenilmiştir. Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucu, sanıklar ve sanıklara isnat edilen eylemlerle ilgili yürütülen hazırlık soruşturmasının arasında suç vasfını, sanıkların hukuki durumunu ya da sübutu etkileyecek şekilde bir ‘bağlantı’ tespit edilememiştir.

Dolayısıyla, o hazırlık soruşturmasının sonucunun beklenmesine gerek de duyulmamıştır. Yine, sanık Osman Yıldırım, duruşmadaki savunmaları yanında, ceza evinden genel iddialar içeren dilekçeler göndermiş ise de yargılama aşamasında somut olayı aydınlatacak nitelikte bilgi içermeyen bu dilekçelere itibar edilmeyerek, ayrıca araştırılması yoluna gidilmemiştir” ifadeleri kullanılmıştı.

GENİŞLETMEYE GEREK YOK

Öte yandan, gerekçeli kararda ek olarak, bazı sanık avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi isteğinin benzer gerekçelerle reddedildiği bildirilmişti. Tüm delillerin temini nedeni ile, soruşturmanın genişletilmesine ihtiyaç olmadan, mevcut delil ve dosyalar kapsamına göre değerlendirme yapıldığına işaret edilmişti.
Daha sonra ise gerekçeli karar ardından, dosya sanıkların temyizi ile Yargıtay’a gönderilmişti. 2006/158 karar sayısıyla Nisan’da dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştı. Dosya burada incelenmek üzere 2008/146896 dosya numarasını aldı.

Halen Yargıtay’da görüşülen davada dosyayı incelendikten sonra rapor yazılarak ilgili dairesine gönderilecek. İstanbul 13 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülecek Ergenekon soruşturmasının devam ederken Yargıtay’ın Danıştay davası ile ilgili kararını vermesi bekleniyor. Çıkan sonuç da bu açıdan merakla bekleniyor.

Bu nedenle, ortada duran soru, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararına rağmen, İstanbul’da soruşturmayı yürüten savcılığın, Ergenekon yapılanması ve Danıştay Saldırısı ile ilgili bağlantıları ortaya koyan yeni ve hassas bilgilere ulaşıp ulaşmadığı. Hukukçulara göre, Ergenekon’da bu iddiada bulunan Savcılık bunlar olmadan adım atmaz. Aksi takdirde, ortada yargının iki saygın kurumu arasında ciddi bir çelişki ortaya çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!