Yatağan yanıyordu

Güncelleme Tarihi:

Yatağan yanıyordu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2002 02:13

Santral bacalarına 200 metre mesafedeki 3 numaralı elektrik trafosu dün büyük bir gürültüyle patladı. Patlamanın ardından trafonun soğutulmasında kullanılan kazandaki madeni yağ alev aldı. Alevler 50 metreye ulaştı. Traktör ve dozerlerle trafonun önüne kum yığılarak, yanan yağın diğer trafolara ulaşması önlendi ve mutlak bir faciadan dönüldü.

Yatağan Termik Santralı'nda üretilen elektriğin dağıtımını sağlayan trafolardan biri patladı ve içindeki 64 ton yağ alev alev yandı. Büyük tehlike yaratan alevlerin diğer trafolara ve santral bacalarına ulaşmadan kontrol altına alınması için santral itfaiyesi yetersiz kalınca giderek büyüyen yangın Marmaris Aksaz Üssü ve Milas-Bodrum Havaalanı'ndan getirilen arazözlerin köpüklü müdahalesiyle söndürülebildi. Yaklaşık 2.5 saatte kontrol altına alınan yangın nedeniyle santral devre dışı kaldı, Ege'nin çeşitli kesimlerinde elektrik kesintileri oldu. Yatağan'da yaklaşık 60 dönüm alan üzerine kurulu santralın bacalarına 200 metre mesafedeki elektrik dağıtım alanı olan şalt sahasındaki 3 numaralı trafoda dün sabah saat 07.20'de büyük gürültüyle patlama oldu.

KUMDAN SİPER YAPTILAR

Sesi geniş bir alandan duyulan patlamanın ardından trafonun soğutulmasında kullanılan kazandaki madeni yağ alev aldı. Alevlerin yüksekliği 50 metreye ulaştı. Yağ akıp yayılmaya başlarken traktör ve dozerlerle trafonun önüne kum yığılarak yağın dağılması, her biri 2'şer metre aralıklarla diğer üç trafoya ulaşması önlendi. Santralda çalışan 800 işçi büyük korku yaşadı. Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Sedat Hasay, Kaymakam Mehmet Okur, Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık olay yerine geldi. Emniyet Müdürü Hasay tüm işçilerin baret takması talimatını verdi. İşçiler baret taktıktan sonra yangın yerine gidip söndürme çalışmalarına destek verdi. Bir kısmı ise santralın dışında bekletildi. Olay sırasında revizyondaki birinci ünitesi ile arızalı ikinci ünitesi devre dışı olan santralın üçüncü ünitesi de önlem olarak devre dışı bırakıldı.

TRAFO 3.5 TRİLYON LİRA

Santral Müdürü Bülent Barut, patlamanın 3 numaralı trafoda, henüz belirlenemeyen bir nedenle meydana geldiğini belirterek, diğer trafolara sıçramaması için gerekli önlemlerin hızla alındığını söyledi. Barut, patlayan trafonun maliyetinin yaklaşık 3.5 trilyon lira olduğunu da kaydetti, ‘‘Her birimde basınç, sıcaklık sürekli kontrol altında tutulur. Bugün (dün) saat 07.15'teki kontrolde herşeyin normal olduğu görüldü. Ancak 5 dakika sonra bu patlama meydana geldi. Olayın nedenini belirleyemedik’’ dedi.

BİR İŞÇİ YARALI

Vali Hüseyin Aksoy da patlamanın teknik nedenle olduğunu, yangının yağ nedeniyle kısa sürede büyüdüğünü belirterek, ‘‘Can kaybı yok. Söndürme çalışmaları sırasında Türkiye Kömür İşletmeleri'nde görevli Nahit Çimen adlı işçi üzerine tel düşmesi sonucu hafif yaralanarak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Maddi zararı tam olarak bilemiyoruz. Trafonun tamamı yandıysa, zarar 2 milyon dolar’’ diye konuştu.

DEVRE DIŞI KALABİLİRDİ

Yetkililer, 630 megavat gücünde olan ve yılda 3.9-4.2 milyar kilovat saat arasında elektrik üreten termik santralın ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 3'ünü karşıladığını belirterek, ‘‘Dört trafo da yansaydı, santral elektrik üretir ama dağıtamazdı. Bir trafonun değiştirilmesi en az 4-5 ay zaman alır. Santral, uzun süre atıl kalabilirdi’’ dedi. Yetkililer patlayan trafo için de ‘‘Değiştirilecek mi, onarılacak mı henüz belli değil. Tam hasar tespiti yapılmadı’’ diye konuştu.

380 bin volta suyla müdahale

Yangın sırasında panik havası sürerken, Marmaris'teki orman yangınına müdahale eden helikopter ve uçaklar Yatağan'a doğru havalandı. Bir uçağın bıraktığı su, alanda 380 bin volt enerji bulunması nedeniyle tehlike yarattı. Ayrıca trafoda yanan maddenin petrol ürünü olması nedeniyle köpükle müdahale edilmesi gerektiği söylenince uçaklar geri döndürüldü. Alevlerin diğer tesislere, diğer üç trafoya ve santral bacalarına ulaşmasından endişe edildi.

Kazan tam 20 yıldır değişmedi

Patlayan trafo kazanının 20 yıldır değişmediği, patlamaya aşınmanın yol açmış olabileceği iddia edildi. Öte yandan, santral patlama nedeniyle devre dışı kalınca Ege'nin bazı kesimlerinde elektrik kesintileri oldu. Aydın'ın ilçelerine enerji verilemezken, Denizli'nin merkez ve ilçeleri de dün 07.30 ile 08.00 arasında elektriksiz kaldı. Muğla'nın geniş kesiminde de elektrik kesintisi oldu. 2 ve 3'üncü ünitelerinin devreye alınması için çalışma başlatıldı.

Santral itfaiyesi yetersiz

Yatağan Termik Santralı'nın köpük sıkan tek arazözü yetersiz kalınca çevreden yardım istendi. Santrala yakın Şahinler Köyü'nde güvenlik önlemleri alındı. Marmaris'teki Aksaz Üssü ve Milas Bodrum Havaalanı'ndan getirilen 15 arazöz köpükle müdahale etti. Yangın saat 09.45'te kontrol altına alındı. Yangının çıktığı trafoda emniyet açısından diğer bölümlerde de soğutma çalışması yapıldı. Yatağan Termik Santralı'nın 20 yıllık tarihinde ilk kez meydana gelen patlamanın ardından soruşturma başlatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!