Euro 2008’de nakit harcamak 30 milyon Euro kaybettiriyor

Güncelleme Tarihi:

Euro 2008’de nakit harcamak 30 milyon Euro kaybettiriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 00:00

Futbol taraftarlarının Euro 2008 süresince nakit para harcamaları durumunda 30 milyon Euro fazla ödeme yapacakları belirlendi.

UEFA Euro 2008 resmi sponsoru MasterCard Worldwide’ın banka kartı markası Maestro tarafından yaptırılan araştırmaya göre, UEFA Euro 2008 için Avusturya ve İsviçre’ye yolculuk eden futbol taraftarları turnuva esnasında nakit para ile yapacakları alışverişlerle, toplamda 30 milyon Euro’ya varan kayba neden olacak.

5 milyon taraftar

Tahminlere göre, Euro 2008 maçları için Avusturya ve İsviçre’ye 5 milyon taraftarın seyahat etmesi bekleniyor. Bu taraftarların her birinin, kur farkı, ödenen komisyonlar ve para üstü alamama gibi nedenlerle 6 Euro kaybetmesine yol açacak. Taraftarların gol kutlamaları esnasında ceplerinden düşen bozuk paralar da dikkate alındığı takdirde maddi kaybın daha da yükseleceği belirtiliyor.

Banka kartı kayıpları önlüyor

Araştırmayı derleyen Avrupa’nın en önemli para uzmanlarından Sue Hayward, taraftarların banka kartları kullanarak bu kayıpların önüne geçebileği uarısında bulunarak, şunları söylüyor: "Önemli turnuvalarda, taraftarlar nakit ödeme yolunu tercih ettikleri takdirde birçok yoldan para kaybediyor. Bu nedenle seyahat esnasında banka kartı kullanmak nakit kayıplarının önüne geçmek için en önemli önlemlerden biridir."

Nakit kaybı

Söz konusu nakit kaybı ile ilgili veriler, tipik bir taraftarın nakit kullanması durumunda aşağıdaki etkenlere bağlı olarak kaybedeceği para miktarının hesaplandığı araştırmaya dayanıyor. Araştırmaya göre, nakit kayıplarına yol açan etkenler şöyle:

Avusturya’da kullanılan Euro’dan İsviçre Frankı’na geçiş yaparken aradaki komisyon farkından dolayı kaybedilen paralar.

Yolculuk esnasında çift katı veya fazla ödenen bahşişler. İsviçre’de hesaba yüzde 15 hizmet bedeli yansıtılır, Avusturya’da bu yok. Kartla ödeme yapıldığında gerçek bedelin ödendiğinden emin olunur.

Seyahat çeki alıp satarken yansıtılan komisyonlardan ötürü kaybedilen paralar.

Taksilere ve toplu taşıma araçlarına yapılan fazla ödemeler. Nakit ödeme yapılırsa taksiler para üstünü her zaman doğru vermeyebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!