Doktorlara pos cihazı için ek süre

Güncelleme Tarihi:

Doktorlara pos cihazı için ek süre
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2008 10:47

Serbest çalışan hekimlerin muayenehanelerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğu 1 Haziran yerine 1 Eylül 2008 tarihinde başlayacak.

Haberin Devamı

5 Ocak 2008'de Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle serbest meslek faaliyeti icra eden hekimler (diş hekimleri ve veteriner hekimler dahil) için getirilen, iş yerlerinde kredi kartı okuyucusu (POS cihazı) bulundurma zorunluluğu, 3 ay erteleniyor.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve uygulamanın başlangıç tarihini 1 Haziran 2008 yerine, 1 Eylül 2008 olarak düzenleyen Tebliğ Taslağı, önceki akşam Başbakanlığa gönderildi.

Buna göre serbest çalışan hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimler, 1 Eylüle kadar, tebliğle özellikleri belirlenen POS cihazlarını temin işlemini tamamlayacak. Bu tarihten itibaren de kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazlar kullanılacak.

Söz konusu cihazlarla düzenlenecek POS fişleri de, mükelleflerce yürütülen serbest meslek faaliyetinde, Vergi Usul Kanununa uyumlu “serbest meslek makbuzu” olarak kabul edilecek.

CİHAZ VE BELGELERİN ÖZELLİKLERİ

Düzenleme uyarınca, hekimlerce kullanılacak POS cihazları ve bunların üreteceği belgeler, şu özelliklere sahip olacak:

-Belge üzerinde mükellef bilgileri, tarih, saat, sıra no, hizmetin cinsi, vergi tutarı bilgileri ile “Bu belge V.U.K uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir” ibaresi yer alacak.

-POS'lardan her günün sonunda günlük kapanış raporu (Z raporu) alınabilecek.

-POS cihazlarında bilgilerin kolaylıkla kararıp, silindiği, mikrokapsüllü karbonsuz kopyalama kağıt ruloları kullanılmayacak.

Tebliğ çerçevesinde, hekimler, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren, iş yerlerinde sadece bu özelliklere sahip POS cihazı bulunduracak ve kullanacak. Gerekli şartları taşımayan POS cihazları da, bankalar ve katılım bankaları tarafından ya toplanacak ya da belirtilen esaslara uygun hale getirilecek.

Hekimler, yeni uygulama döneminde POS'ları kullanmak suretiyle yaptıkları tahsilatlarda, müşterilerine POS cihazından çıkan belgeleri verecek. Müşteri tarafından talep edilse dahi başka belge düzenlemeyecek. Cihazların özelliğinden ve kredili satışlara ilişkin mevzuattan dolayı belgenin birinci nüshasının mükellefte kalması durumunda, müşteriye verilen ikinci nüsha, vergi uygulamalarında asıl belge gibi mütalaa edilecek.

Hekimler, POS'ları kullanarak hizmet verdikleri her günün sonunda kapanış raporu alacak ve bu raporları gerektiğinde Bakanlık görevlilerine ibraz etmek üzere saklayacak.

Kredi kartı kullanılmaksızın ödenen hizmetlerde ise eskiden olduğu gibi serbest meslek makbuzu düzenlenmeye devam edilecek.

HEKİMLER BASTIRIYOR AMA GERİ DÖNÜŞ YOK

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, hekimlerin iş yerlerinde POS cihazı bulundurma zorunluluğunda, kesinlikle geri adımın söz konusu olmadığını bildirdi.

Türk Tabipler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin sisteme pek taraftar olmadığını belirten Bakanlık yetkilileri, şu değerlendirmede bulundular:

“Ancak uygulamadan kesinlikle geri dönüş yok. Bankalar da buna hazır. Biz, Ocaktaki tebliğ öncesi, bankalarla bu konuda çok sayıda toplantı yaptık ve varılan mutabakat sonrası bu tebliği yayımladık. Hekimlere de, uygulama için 6 aylık süre verdik. Ancak meslek örgütleri, POS cihazlarının temini ve yazılımda gecikme yaşandığı yolunda bize başvuruda bulundu. Bu nedenle de kendilerine 3 ay ek süre verildi. Bu süre içinde POS cihazları alınmış olur ve 1 Eylülden itibaren de sistem devreye girer.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!