İlçelerin il olma yarışı

Güncelleme Tarihi:

İlçelerin il olma yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2002 13:16

Seçimle birlikte il olmak isteyen ilçelerin sayısında patlama oldu. Rahşan Ecevit'in memleketi Şebinkarahisar'la başlayan kampanya hızla yayılıyor. İl olmak isteyenlerden bazıları: Ödemiş, Gebze, Manavgat, Alanya, Suşehri, Akşehir, Erçiş, Ereğli, İnegöl, Malazgirt, Çorlu ve Fethiye.

Haberin Devamı

İl olma isteyenlere son olarak Ödemiş ve Gebze de eklendi. TDP İzmir Milletvekili Mehmet Özcan, İzmir'e bağlı Ödemiş ilçesinin il yapılması amacıyla hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunarken; Tire, Bayındır, Beydağ ve Kiraz ilçeleriyle birlikte 13 belde ve 253 köyün de Ödemiş'e bağlanması istendi.

SP Kocaeli Milletvekili Mehmet Batuk ise Gebze adıyla yeni bir il kurulması istemiyle kanun teklifi hazırladı. Batuk'un TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifte; Darıca, Dilovası, Çayırova, Hereke, Mollafenari ve Ağva'nın Gebze'ye bağlanması öngörülüyor.

TBMM komisyonlarında çok sayıda ilçenin il yapılmasını içeren teklifler bulunurken, Şebinkarahisar'ın il yapılmasının gündeme gelmesinin ardından bazı milletvekilleri yeni il taleplerini içeren teklifler hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu.

BİR TEKLİF DE MHP'DEN

MHP Antalya Milletvekili Nesrin Ünal, Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçelerinin il olması için yasa teklifleri verdi.

Ünal, tekliflerinin gerekçesinde, Manavgat ve Alanya'nın coğrafi konumları, ekonomik kapasiteleri ve nüfus yapıları itibarıyla il olma kriterlerine uyduğunu bildirdi.

ŞEBİNKARAHİSAR

Başbakan Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in, memleketi Şebinkarahisar'ı kararnameyle il yapma girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından konu bu kez TBMM gündemine getirildi. SP Giresun Milletvekili Turhan Alçelik'in ilk imza sahibi olduğu olağanüstü toplantı başvurusunda, Şebinkarahisar'ın il yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşülmesi istendi. Başvuruda 126 milletvekilinin imzası yer aldı.

İNEGÖL

TBMM Başkanlığı'na başvuran MHP Bursa Milletvekili Burhan Orhan ve 117 milletvekili de Meclis'in bugün toplanarak Bursa'nın İnegöl İlçesi'nin il yapılmasına ilişkin yasa teklifinin görüşülmesini istedi.

SUŞEHRİ

SP Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu ve 122 arkadaşı Sıvas'ın Suşehri ilçesinin il olması istemiyle, Meclis'in olağanüstü toplanması talebinde bulundu.

GEBZE DE İSTİYOR

Gebze Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü, il olması için gereken tüm koşulları taşıyan Gebze'nin hakkının yendiğini öne sürerek, ''Gebze Türkiye'nin 68. ili olmalıydı'' dedi. 

İlçeler il yapılırken, ekonomik, sosyal ve nüfus yapısına göre karar verilmediğini, il olma kriterlerinin iktidar partilerinin siyasal kazançlarına göre belirlendiğini öne süren Penbegüllü, ''Gebze, Türkiye'nin 68. ili olmalıydı, ancak söylediğim nedenlerle hakkı yendi'' diye konuştu. 

Şebinkarahisar'ın il yapılması yönündeki çalışmaları değerlendiren Penbegüllü, şunları kaydetti: 

''Bu ilçenin il olmasına karşı değilim. Ama öncelikli yerler varken sadece bu ilçenin il yapılmak istenmesini kabullenmek mümkün değil. İlçelerin il yapılmasının bir kıstası olmalı.'' 

SEMRA SEZER'İN HEMŞEHRİLERİ

Van Gölü Çevresi Belediyeler Birliği ve Erciş Belediye Başkanı Bülent Erdinç, Erciş'in il olmasıyla ilgili kanun teklifinin Şebinkarahisar'dan önce verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Rahşan Ecevit Şebinkarahisarlı ise Cumhurbaşkanı Sezer'in eşi Semra Hanım da Ercişli'dir. Bülent Ecevit, Şebinkarahisarlılar'ın eniştesi ise Cumhurbaşkanı Sezer de bizim eniştemiz. Ancak biz bunu hiç bir zaman araç olarak kullanmadık, kullanmak da istemiyoruz."

Erciş'in köylerle birlikte nüfusunun 200 bin olduğunu, ve il olmaya aday ilçeler arasında ilk sıralarda yer aldığına işaret ederek, Şebinkarahisar'ın Erciş'ten önce il olması halinde Ankara'ya yürüme kararı aldıklarını vurguladı

AKŞEHİR 50 YILDIR BEKLİYOR

Konya'nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Ahmet Nuri Köksal da, son günlerde Şebihkarahisar'ın il olmasının gündeme geldiğini anımsatarak, Akşehir'in 50 yıldır bu beklenti içinde olduğunu kaydetti.

İl yapılacak ilçeler arasında Akşehir'in ilk sırada olması gerektiğini belirten Köksal, ''Akşehir'in il olması için 11 belediye başkanı ortak hareket edeceğiz. Yeni yapılacak iller arasında Akşehir olmazsa, partiden istifa da dahil her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Bu harekete önümüzdeki günlerde yeni destekler de gelecek'' dedi.

MALAZGİRT İÇİN TEKLİF

ANAP Muş Milletvekili Erkan Kemaloğlu, Muş'a bağlı Malazgirt ilçesinin il olması amacıyla hazırladığı kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklifte, Malazgirt'in il, Aktuzla beldesinin de ilçe olması öngörülüyor.

İl olmak isteyen diğer ilçeler arasında Konya'nın Ereğli, Muğla'nın Fethiye, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!