Miami’deki seyyar ATM’yi bakkala uydurdu

Güncelleme Tarihi:

Miami’deki seyyar ATM’yi bakkala uydurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

İlk olarak 1987 yılında tanıştığımız ve hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan ATM’ler için Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız ATM ağı sağlayıcısı olan Talon Elektronik Çözümler ve Ticaret sayesinde bakkallara kadar girecek olan ATM’lerde para çekme, fatura yatırma gibi işlemlerin yanı sıra konser bileti alımı bile yapılabilecek. Talon’un hem ortağı hem de CEO’su Hakan Törehan, yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olan Türkiye’deki ATM pazarında yeni bir dönemi başlattıklarını belirterek, "Biz bir banka değiliz. Pink Point (Pembe Nokta) adını verdiğimiz ATM cihazlarımızla bankaların bulunmadığı bakkal, market, akaryakıt istasyonu, İddaa ve ganyan bayileri gibi noktalarda hizmet vereceğiz" dedi.

Pembe dünyayı kurdum

Talon’un yöneticileri olarak yurtdışındaki ATM pazarında deneyimleri bulunduğunu aktaran Törehan, "İngiltere’de bağımsız ATM ağı sağlayıcısında çalıştık. 25 bin ATM’nin bulunduğu ve 15 şirketin rekabet ettiği ortamda 8 bin ATM kurulumu gerçekleştirdik. Bugün İngiltere’deki ATM sayısı 60 bini geçti" diye konuştu. Törehan, şöyle devam etti: "Miami’de bulunduğum bir dönem ise seyyar bir ATM’ci ile karşılaştım. Seyyar ATM, Miami’de çalışıyorsa, Türkiye’nin çok büyük bir fırsatı olduğuna karar verdim ve Talon’un sembolü olan bu pembe dünyayı kurmaya karar verdik."

Özyeğin’le tanıştı

Türkiye’ye gelmeye karar verdikten sonra ortak ararken önceden tanıdığı Saray Halı’nın patronu Necati Kurmel ile görüştüğünü söyleyen Törehan, "Necati Bey de bizi Fiba Group’un sahibi Hüsnü Özyeğin ile tanıştırdı. Saray ve Fiba gruplarının ortak olmasıyla Talon kuruldu" dedi. Pink Point ATM’lerinin ortaklık yapısı hakkında bilgi veren Törehan, ATM kurma ve işletme konusunda Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız servis sağlayıcısı Talon’un ortaklık yapısının yüzde 30 Fiba Group, yüzde 30 Saray Halı Grubu bünyesindeki Namberg ve yüzde 40’ın da şirket yönetim ekibinden oluştuğunu söyledi.

Ortak Nokta’yla çalışıyor

Talon’un bir banka olmadığını, bu nedenle Finansbank ile işbirliği yaptıklarına işaret eden Törehan, "Finansbank sayesinde 17 bankanın da hali olduğu ’Ortak Nokta’ sistemiyle çalışıyoruz. Dolayısıyla, Ortak Nokta üyesi bankaların müşterileri için uyguladığı komisyon ve işlem ücretlerinin dışında Talon olarak bizim bir komisyon talebimiz bulunmuyor. Kredi kartıyla yapılan nakit avans çekimlerinde ise bankalardaki gibi bir komisyon söz konusu" şeklinde konuştu.

Bayiler müşterileri telkin edecek

TALON olarak ATM’lerin kurulacağı bayilerin hayati önemi olduğunu belirten Hakan Törehan, "Bize müşterileri işlem yapmaya yönlendirecek ve telkin edecek birileri lazım" dedi. İşlem adedine göre bayiye 25-35 sent arasında kazanç verdiklerini belirten Törehan, 12 bin dolarlık bir bayilik ücretiyle verildiğini söyledi.

Açık havaya çıkmayız hedef 5 yılda 8 bin noktaya ulaşmak

ŞU anda 160 Pink Point ATM’sinin faaliyette bulunduğunu ve yıl sonuna kadar bin adetin üzerinde ATM’yi hayata geçirme hedefleri olduğunu belirten Hakan Törehan, İstanbul dışında Ankara ve Bursa’da yer aldıklarını, İzmir ve Antalya için çalışmaların sürdüğünü, Jokey Kulübü, BİM, Opet, Petrol Ofisi, İddaa bayileri ve 24 saat açık bulunan marketlerde bulunduklarını kaydetti. Pink Point ATM’lerini açık havaya kurmayı düşünmediklerini dile getiren Törehan, "Bakkal, market, akaryakıt istasyonu, kamu kurumları, iddia ve ganyan bayileri gibi noktalarda bulunacağız. Hedefimiz 5 yılda 8 bin ATM kurmak" dedi.

Avrupalı, ATM başına 116 Euro Türkler 126 Euro para çekiyor

TALON Elektronik Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Adam Thomas ise Türkiye’deki nüfusa bakıldığında ATM sayısının çok az olduğunu söyledi. Thomas, ortalama bir milyon kişiye düşen ATM sayısının Avrupa’da 736 iken, Türkiye’de 237 olduğuna işaret ederek, "Bir ATM’den yapılan aylık ortalama nakit işlem sayısı Avrupa’da 2 bin 888, Türkiye’de 3 bin 157. Kişi başına bir defada çekilen ortalama nakit işlem tutarı Avrupa’da 116 Euro, Türkiye’de ise 126 Euro" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!