Sanatın yeni adresi 5 galerili Mısır Apartmanı

Güncelleme Tarihi:

Sanatın yeni adresi 5 galerili Mısır Apartmanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 00:00

İstiklal Caddesi’nde Galatasaray’dan Tünel’e doğru yürürken solunuzda kalan, 1900’lerin başında Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık ev olarak yaptırılan, bir dönem Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı Mısır Apartmanı (303/305), artık Beyoğlu’nun yeni sanat merkezi. Art Nouveau stilinde, birinci ulusal mimarlık döneminin izlerini taşıyan altı katlı binanın neredeyse her katında bir galeri var.

Fototrek, Galerist, Galeri Nev, Ura ve Casa Dell’Arte. Kimi Nişantaşı’nın eğlence merkezine dönüşmesinden rahatsız olmuş, kimi daha büyük bir galeriye ihtiyaç duymuş, kimi de bu apartmanın bir sanat eseri olduğunu düşünerek burada galeri açmayı tercih etmiş. Sanat anlayışları farklı bu beş galerinin tek bir apartmanda toplanması, burayı sanatseverlerin en önemli adreslerinden biri haline getiriyor.

FOTOERK

Bir fotoğraf mabedi


2000’lerin başında Cenk Gençdiş tarafından kurulan Fototrek Fotoğraf Merkezi’nde amatörü, profesyoneli, bütün fotoğraf gönüllüleri bir araya geliyor. Mısır Apartmanı’nın birinci katındaki 200 metrekarelik mekanda, fotoğraf sergilerinin yanında dersler de veriliyor. Fotoğrafa başlangıç, fotoğraf makinelerinin teknik izahı, felsefi kuramlar, fotoğrafın modern dünyadaki yeri gibi bir sürü seminer düzenleniyor. Şu anda 32 konuda eğitim veriliyor. Ayrıca her hafta dia gösterileri, söyleşiler ve sergi okumaları yapılıyor.

Bu yıl Kamyoncular (Altan Bal), Galata Köprüsü (Grup Fotografça), Meslekte Kırklı Yıllar (Levend Kılıç) ve Darfur (Lynsey Addario) konuk oldu. Galeride şu anda Sipa Press’ten Olivier Jobard’ın "Kingsley, Bir Göçmenin Yolculuk Günlüğü" isimli sergisi var. Kingsley, 23 yaşında Batı Afrika’daki Kamerun Cumhuriyeti’nin kıyı kenti Limbe’de cankurtarandı. Kazandığı 50 Euro’yu anne-babası ve yedi kardeşiyle paylaşıyordu. Çevresindeki herkes çölü geçerek Avrupa’ya ulaşmaktan bahsediyordu. O da bu rüyaya inanıp 2004 yılında Kamerun’dan ayrıldı. Nijerya, Nijer, Sahra çölü ve Cezayir’den geçti, Fas’a ulaştı. Buradan Kanarya Adaları’na gidecek ve okyanusu geçip Avrupa’ya ulaşacaktı. Bunu yaptı da. Olivier Jobard da bu yolculuğu 53 fotoğrafla görüntüledi.

Nişantaşı eğlence diyarı oldu dediler, Beyoğlu’na taşındılar

Galeri Nev’i 1984’te iki mimar Ali Artun ve Haldun Dostoğlu kurdu. Önce Ankara ve sonra İstanbul’da açılan iki galeride 300’den fazla sergi oldu. Bunlar çoğunlukla 1950 sonrası Türkiye’nin ilk modernistlerinin ve onlara eklenen iki çağdaş kuşağın eserlerinden oluşuyordu. ABD, Kanada, Latin Amerika, Afrika ve Japonya çağdaş sanatından örneklere yer verdi. Kopenhag-Charlottenborg’da Ben Bir Başkası, Ankara Güzel Sanatlar Müzesi’nde CoBrA, Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde Merkez Bankası Koleksiyonu ve İstanbul Yapı Kredi Galerisi’nde Sainsbury Mübin Orhon Koleksiyonu sergilerini açtılar. Galeri Nev, 100’ün üzerinde kitap ve katalog, yedi sınırlı baskı reprodüksiyon dizisi ve 12 özgün baskı dizisi yayımlandı.

Uzun süredir Ankara ve İstanbul Maçka’da hizmet veren galeri, bu yıl Mısır Apartmanı’nın beşinci katına galeri açtı. Sahiplerinden Haldun Dostoğlu "Nişantaşı eskiden sanatın kalbinin attığı yerdi. Ama şimdi daha çok bir eğlence merkezi gibi. Artık İstanbul’a gelen kültür-sanat turisti Beyoğlu’nu tercih ediyor. Ayrıca yeni galerimizin tavanları üç buçuk metre yüksekliğinde. Bu da büyük eser çalışan sanatçılarımız için çok avantajlı" diyor.

Galeri Nev, Beyoğlu’ndaki ilk sergisine NEV2008 adını verdi. Bu, 24 yıldır birlikte çalıştığı sanatçıların eserlerinden oluşan karma bir sergi. Elvan Alpay, Mike Berg, Bashir Borlakov, Tayfun Erdoğmuş, İnci Eviner, Murat Morova, Hale Tenger, Canan Tolon, Osman Dinç ve Nazif Topçuoğlu’nun eserlerini 30 Haziran’a kadar görmek mümkün.

CASA DELL’ARTE

Sanat oteli açtılar şimdi galericiliğe başladılar

Casa Dell’Arte, Büyükkuşoğlu Ailesi tarafından geçen yıl bir sanat yönetim şirketi olarak kuruldu. İlk önce Bodrum’da bir butik otel açtılar. Otelin özelliği duvarlarda Yunus Büyükkuşoğlu’nun koleksiyonundan değerli eserlerinin bulunmasıydı. Bu nedenle The Guardian Gazetesi’nin Avrupa’nın En İyi Butik Otelleri listesine girdi. Şirket, sanattaki ikinci adımını 10 Mayıs’ta Mısır Apartmanı’nda attı. Moiz Zilberman ve Ahu Büyükkuşoğlu’nun girişimiyle apartmanın üçüncü katındaki 250 metrekarelik alanda çok şık bir galeri açıldı. Burayı, apartmanın da bir sanat eseri olması ve Beyoğlu’nun çağdaş sanatın merkezi haline gelmesi nedeniyle seçtiler.

Galeri, 10 Mayıs’ta Mustafa Sekban, Maria Kılıçlıoğlu, Mustafa Özel, Mehmet Uygun, Meray Topsakal, Selahattin Yıldırım, Ayşegül Sağbaş, Hayri Ağan, İlke Kutlay ve Neslihan Can gibi isimlerden oluşan "İlk Buluşma" adlı bir karma sergiyle açıldı. Eylül ayında, her biri kişisel sergisini açmaya başlayacak. Şirketin sanatla ilgili bir sonraki adımı da Bodrum’da otelin yanına açılacak olan Casa Dell’Arte Village. Burada workshop ve sergiler düzenlenecek.

Hem konser hem sergi düzenliyorlar

Ura Galeri Mısır Apartmanındaki 120 metrekarelik alanda geçen yıl nisan ayında açıldı. Buranın yükünü tek başına omuzlamaya çalışan Mihda Koray, sponsor bulamadığı için ancak uzun aralıklarla sergi açabildi. Londra Slade’in resim bölümünden mezun olan Koray, ilk sergisini okuldan arkadaşlarıyla birlikte açtı. Aynı grup ikinci sergiyi ancak eylül ayında açabildi. Ama bu kez onlara Londra’dan çeşitli müzik grupları eşlik etti. Ura’da hem sergi, hem de konserler yapılmaya devam etti. Aralık ayında bir sponsor bulundu. O nedenle galeri şu sıralar tadilatta. 23 Mayıs’ta Berlin’den gelecek iki genç sanatçı Ruvi Simmons ve Shirin Barsel’in sergisiyle açılacak. Buranın konsersiz yaşayamayacağını söyleyen Mihda Koray bu sergi sırasında Yunanistan’dan Mary and Th Boy grubunun da konser vereceğini söylüyor.

GALERİST

Teşvikiye dar geldi 450 metrekarelik daireye geçtik


Galerist, 2001’de Murat Pilevneli tarafından Teşvikiye’de kuruldu. Amacı genç Türk sanatçılarına özel bir platform yaratmaktı. Ancak üç yıl sonra bu mekan Galerist’e dar gelmeye başladı. Galerist de sanatın kalbinin attığı yeni bölge Beyoğlu’na taşındı. Çünkü Mısır Apartmanı’nın dördüncü katındaki 450 metrekarelik alan tam da Pilevneli’nin istediği gibiydi. Bu binadaki ilk sergi Haluk Akakçe’nin eserlerinden oluşuyordu. Ardından Hüseyin Çağlayan, Leyla Gediz, Elif Uras, Serkan Özkaya ve Ayşe Erkmen gibi 12 sanatçıyla çalıştılar. Galeri, 2006’dan beri yılda dört kez Galerist adında bir gazete çıkarıyor.

Galerist’te şu sıralar Alman fotoğrafçı Juergen Teller ve İngiliz sanatçı Simon Periton’un eserleri var. Periton, 2001’de Galerist açıldığında sergisi açılan ilk kişiydi. Daha önceki kağıt işlerinde heykeli andıran biçimleri alarak, camın üzerine şablonla tekrar işliyor. Bu eserler, cam üzerine sprey boyayla yapılıyor. Juergen Teller ise Galerist’te ilk kez sergi açıyor. Fotoğraflarında Nazi Partisinin doğduğu ve savaş mahkemelerinin yapıldığı kent olan Nürnberg’i anlatıyor. Ancak bunu kendi özel anılarından kesitler üzerinden yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!