İşte şehitlerimizin isimleri

Güncelleme Tarihi:

İşte şehitlerimizin isimleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2008 10:08

TSK yaptığı açıklamada, Hakkari' Aktütün Karakolu’ndaki şehit sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı.İşte şehitlerimizin kimlikleri...

Haberin Devamı

SINIRDAKİ TÜM BİRLİKLER ALARMDA

İŞTE O KAHRAMAN MEHMETÇİKLERİMİZ

Aktütün PKK saldırısında şehit olan 6 askerden Gökhan Uzun'un Trabzonlu, Yurdakul Alcan'ın Mersinli ve Emrah Şudut'un Gaziantepli, Eyüp Dağtekin'in (21) Şanlıurfa'lı, Halil İbrahim Atasagun'un (21) Afyon'lu  ve jandarma er Serhat Genç'in Antalyalı olduğu belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, geçen hafta Kuzey Irak’taki en büyük kampı Kandil’e yönelik operasyonunda ağır darbe yiyen PKK, dün akşam Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı sınır köyü Aktütün'de karakola saldırdı. Yaklaşık 150- 200 kişilik grubun ağır silahlarla saldırısı püskürtülürken, çatışmada 19 PKK’lı öldü, 6 asker şehit oldu. Terörist saldırısı sırasında Aktütün Köyü'nden 2 kişi de yaralandı. Kaçan PKK’lılara Kobra tipi helikopterlerin havadan bomba yağdırdığı ve ölen terörist sayısını 40’u bulabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

PKK’nın üst düzey yönetim kadrosunun bulunduğu Kandil’in, savaş uçaklarının 1- 2 Mayıs günleri gerçekleştirdiği operasyonda yerle bir edilmesiyle dağılma sürecine giren bölücü örgüt, moral kazanmak için dün sınırdaki Aktütün Karakolu’na saldırdı.

ZAP VE AVAŞİN'DEN GELDİLER

Komandoların 21- 28 Şubat günlerinde diz boyu karda sınırı geçerek terörist inlerine girip dağıttığı Zap ile Çemço ve Avaşin kamplarında toplanan kalabalık terörist grubu, Basya Vadisi’ni kullanarak sınıra geldi.

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıkta Irak sınırında ve geçen ekim ayında baskına uğrayan Dağlıca’nın 20 kilometre İran tarafında bulunan Aktütün Karakolu’nu hedef alan PKK’lılar hava kararmadan, takviye birliklerin gelmesini engellemek için karakola giden tüm yollara mayın döşedi.

Bir grup terörist saat 18.30'dan itibaren karakola taciz ateşi açtı. Askerlerin ateşe anında karşılık vermesiyle teröristler kısa süre sonra kaçtı.

150- 200 KİŞİLİK GRUP SALDIRDI

Havanın kararmaya başladığı saat 19.30'dan itibaren yaklaşık 150- 200 kişilik PKK’lı grubu dört ayrı koldan yanlarında katırlarla getirdikleri Doçka uçaksavar, havan, makineli tüfek ve roketatarlarla karakola saldırıya geçti. Karakoldaki askerler de teröristlere anında karşılık verdi. Saldırıda ilk ateşle karakolun güvenliğini sağlayan ve ileri mevzilerde bulunan 6 asker şehit oldu.

Haberin Devamı

Aktütün Köyü'ndeki 40 haneden karakolun yakınında bulunan evler de terörist saldırısına hedef olurken, o sırada evlerinin önünde oturan köylüler Harbi Gezerer ve Nevzat Özer de yaralandı.

Ağır silahlarla karakolu ateş altına alan teröristlerden bazıları, tel örgüleri kesip binaya girmeye kalkıştı. Yaklaşık yarım saat süren şiddetli çatışmada 19 PKK'lı öldürüldü.

ÖZEL HAREKATÇILAR YETİŞTİ

Teröristlerin yola mayın döşemesine rağmen gece Şemdinli’den, Aktütün Karakolu'na takviye kuvvet sevkedildi. Sikorsky helikopterlerle de Hakkari Dağ Komando Tugayı’ndan ‘Efeler’ adı verilen Jandarma Özel Harekat Timleri gönderildi.

Takviye birliklerin gelmesiyle teröristler çatışmada ölen arkadaşlarını bırakıp, yaralananları da yanlarına alarak Irak topraklarına kaçmaya başladı. Bu sırada gece görüş sistemli Süper Kobra tipi helikopterlerle kaçan PKK’lılar yoğun bombardumana tutuldu. Teröristlerle güvenlik güçleri arasında çatışma aralıklı olarak saat 04.30'a kadar sürerken, bombalamada ölen terörist sayısının 40’ı bulabileceği belirtilirken, kesin sayı operasyonun tamamlanmasından sonra belli olacak.

Haberin Devamı

YARALILAR HELİKOPTERLE TAŞINDI

Aktütün Karakolu'ndaki çatışmada yaralanan 8 asker helikopterle Hakkari Asker Hastanesi'ne, yaralı köylüler Harbi Gezerer ve Nevzat Özer de yine helikopterle Şemdinli Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Gezerer ve Özer'i Aktütün'den alan helikopter Şemdinli Taktik Sınır Jandarma Alay Komutanlığı'na indi. Burada askeri ambulansa konulan yaralılar Şemdinli Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedaviye alındı. Yapılan ilk müdahalenin ardından durumu ağır olan Harbi Gezerer, Hakkari Devlet Hastanesi'ne sevkedildi.

KÖYDE HASAR VAR

PKK'lı teröristlerin ağır silahlarla saldırdığı Aktütün Karakolu ile köydeki bazı evler hasar gördü. Roketatar mermisi isabet etmesi sonucu karakolun çatısı yanarken, 4 evde de hasar meydana geldi.

Haberin Devamı

Yine saldırı sırasında roket ve havan mermirilerinin isabet ettiği köylülere ait 1 kamyon, 1 minibüs ve 1 otomobil ağır hasar gördü.

ÇUKURCA'DA OPERASYON

Bu arada Çukurca’nın dağlık bölgelerinden dün gece sızmaya çalışan terörist gruplara karşı, geçiş noktaları sınırda konuşla topçu birliklerince ateş altına alındı.

Hakkari Dağ Komando Tugayı’ndan havalanan kobra ve süper kobra helikopterler gece boyunca teröristlere bomba yağdırdı. Saat 22.30’dan itibaren de savaş uçakları Kuzey Irak’taki PKK kamplarını vurdu. Karakol baskınına katılan ve sızma girişiminde bulunan teröristlere karşı başlatılan geniş kamsamlı hava destekli operasyon devam ediyor.

Haberin Devamı

Aktütün 16 yıl önceki olay

AKTÜTÜN Karakolu 13 Eylül 1992 tarihinde de PKK'lı teröristlerin saldırısına uğramıştı.

Yaklaşık 500 kişilik PKK grubuyla çatışan birlikten 22 asker şehit olmuştu. O dönemde Şemdinli Hudut Tabur Komutanı olan ve Albay rütbesiyle emekliye ayrılan Erdal Sarızeybek, daha sonra yayımladığı kitapta bu olayı anlatmıştı.

"HELİKOPTER TRAFİĞİ YAŞANIYOR"
Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma karakolunda gece yaşanan çatışmanın ardından başlatılan operasyonlar kapsamında Hakkari il merkezinde sabah saatlerinde yoğun helikopter trafiği yaşanmaya başladı.

Şemdinli yönünden gelen çok sayıda askeri helikopter Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığına iniş yaptı. Helikopterlerden bazıları ise İl Jandarma Komutanlığı'na ait Fatih Kışlası'na iniş yaparken, bu sırada kışlaya ambulans ve askeri araçların geldiği gözlendi.

ŞIRNAK'TA PATLAYICILAR İMHA EDİLDİ
Şırnak ve Mardin'de patlayıcı madde  düzenekleri bulunarak imha edildi.Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye  ilişkin duyuruya göre, Şırnak'ın Uludere ilçesi dağlık arazi kesiminde,  teröristlerce tuzaklanmış, 450 gram TNT kalıbı ve 500 gram C-3  kullanılarak hazırlanmış bir adet patlayıcı madde düzeneği, Merkez  ilçesi dağlık arazi kesiminde de yine teröristlerce tuzaklanmış, bir  adet patlayıcı madde düzeneği önceki gün bulundu.

Patlayıcı madde düzenekleri güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale  getirildi. Güvenlik güçleri, Mardin'in Nusaybin ilçesi dağlık arazi kesiminde de  teröristlerce tuzaklanmış, 1,5 kilogram amonyum nitrat ve 150 gram C-4  kullanılarak hazırlanmış bir adet patlayıcı madde düzeneğini önceki gün  bularak imha etti.

Şırnak'ın Uludere ilçesi dağlık arazi kesiminde ise teröristlere ait; 5  bin adet BKC makineli tüfek mermisi, bin adet Kaleşnikof Piyade Tüfeği  mermisi, 5 adet RPG-7 roketatar mühimmatı ve muhtelif yaşam malzemesi  önceki gün ele geçirildi.

Şemdinli'deki saldırıda şehit olan askerlerden birinin de Jandarma Er Gökhan Uzun olduğu öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!