Boğaz'ı karıştıran gezi tekneleri

Güncelleme Tarihi:

Boğazı karıştıran gezi tekneleri
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 02, 2002 11:52

Türk Boğazları İzleme Komitesi'ne sunulmak üzere hazırlanan raporda, İstanbul Boğazı'ndaki trafiği eğlence yerlerinden çok kurallara uymayan gezi tekneleri, acente ve yolcu motorlarının olumsuz etkilediği bildirildi.

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı'nda son dönemde meydana gelen ölümlü deniz kazaları üzerine, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün öncülüğünde, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Liman Başkanlığı ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından, mevcut duruma ilişkin bir rapor hazırlandı.

Türk Boğazları Daimi İzleme Komitesi'ne de sunulacak olan raporda, İstanbul Boğazı'nda gece seyri yapan gezi tekneleri, yolcu ve acente motorlarının birçoğunun ''Çatışmayı Önleme Tüzüğü''ne aykırı olarak ışıklandırıldığı belirtildi.

Yine bu vasıtaların, trafik ayrım düzenine aykırı ters trafik şeritlerinde seyir yaptıkları ve yüksek ses şiddetinde müzik yayınıyla gürültü kirliliğine neden oldukları vurgulanan raporda, bunun da seyir emniyetini olumsuz etkilediği kaydedildi.

Kıyı boyunca yer alan ev, lokanta ve eğlence merkezlerinin Boğaz trafiğine etkisinin de ele alındığı raporda, şehir ışıklarının özellikle Aşiyanburnu, Akıntıburnu, Umurbank, Küçüksu, Filburnu, Garipçe, Kuruçeşme ve Yeniköy'de bulunan fenerlerin görülmesini engellediğine dikkat çekildi.

Raporda, Boğaz'da yer alan gazino, lokanta ve eğlence yerlerinin yüksek sesle müzik yaptığı, ancak bu durumun seyir emniyeti ile arama kurtarma faaliyetlerini doğrudan değil tali olarak etkilediği bildirildi.

7 AYDA 500 TEKNE TRAFÄ°KTEN ALIKONULDU

Uzmanların bu tespitlerinin ardından Denizcilik Müsteşarlığı, Boğaz'da, ''Çatışmayı Önleme Tüzüğü'' gereği kurallara uymayan gezi teknesi, motor ve gemileri sürekli denetleyecek bir ekip oluşturdu.

İstanbul Boğazı'nda trafiğin yoğun olduğu 08.00-24.00 saatleri arasında çift vardiya olarak çalışan ekipler, kıyı boyunca seyir yapan tekneleri denetliyor.

Kurallara uymayan deniz araçlarının sahiplerine 500 milyon ile 3 milyar arasında değişen para cezası kesilirken, eksiği bulunan vasıtalar ise deniz trafiğinden men ediliyor.

Ekipler ayrıca, Boğaz'da uyulması gereken kurallara ilişkin hazırlanan broşürleri yat, motor ve tekne kaptanlarına dağıtıyor.

Yetkililer, bu yılın ilk 7 ayında yapılan denetimlerde yaklaşık 500 tekne, yat veya motorun deniz trafiÄŸinden alıkonulduÄŸunu bildirdiler.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!