BAT: Tekel’i 1932’de düşündük 76 yıl sonra aldık

Güncelleme Tarihi:

BAT: Tekel’i 1932’de düşündük 76 yıl sonra aldık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 00:00

TEKEL sigaranın özelleştirme ihalesini 1 milyar 720 milyon dolar ile kazanan British American Tobacco’nun (BAT) Yönetim Kurulu Başkanı Jan de Plessis, firmanın Tekel’i almaya 1930’lu yıllarda karar verdiğini söyledi.

BAT Başkanı Plessis, British American Tobacco’nun 30 Nisan’da Londra’da düzenlenen yıllık toplantısında (2008) yaptığı konuşmada, Tekel ihalesiyle ilgili ilginç bir detayı açıkladı. BAT firmasının internet sitesinde yayınlanan konuşmaya göre Plessis, BAT çalışanlarına sabır ve uzun vadeli hedeflerden söz ederken, Türkiye’yle ilgili şu örneği anlattı:

1930’lara dayanıyor

"Sabır ve uzun vadeli hedeflerden bahsederken, arşivlerimizden çıkan 1932 yılında yapılan bir Yönetim Kurulu tartışmasını bilmek isteyeceğinizi düşündüm. Burada BAT’ın yaptığı bir teklifi, tartışma tutanaklarından tırnak içinde aktarıyorum, ’Yıllık gideri 10 bin pound olan Türk Tütün Monopolisinin idaresini üstlenmeliyiz.’ O tarihte bunun tatmin edici bir anlaşma olacağı düşünülüyordu. Bence yaptığımız modern anlaşma daha iyi ve her ne kadar bazı şeyler daha pahalı olsa bile, kesinlikle 76 yıl beklemeye değer..."

Payı 5’e katlanacak

Plessis, Tekel’i 860 milyon İngiliz pound’uyla satın aldıklarını ve bunun, Türkiye sigara pazarındaki paylarını beşe katlayacağını belirtti. Plessis, Türkiye’deki yatırımlarının uluslararası markalarını genişletmek için daha güçlü bir platform oluşturacağını da bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!