Åžaron: Önce ÅŸiddet dursun

Güncelleme Tarihi:

Şaron: Önce şiddet dursun
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 08, 2001 10:38

İsrail Başbakanı Şaron, Başbakan Ecevit'le görüşmesinin ardından, "Barış için koşul, şiddetin durması. Şiddet durursa en sancılı tavizlere hazırız" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit ise, şiddetin durması önşartının gerçekçi olmadığına dikkat çekerek, barış görüşmelerine başlanabileceğini savundu.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron günübirlik bir ziyaret için geldiği Ankara'da Başbakan Bülent Ecevit ile biraraya geldi. 2 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyen Ecevit ve Şaron, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

TAVÄ°Z VERMEYE HAZIRIZ

''Görüşmelerde Ankara'ya, Ä°srail'in barışa olan baÄŸlılığını ilettim'' diyen konuk baÅŸbakan, şöyle konuÅŸtu:Â

''Ben de barışa baÄŸlı bir insanım. Uzun yıllar boyunca asker olarak, savaşın en kötü örneklerini görmüş birisi olarak, barışın önemini anlıyorum. Barışın önemini, barıştan bahseden pek çok politikacıdan daha iyi anlıyorum.''Â

Ä°srail'in en kısa sürede barış sürecinin baÅŸlaması için gerekli azme sahip olduÄŸunu kaydeden Åžaron, ''Ä°yi anlaşılmalıdır ki, barış için tavizlerde bulunmaya hazırız, ancak Ä°srail'in güvenliÄŸi söz konusu olduÄŸu bir anda hiçbir tavizde bulunmayız. Aynı ÅŸartlar altındaTürkiye'nin de böyle davranacağına inanıyorum'' diye konuÅŸtu.Â

Şaron, ''Bir demokrasi kendini savunmalıdır'' diyerek, ''Biz her ne kadar müzakerelere başlamak istiyorsak da bunun koşulu şiddetin ve terörün tamamen sona ermesidir'' dedi.

T
erör eylemlerinin yarısına yakınının Filistin Devlet BaÅŸkanı Yaser Arafat'a baÄŸlı güçler tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸini öne süren Åžaron, ''Bugüne kadar verdiÄŸimiz ÅŸehitlerin yüzde 50'si Arafat'a baÄŸlıgüçlerin yaptıkları eylemlerinden kaynaklanıyor. Bugüne kadar 145 ÅŸehit verdik. Türkiye nüfusuyla orantılarsak bu sayı 1500 ÅŸehite eÅŸit olur'' dedi.Â

''Arafat karar vermeli, bağımsız devletin başında mı bulunmak istiyor, yoksa canilerin başında mı bulunmayı yeÄŸliyor?'' diyen Åžaron,''Barış yolu açıktır, sükunet saÄŸlandığı zaman, barış için bir tek günkaybetmeyeceÄŸiz'' dedi.Â

''Ortadoğu'da şiddet zinciri yoktur'' diyen Şaron, her gün bir cinayet olayının yaşandığına dikkat çekerek, eylemlerin Filistin örgütlerince yapıldığını ileri sürdü. Filistin'i önlem almamakla suçlayan Şaron, İsrail'in dar anlamda tedbirler aldığını, amacın ise kendisini korumak olduğunu söyledi.

Radikal dinci örgütlerinin üyesi olduklarını ileri sürdükleri kiÅŸilerin listesini Arafat'a verdiklerini belirten Åžaron, şöyle devam etti:Â

''Arafat bunları tutuklasaydı ÅŸiddeti önleyebilirdi. Bir intiharcının üzerinde patlayıcı madde taşıdığını bilerek, Ä°srail'de eylem yapacağını bilerek buna müsaade edemeyiz. Ä°srail halkını savunmaya devam edeceÄŸiz.''Â

Şaron, Ortadoğu'da istikrarın önemine ve bunun sağlanmasında Türkiye'nin rolüne dikkat çektiği konuşmasında, durumun daha vahim olmaması için çalıştıklarını belirterek, ''savaş olmayacaktır. Savaş gündemde değildir'' dedi.   

ECEVÄ°T: ''ŞİDDETÄ°N KESÄ°LMESÄ° ÖNÅžART OLMAMALIÂ

Åžaron'un konuÅŸmasını bitirmesinden sonra söz alan Ecevit, Åžaron'un barış sürecini baÅŸlatma isteÄŸi ve barışa verdiÄŸi önemi belirtmesinin kendileri açısında önemli olduÄŸunu kaydederek, ''Barış sürecinin yeniden baÅŸlamasını temenni ediyoruz. Bizim için önemli olanbarış sürecinin yeniden baÅŸlamasıdır. Mitchell raporunun kağıt üzerinde kalmamasını temenni ediyoruz'' dedi.Â

Ecevit, barışa çok büyük önem verdiklerini, ancak kesin barışa ulaÅŸabilmek için ÅŸiddetin kesilmesinin önÅŸart koÅŸulmasını gerçekçi bulmadıklarını belirterek, ÅŸunları söyledi:Â

''Çünkü o zaman ÅŸiddet yanlıları ÅŸiddetlerini artırabilirler. Böylelikle Ä°srail ve Filistinlilerin uzlaÅŸabilmesini ilelebet önleyebilirler.Â

Amaçlarımız arasında herhangi bir ayrılık yoktur, ancak bazı yöntem ayrılıkları vardır. Bu arada, uluslararası gözlemciler konusunun gündeme geldiÄŸini biliyoruz. Bunun da yararlı olabileceÄŸini düşünüyoruz.''Â

EKONOMÄ°K AMBARGO KALKSIN

Başbakan Bülent Ecevit, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı ambargoyu kaldırması gerektiğine de dikkat çekerek, "Bu arada Filistinlilere ekonomik ambargo koyulmasının da radikal unsurları büsbütün artıracağını düşünüyoruz" diye konuştu. Ecevit Şaron'u Türkiye'de sık sık görmekten memnuniyet duyacağını da vurguladı.

Başbakan Bülent Ecevit, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un ''Bugüne kadar verdiğimiz şehitlerin yüzde 50'si, Arafat'a bağlı güçlerin yaptığı eylemlerden kaynaklandı'' iddiası üzerine ise, ''Hiçbir politikacının memleketi için, halkı için terör isteyebileceğine ihtimal veremem'' dedi.

Ecevit, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin Ortadoğu'da barışın sağlanması için elinden geleni yaptığını belirterek, ''Hele barış süreci işlerken ve Camp David süreci sırasında hemen hemen her gün İsrail ve Filistinlilerle temasta bulunduk'' dedi.

ÅžARON: Ä°KÄ°LÄ° Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER ARTSIN

İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise Türkiye'ye gelmekten büyük memnunluk duyduğunu söyledi. Şaron, ziyaretindeki amacının iki ülke arasındaki ilikşileri daha da güçlendirmek oldunu belirterek, "E
minim ki müşterek çalışmalar için uygun zemin bulunmaktadır. Ekonomik, aüraştırma geliştirme konularında elimizden geleni yapacağız. Elimizde gelimizde mevcut olan bilgiyi başkalarıyla paylaşmaya hazırız. Biz yardıma hazırız ve yardım görmek de sitiyoruz. Ben mütekabiliyet esasına dayalı ilişkilere inanıyorum. En doğru zeminen bu olduğuna inanıyorum" dedi.

ECEVİT'TEN EVSAHİPLİĞİ ÖNERİSİ

Başbakan Bülent  Ecevit’in, İsrail’e, Ortadoğu Barış Süreci müzakerelerinin yeniden  başlaması durumunda Türkiye’nin evsahipliğini üstlenebileceği  önerisinde bulunduğu öğrenildi.

Ecevit’in bu önerisi, İsrail Başbakanı Ariel Şaron tarafından olumlu  karşılanarak not edildi.

Ecevit’in, Türkiye’nin barış sürecinde daha fazla rol almak  istediğini belirttiği, Şaron’un da Türkiye’nin tartışmaları hala süren uluslararası gözlemciler heyetinde bir temsilci bulundurmasını  istediklerini söylediği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Şaron, Türkiye’nin süreçte ciddi bir  şekilde yer almasını istediklerini açık bir şekilde ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, İsrail’in eski başbakanı Ehud Barak’ın da  Türkiye ziyareti sırasında Ankara’nın önemini bildiklerini  söylediğini, ancak bu konuda Şaron kadar net konuşmadığına dikkat  çekiyorlar.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de İsrail tarafından şimdiye kadar  şiddetle karşı çıkılan uluslararası gözlemciler heyeti projesinin  hayata geçirilmesi durumunda, heyetin çalışmalarını yakından izlemek  için mekik diplomasisine başlayabileceği öğrenildi.

Şaron’un görüşmelerde Bakan Cem’i övdüğü, Cem’in Ortadoğu’daki  liderler tarafından güven duyulan bir politikacı olduğuna dikkat  çektiği ve bu çerçevede liderler arasında mesaj alıp götürmede daha  aktif rol alabileceğini söylediği belirtildi.

Öte yandan, Ecevit’in, İsrail’in sert tutumunun devam etmesi  durumunda ikili ilişkilerin de zarar görebileceği mesajını ilettiği  kaydedildi.

IRKÇILIK KONFERANSI

Bu arada, İsrail tarafının, AGİT zirvesinde ve Doha’daki İKÖ  zirvesinde Türkiye’nin kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür  ederek, önümüzdeki günlerde Güney Afrika’da BM tarafından düzenlenecek Irkçılık Konferansı’nda Türkiye’den yardım istediği öğrenildi.

Tel Aviv, İsrail’e karşı sert kararların alınması konusunun  gündeme gelmesinin beklendiği toplantı sırasında Türkiye’nin bu  kararların yumuşatılmasına yardımcı olmasını istedi.

Öte yandan, İsrail tarafı Orta Asya’ya açılma konusunda da Türkiye ile işbirliğini geliştirmek istediklerini söyleyerek, sadece  Azerbaycan değil, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi  Türkiye’nin iyi ilişkiler içinde olduğu ülkelerde ortak projeler  yapılmasını teklif etti.

Şaron’un Devlet Bakanı Kemal Derviş ile görüşmesinde de GAP  hakkında iki ülke ortak projelerinin yaşama geçirilmesi konusunda  detaylı görüş alışverişi yapıldığı belirtildi.

ŞARON SEZER'LE DE GÖRÜŞTÜ

Åžaron, daha sonra CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edildi. Â

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in,  İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile görüşmesinde, “İsrail Devleti’nin    kendi yurttaşlarını korumak ve onların can ve mal güvenliklerini  güvence altına almak için önlemlere başvurmasını anlayışla  karşıladığını, ancak teröre karşı alınan önlemlerin ölçülü olması  gerektiğini“ belirttiği bildirildi.

Sezer’in ayrıca “İsrail’in Filistin halkına karşı uygulamakta  olduğu ekonomik ambargo ve ablukaya son vermesinin, barış çabalarına  katkıda bulunacağını“ belirttiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden görüşmeye ilişkin yapılan  açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile beraberindeki heyet üyelerini kabulünde, Dışişleri Bakanı  İsmail Cem ile İsrail Ticaret ve Sanayi Bakanı Dalia İtsik ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Sipora Livni’nin de bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in görüşmede, Türkiye ile İsrail  arasındaki ilişkilerin her alanda karşılıklı yarar temelinde  gelişmekte olmasından duyulan memnunluğu belirterek, iki ülke  işbirliğinin üçüncü ülkelere karşı olmadığını, aksine, Ortadoğu’da  barış egemen olduğunda tüm bölge ülkeleri arasındaki işbirliğine bir  örnek oluşturacağını kaydettiği bildirildi.

"HAKÇA VE KALICI BİR ÇÖZÜM"

Açıklamaya göre, görüşmede „Ortadoğu’nun bugün içinde bulunduğu  koşulların bölge halklarının özlemini duyduğu barışın sağlanması  yönündeki beklentilerine yanıt veremediğine“ işaret eden  Cumhurbaşkanı Sezer, bölgede barış ve istikrarın önündeki en önemli  engeli oluşturan İsrail-Filistin sorununun, Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyi’nin 242 ve 338 sayılı kararları doğrultusunda ve  toprak karşılığı barış ilkesi temelinde, her iki tarafın da kabul  edebileceği hakça ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasının önemini  vurguladı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

„Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye’nin, nedeni ne olursa olsun  terörizme her zaman karşı çıktığını ve terör eylemlerini şiddetle  kınadığını, İsrail Devleti’nin kendi yurttaşlarını korumak ve onların  can ve mal güvenliklerini güvence altına almak için önlemlere  başvurmasını anlayışla karşıladığını, ancak teröre karşı alınan  önlemlerin ölçülü olması gerektiğini, öte yandan İsrail’in Filistin  halkına karşı uygulamakta olduğu ekonomik ambargo ve ablukaya son  vermesinin barış çabalarına katkıda bulunacağını belirtmiştir.“

"BARIŞ YÖNÜNDE BİR FIRSAT..."

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in, “Şarm El Şeyh Araştırma  Komitesi Raporu’nun, hem İsrail hem de Filistin tarafından kabul  edilmiş olmasının barış yönünde değerlendirilmesi gereken bir fırsat  oluşturduğunu, bu raporda yer alan önerilerin yaşama geçirilmesinin  önem taşıdığını, bölgede barışın sağlanabilmesi için şiddete bir an  önce son verilerek görüşmelere yeniden başlanması ve barış sürecine  işlerlik kazandırılması dışında bir seçenek bulunmadığını, Türkiye’nin bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da bu konuda her türlü katkıyı  yapmaya hazır olduğunu“ vurguladığı bildirildi.

ŞARON’UN SÖZLERİ

Açıklamada şunlar kaydetti:

“İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Türkiye’de bulunmaktan ve ülkesi  ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmekte olmasından duyduğu  memnunluğu dile getirerek, İsrail halkının Türkiye’ye ve Türklere her  zaman özel duygular beslediğini belirtmiştir.

Başbakan Şaron, Türkiye ile işbirliğini her alanda  geliştirebileceklerine inandıklarını, iki demokrasi arasındaki  ilişkilerin, doğası gereği, herhangi bir üçüncü ülkeye karşı  olamayacağını, ayrıca Türkiye ile İsrail ilişkilerinin üçüncü  taraflara yardımcı olabilecek bir nitelik taşıdığını, Türkiye’nin  bölgedeki tüm ülkelerle ilişkilerine saygı duyduklarını ve Türkiye’nin özel konumuyla tüm bölgede uzlaştırıcı ve olumlu bir rol oynamakta  olduğunu söylemiştir.

Terörün bugün Ortadoğu’da en büyük tehlikeyi oluşturduğunu  kaydeden Başbakan Şaron, bölgede kurulacak barışın gerçek ve uzun  dönemli olması ve İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlaması  gerektiğini, son olaylar karşısında İsrail devletinin kendi  vatandaşlarının güvenliği için kısıtlı önlemler almak zorunda  kaldığını, bunun dışında gerçek barış için büyük ödünler vermeye hazır olduğunu, Şarm El Şeyh Raporu’nda yer alan önerilerin öngörülen takvim çerçevesinde uygulanabilmesi için herşeyden önce terör ve şiddet  eylemlerinin kesin biçimde sona ermesi gerektiğini, ateşkes koşulu  yerine getirilmeden İsrail’in görüşmelere başlaması yönünde adım  atmasına olanak bulunmadığını vurgulamıştır.“

Açıklamada ayrıca, Cumhurbaşkanı Sezer’in, Başbakan Şaron  aracılığıyla İsrail Cumhurbaşkanı Katsav’a selamlarını ve iyi  dileklerini ilettiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!