Öldürülen 12 aydının heykeli dikiliyor

Güncelleme Tarihi:

Öldürülen 12 aydının heykeli dikiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2008 00:00

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, "Demokrasi Kahramanları" projesini Mimar Sinan Üniversitesi’yle birlikte gerçekleştiriyor. Proje uyarınca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Rahmi Aksungur ve Heykel Bölümü Başkanı Prof. Vedat Somay’ın da aralarında bulunduğu yedi akademisyen heykeltıraş, 2007 sonunda 12 aydının heykelini yapmaya başladı.

Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Bedrettin Cömert, Cavit Orhan Tütengil, Çetin Emeç, Doğan Öz, Muammer Aksoy, Onat Kutlar, Uğur Mumcu, Ümit Doğanay ve Asım Bezirci’nin bronz heykelleri haziran ayında 4. Levent’deki Demokrasi Kahramanları Parkı’na dikilecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri, bugünlerde hummalı bir çalışmanın içinde. Mimar Sinan’ın yaptığı Tophane-i Amire’nin Tek Kubbe’sinin altında, kimi Çetin Emeç’in, kimi Bedrettin Cömert’in kilden heykellerinin son rötuşlarını yapıyor. Bitenlerin alçı kalıbı alınıyor. Bu heykeller İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürü, heykeltıraş Ferit Özşen’in Dudullu’daki atölyesinde bronz kalıba dökülmeye gidiyor. Heykellerin bire bir benzemesi için ailelerden, gazete, TV ve belediye arşivlerinden çok sayıda fotoğraf temin edildi. Heykeltıraşlar, yaş ortalaması itibariyle ’68 kuşağından ve öldürülen aydınlara kimi aşina, kimi de yakından tanıyor.

Beşiktaş Belediye Başkanı Mimar İsmail Ünal görev saydığı projenin hayata geçmesinden gurur duyuyor. "Şehit olan bu ustaları yaşatmak bizim sosyal demokrat, cumhuriyetçi, laik ve çağdaş anlayışımızın gereği" diyor. Heykelleri yapmaya gönüllü talip olan MSÜ Rektörü Prof. Rahmi Aksungur ve öğretim üyesi heykeltıraşlara çok müteşekkir.

AÇILIŞ HAZİRANDA

Demokrasi Kahramanları Parkı, 10 dönüm genişliğinde, Beşiktaş’ın en kalabalık semtlerinden, 4. Levent’teki Konaklar Mahallesi’nde. Şair Mehmet Emin Yurdakul İlköğretim Okulu ile Levent Lisesi arasında. Yanı başında Harp Akademileri, gökdelenler ve siteler bulunuyor. Heykeller, parkın yüksek yamaçlarından birine, özel bir düzenlemeye göre yerleştirilecek. Projeye 500 bin YTL bütçe ayıran Belediye Başkanı Ünal, "Açılış günü, onbinlerin burada olacağından eminim" diyor.

Çetin Emeç: Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’yken 7 Mart 1990’da İstanbul’da otomobilinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Heykeltıraş: Yrd. Doç. Ayla Aksungur

Abdi İpekçi: Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü. 1 Şubat 1979’da İstanbul’da öldürüldü.

Heykeltıraş: Rektör Prof. Rahmi Aksungur

Onat Kutlar: Yazar. 31 Aralık 1994’te uğradığı bombalı saldırıda yaralandı. 11 gün sonra öldü. Heykeltıraş: Prof. Vedat Somay

Asım Bezirci: Eleştirmen. 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 37 kişiyle birlikte yakıldı. Heykeltıraş: Doç. Neslihan Pala

Prof. Ümit Yaşar Doğanay: İÜ Siyasal Dekan Yardımcısı. 20 Kasım 1979’da öldürüldü. Heykeltıraş: Prof. Vedat Somay

Prof. Cavit Orhan Tütengil: İÜ Sosyoloji Enstitüsü Başkanı. 7 Aralık 1979’da öldürüldü.

Heykeltıraş: Doç. Önder Büyükerman

Prof. Bedrettin Cömert: Hacettepe Sanat Tarihi öğretim üyesi. 11 Temmuz 1978’de öldürüldü. Heykeltıraş: Yrd. Doç. Yıldız Güner

Prof. Bahriye Üçok: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi, SHP Parti Meclisi üyesi. 6 Ekim 1990’da evine gönderilen bombalı paketle öldürüldü. Heykeltıraş: Doç. Fatma Akyürek

Solda en başta Doğan Öz’ün heykeli. Cumhuriyet Savcısı Öz, 24 Mart 1978’de Ankara’da öldürüldü. Sağ başta ise eski kültür bakanı Prof. Ahmet Taner Kışlalı’nın heykeli. 21 Ekim 1999’da Ankara’da bombalı saldırıda öldürüldü. Fotoğrafta soldan sağa proje asistanları Ferit Yazıcı, Ömer Emre Yavuz, Doç. Neslihan Pala, Yrd. Doç. Ayla Aksungur, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Prof. Ferit Özşen, Doç. Önder Büyükerman.

Sol başta Prof. Muammer Aksoy’un heykeli. 31 Ocak 1999’da Ankara’da öldürüldü. Sağdaki heykel Uğur Mumcu. Cumhuriyet gazetesi yazarıyken 24 Ocak 1993’te bombalı saldırıyla öldürüldü. Her iki heykeli de proje yürütücüsü, heykeltıraş Prof. Ferit Özşen yaptı (sağ başta). Özşen, Mumcu’nun mezarını da yapmıştı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise projenin fikir babası.

İSMAİL ÜNAL (Beşiktaş Belediye Başkanı)

Daha çok aydının heykelini yapacağız

Aydınlık Türkiye’nin aydınlık yüzlü yazar, gazeteci, düşünürlerinin heykellerini parka yerleştireceğiz. Toplumun da bu insanların yaptığı mücadeleyi kavramaları adına böyle bir eseri ortaya koymaya çalıştık. Sivas olayı, öldürülen gazete yönetmenleri, köşe yazarları, üniversite hocaları unutulmadı. Kültür sanatta İstanbul’un merkezi haline gelen Beşiktaş’ta sekiz üniversite, beş kültür merkezi var. Semtimizde eğitimliler, gençler ve sanatçılar yaşıyor. Çok önemli uluslararası konser ve sergilere, oyunlara ev sahipliği yapıyoruz. Park, heykellerle birlikte açık hava müzesi olacak. Daha birçok isim var, aydınlanma uğrunda can veren. Aydın, usta, sanatçı ve önderlerin heykellerini yapmaya devam edeceğiz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!