Kredi kartı dolandırıcısının en popüler yöntemi ’papağan’

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı dolandırıcısının en popüler yöntemi ’papağan’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 00:00

BANKACILIK işlemleri yapanları "papağan" yöntemi de dahil çeşitli hilelerle dolandıran kişilere yönelik yapılan operasyonlarda polis geçen yıl 1.287 kişiyi yakaladı. 2007 yılında bu şekilde 579 banka ve kredi kartı dolandırıcılığı olayı aydınlatıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’nün 2007 yılı faaliyetlerine ilişkin rapor açıklandı. Buna göre, 2007 yılında bankalarda internet aracılığıyla 8 milyon 558 bin 33 kişinin bireysel müşteri olarak, 36 milyon 321 bin 934 kişinin de kredi kartları ile işlem yaptığı hatırlatıldı. Bu kartlarla 2007 yılında 242 milyon 517 bin YTL’lik işlem yapıldı. Raporda, "Bilişim suçlarının işleniş yöntemlerine bakıldığında, bu suçların banka sistemlerinden daha çok bilinçsiz kullanıcılardan kaynaklandığı görülmektedir" denildi.

BUNLARA DİKKAT: Raporda, 16 milyon etkin internet kullanıcısı olan Türkiye’nin dünyada 16. sırada olduğuna dikkat çekilerek, vatandaşların güvenli bankacılık ve alış-veriş yapmaları için şu uyarılarda bulunuldu: Arkadaşlık sitelerine girerken kişisel bilgilerinize ilişkin verdiğiniz doğru bilgiler kötü niyetli kişilere güncel ve doğru kaynak olmaktadır. Bu bilgileri verirken daha dikkatli olun. Güvenilirliği bilinen sistemler ve internet firmaları dışında her türlü işlem için şüpheli davranın. Kolay tahmin edilebilir şifreler yerine daha karışık şifre kullanmaya özen gösterin. Unuttuğunuz şifreleri kolay erişebilecek yerlere not almayın. Günlük yaşamda ya da sokakta doldurduğunuz anketlere vereceğiniz yanıtlarda kolay çözümlenebilecek şifre bilgilerinizi vermeyin.

Papağan yöntemi nedir

ÖZELLİKLE lokanta, kafe ve restoranlarda hesap ödenirken kredi kartı garsona teslim edilir. Garson POS makinesinden kartı geçirip hesabı tahsil edinceye kadar 3-5 dakikalık bir zaman dilimi geçer. İşte bu arada garson kredi kartını "reader" denilen ve suç jargonunda papağan diye anılan kibrit kutusu büyüklüğünde bir cihazdan geçirebilmektedir. Kredi kartı içindeki tüm verileri kopyalayan bu cihazın içindeki bilgiler ise sahte kredi kartı üreticilerinin eline geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!