Yıllık aidat ücretleri kart iptal ettiriyor

Güncelleme Tarihi:

Yıllık aidat ücretleri kart iptal ettiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2008 11:09

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yıllık aidat ödemek istemeyen banka müşterilerinin 3'te birinin, kredi kartlarını iptal ettirmek için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Nazım Kaya,  Türkiye'de 9 milyon kart kullanıcısında, 40 milyona yakın kredi kartı bulunduğunu hatırlattı.

Bankaların kredi kartı ücreti adı altında, 'yasa ve hukuk tanımaz uygulamalarının devam ettiğini' savunan Kaya, bu nedenden dolayı kartlarını iptal ettirmek isteyen tüketicilere de şubelerde zorluk çıkartıldığını bildirdi.

Kaya, tüketicinin istemesi durumunda kredi kartı aldığı şubeye gidip kartını iptal ettirebileceğini ve bankanın da herhangi bir gerekçe sunmadan bu talebi anında yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Yıllık aidat ödemek istemeyen banka müşterilerinin üçte birinin kredi kartlarını iptal ettirmek için bankalara başvuruda bulunduğunu anlatan Kaya, şöyle konuştu:
“Tüketicilere, kart iptali için gittikleri şubelerde, değişik pazarlama teknikleriyle çeşitli teklifler sunuyorlar. Örneğin ayda 2 bin YTL alış veriş yapma garantisiyle yıllık aidat ücretinin alınmayacağı belirtiliyor. Bankalar bu yöntemle tüketiciyi ihtiyacı olmadığı halde tüketime zorlayarak yeni bir sorun oluştururken, tüketici de 30 YTL aidattan kurtulmak isterken 2 veya 3 bin YTL tutarındaki borcun altına imza atıyor. Bankalar kendilerine yeni bir kazanç kapısı oluştururken, 30 YTL tutarındaki kart aidatının da kat kat fazlasını çıkartmış oluyorlar.”

Tüketicilerden, kart alırken veya iptal ettirirken, bankaların ikna ve pazarlama taktiklerine kanmamalarını isteyen Kaya, “Bankanın tekliflerine hazırlıklı ve dayatmalarına kapalı olunmalı” diye konuştu.

“SINIR TANINMIYOR”

Kaya, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 8. maddesine göre, bankaların kredi kartı talebi toplayabilecekleri yerlerin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) görüşü alınarak, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından belirlendiğini anımsatırken, “Buna karşın, son aylarda iptal başvurularının artmasıyla, yasa dahil hiç bir sınır tanımayan bankalar, hukuki düzenlemeler bir yana ahlaki teamülleri de hiçe sayarak, kart satma peşinde” dedi.

Bankaların kanunu delerek, sokaklarda, hastanelerin acil kapılarının önünde “pusuya yatarak” kredi kartı standı açarak kart pazarladıklarını iddia eden Kaya, fırsatçı anlayış içinde kredi kartı pazarlamaya çalışan bankaları şiddetle kınadıklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!