Dolandırıcılık parasıyla Rio karnavalı keyfi

Güncelleme Tarihi:

Dolandırıcılık parasıyla Rio karnavalı keyfi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 10, 2008 14:08

İnternet sitelerine gönderdikleri virüslü dosyalar, kopya site ve linklerle ulaştıkları 2000’e yakın müşteri hesabından yaklaşık 7 milyon YTL vurgun yaptıkları iddia edilen ele başılığını Azerbaycan Hukuk Fakültesi mezunu Nejat Karimow’un yaptığı şebekeye yapılan ‘Karnaval’ operasyonunda 2’si kadın 67 kişi gözaltına alındı. Nejat Karimow ile bir grup şebeke üyesinin çaldıkları paraları Brezilya Rio Karnavalı’nda harcadıkları belirlendi.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE RÄ°O ALEMÄ°NDEN FOTOÄžRAFLAR..

BiliÅŸim Suçlar ve Sistemler Åžube Müdürlüğü’ne gelen bazı kurum temsilcileri ve kiÅŸiler hesaplarının bilgileri dışında boÅŸaltıldığını ileri sürerek ÅŸikayetçi oldu. BiliÅŸim dedektifleri ÅŸikayetin ardından konu ile ilgili çalışma baÅŸlattı. Yaklaşık 6 ay süren takibin ardından önceki gün operasyon yapıldı. ‘Karnaval’ adı verilen operasyonda 67 zanlı gözaltına alındı. 29 zanlı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Â

Şebekenin çalışma prensiplerini de deşifre edildi. Şebekenin beyin takımını hacker Azerbaycan uyruklu Hukuk fakültesi mezunu Neco lakaplı Nejat Karimow, junior lakaplı Cüneyt Tatlısoy, Şiki lakaplı Şevki Işınay ve Fatih Şağban’ın oluşturduğu belirlendi. Hackerların internetteki sitelere virüslü dosya ve linkler gönderdikten sonra elde ettikleri hesap ve kimlik bilgilerini şebekenin sahtecilik elemanlarına gönderdikleri belirlendi. Müşteri bilgilerine uygun sahte belge, kimlik ve kredi kartları çıkaran şebekenin parayı 3 şekilde çektiği ortaya çıktı. Birincisi hackerların havale ettiği ATM’lerden sahte kredi kartıyla, ikincisi kuyumculuk ve kontör satan işyerlerinden yüzde on komisyon ile ve bankalardan hazırlanan sahte kimliklerle.

Bilişim polisi tarafından gözaltına alınan şebekenin beyin takımının kazandıkları paraları Rio de Jenario’da yapılan karnavalda yedikleri belirlendi. Şubat ayında Brezilya’daki karnavala giden hacker Nejat Karimow, Şevki Işınay ile sevgilisi Rus uyruklu Sveta Aktuna’nın eğlenirken ve karnavalda çekilmiş fotoğrafları ve video görüntüleri bulundu. Nejat Karimow’un Brezilyalı bir kadın ile evli ve 1 çocuk sahibi olduğu anlaşıldı. Sorguları tamamlanan 38 zanlı adliyeye sevk edildi.
       Â
MÜŞTERİLERE UYARI

Yetkililer internet korsanlarından korunmak için şu tavsiyelerde bulundu. İnternetten elektronik posta olarak gönderilen banka güncelleme maillerine ve bilinmeyen spamları açmayın. Hesapları bulunan banka internet sayfalarına girerken kodlamalara çok dikkat edin. Örneğin virüslü sayfalarda sitenin bir ya da birkaç harfi eksik ya da yanlış yazılıyor. Örneğin abank.com.tr yerine ‘albank.com’, ‘isbank.com.tr’ yerine ‘isbankası.com.tr’ yazarak müşteriler aldatılıyor.

        Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!