Havalimanında Askari sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Havalimanında Askari sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2008 07:00

İranlı kayıp general Askari’yi tanıdığını Hürriyet’e açıklayan İranlı gazeteci Emir İbrahimi önceki gün İstanbul’da havalimanında gözaltına alınıp sorgulandı. Alman pasaportlu İbrahimi dün Berlin’e gönderildi. İbrahimi, "Askari şimdi nerede? Türkiye’de kaç arkadaşın var" gibi sorular sorulduğunu belirtti.

GEÇEN yıl Hürriyet’e yaptığı açıklamada, İranlı kayıp general Ali Rıza Askari ile arkadaş olduklarını iddia eden İranlı muhalif gazeteci Emir Ferşad İbrahimi, önceki akşam Türkiye’ye giriş yapmak üzereyken İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Alman pasaportu taşıyan İbrahimi bir süre sorgulandıktan sonra dün Berlin’e gönderildi. İstanbul polisi de İbrahimi’nin söylediklerini doğrulayan bilgiler verdi.

2006 yılının Aralık ayında Türkiye’de ortadan kaybolan ve Batılı istihbarat örgütleri tarafından sorgulandığı iddia edilen İranlı eski bakan yardımcısı ve Devrim Muhafızları komutanı Ali Rıza Askari’nin kendi isteğiyle sığınmacı olduğunu iddia eden Emir Ferşad İbrahimi’ye telefonla ulaştık.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara’daki emniyet yetkililerine gönderdiği bir faks üzerine, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nden aldığı üç aylık vizeye rağmen Atatürk Havaalanı’ndan ülkeye giriş yapmasına izin verilmediğini söyleyen İbrahimi, önceki gece saat 21’den, dün öğle saatlerine kadar Türk istihbaratından üç dedektif tarafından sorgulandığını iddia etti. İbrahimi, kendisine, "Ali Rıza Askari şimdi nerede? Türkiye’de kaç arkadaşın bulunuyor? Ankara’da nerede yaşıyorlar" gibi sorular sorulduğunu belirtti. İbrahimi, Türk polislerin kendisine İran’a sınırdışı edileceğini söylediklerini bildirerek şöyle konuştu:

"Gözaltındayken arkadaşlarımı aradım. Alman ve Amerikalı yetkililerle temasa geçmelerini istedim onlardan. ABD Büyükelçiliği devreye girerek mülteci olduğumu Türk yetkililere bildirdi. Zaten Alman pasaportum var."

İbrahimi, "Yaklaşık bir yıl önce konuştuğumuzda Askari’nin kendi isteğiyle ABD’ye iltica ettiğini ve yakında kendisinin bunu bizzat açıklayacağını iddia etmiştin. Ama hala ortada yok ve kaçırılmış olma ihtimali ağır basıyor. Bu konuda ne diyeceksin" sorusuna, "Hamburg üzerinden ABD’ye kaçtığına yemin ederim. Washington DC’de FBI gözetiminde bir evde tutuluyordu. Ancak uzun zamandır ondan haber alamadım. Nerede olduğunu bilmediğimi Türk polisine de söyledim" yanıtını verdi.

FBI ile işbirliği yaptı mı


Almanya’ya iltica eden İbrahimi’nin, "Ali Rıza Askari’nin İran’dan kaçırılması sırasında FBI ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle" gözaltına alındığını öne süren bazı bloglar, İranlı muhalifin Tahran’a değil, Almanya’ya iade edilmesi için dün internette kampanya başlattılar. O saatlerde İbrahimi, ülkesi İran yerine Almanya’ya gönderildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!