ATO: Sanal alışverişte devlet kaybı yüzde 41

Güncelleme Tarihi:

ATO: Sanal alışverişte devlet kaybı yüzde 41
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2008 00:00

Ankara Ticaret Odası (ATO), internetten yapılan her 100 dolarlık alışverişten, devletin 26 dolardan 41,6 dolara kadar KDV ve ÖTV kaybına uğradığını belirledi.

ATO’nun hazırladığı "Online Kayıtdışı Ekonomi" raporuna göre, internet üzerinden faaliyet gösteren çok sayıda sitede, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba, bilgisayardan DVD oynatıcısına, parfümden makyaj malzemesine kadar akla gelebilecek bin bir çeşit ürün satışa sunuluyor. Faturasız satılmaları nedeniyle Türkiye’deki fiyatlara göre daha ucuz olan bu sitelerin vatandaşlarca da cazip görülmeleri, kayıtdışı ekonomiyi körüklüyor. Başta Uzakdoğu olmak üzere yurtdışı menşeli bu siteler, vatandaşların kredi kartı ya da online bankacılık sistemi ile yaptığı alışverişleri istediklere adrese posta yoluyla "hediye" adı altında gönderiyorlar. Vatandaşın verdiği siparişlerin fazla olması durumunda, Türkiye gümrüklerinde şüphe uyandırmaması için, birden fazla paketlere bölünerek gönderiliyor.

100 DOLARLIK FATURA OYUNU: Uluslararası taşımacılık yapan kargo şirketleriyle gelen ürünlerin 100 doların üzerinde olması durumunda vergiye tabii olması nedeniyle, pek çok ürüne, yurtdışındaki bir Türk şirket tarafından 100 dolarlık fatura kesiliyor. Vatandaşlar, internet üzerinden sanal alışverişe yönelirken, devlet de bu alışverişten, gümrük vergisi, KDV, ÖTV, gelir, kurumlar, çevre ve emlak vergisi, SSK ve Bağ-Kur primlerinden kaynaklanan önemli vergi kayıplarına uğruyor. Bu yolla satın alınan ürünlerin büyük bölümü lüks tüketim malı olduğu için devlet yüzde 6.7 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda ÖTV ve yüzde 18 oranındaki KDV’yi alamıyor. Buna göre yapılan her 100 dolarlık alışverişten, devlet 26 dolardan 41,6 dolarla kadar KDV ve ÖTV kaybına uğruyor. Sözkonusu sitelerde, spot piyasalardan ucuza toplanmış, kullanım süresi geçmiş ya da dolmak üzere olan, orijinaline benzeyen sahte ürünler satılabiliyor. "Karlı bir alışveriş" yaptığını düşünen vatandaşlar, ayıplı ürünlerle karşı karşıya kalabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!