3.5 trilyon vurup, kendini ihbar etmiş

Güncelleme Tarihi:

3.5 trilyon vurup, kendini ihbar etmiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 14:51

SAMSUN’da çalıştığı bankada müşterilerin ticari hesaplarına girip zimmetine para geçiren Tolga B.'nin yaptığı vurgunun boyutunu müfettişler 3.5 milyon YTL olarak saptadı.

Vurgunun 2 ayda gerçekleştirildiği, ticari hesapları olan müşterilere bankanın tanıdığı açık kredi limitlerinin kullanıldığı ancak ana paralarına dokunulmadığı ortaya çıktı. Müfettişler vurgun dosyasını savcılığa vererek suç duyurusunda bulunurken, ABD'de olduğu belirtilen Tolga B. için yakalama emri çıkartıldı. Vurgunun yapıldığı bankada aralarında şube müdürürün de bulunduğu 5 görevli hakkında soruşturma başlatılırken, Tolga B.'nin şefi İsmail Ö. görevinden istifa etti.

Samsun'da bir bankanın Mecidiye Şubesi'nde 3 yıldır çalışan ve 2 yıldır da ticari hesaplarda müşteri temsilcisi olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu Tolga B.'nin yaptığı vurgunu, kendisinin bildirdiği ortaya çıktı. Bu ay başında izne ayrılan Tolga B., birkaç gün sonra bankadaki çalışanlara yurt dışından e- mail göndererek, müşterilerin hesaplarına girip zimmetine para geçirdiğini bildirdi. Banka görevlileri vurgun yapıp kendini ihbar eden Tolga B.'nin ilgilendiği hesapları inceleyince şoke oldu.

Bankanın genel müdürlüğünden gelen müfettişler ticari hesapları tek tek elden geçirdi. Aralarında, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzluk ve vurgun olaylarında gözaltına alınıp serbest bırakılan işadamı Fatih T.’nin de bulunduğu yaklaşık 40’a yakın müşteri hesabında oynandığı ortaya çıktı. Müşterilerin hesaplarında ana paraya dokunmadan, onlara banka tarafından tanınan açık kredi hesaplarını kullanan Tolga B.'nin, zimmetine geçirdiği paraları birkaç kişi üzerinden farklı hesaplara aktardığı belirlendi. Bu kredilerin birçok kişinin hesabı üzerinden geçirilmesi ve Tolga B.'nin hazırladığı evraklarda şefinin imzasının bulunması nedeniyle banka yetkililerinin vurgunu fark edemediği kaydedildi.

PERSONEL DE MÜŞTERİLER DE ŞAŞKIN

Tolga B.'nin yaptığı vurgunun boyunun 3.5 milyon YTL'yi bulduğu belirtilirken, başta şube müdürü olmak üzere banka görevlisi 5 kişi hakkında soruşturma açıldı. Bunlar arasında bulunan ve Tolga B.'nin şefi olduğu ve evrakta imzalarının bulunduğu belirtilen İsmail İ. ise olayın ortaya çıkmasından sonra istifa etti. Kimseyle görüşmeyen İsmail İ.'nin yakınları, onun vurgunla ilgisinin olmadığını, ancak gurur meselesi yaptığı için istifa ettiğini ileri sürdü.

Banka personelini şoke eden vurgun, özellikle ticari hesabı olan müşterilerin de paniğe kapılmasına neden oldu. Hesabı üzerinden işlem yapılan 40 kadar müşteri, olaydan zarar görmeyeceklerinin kendilerine bildirildiğini söyledi.

Hesapları üzerinde oyanlardan işadamı İsmail D., “Benim ne hesabıma yatan paradan ne de benim hesap üzerinden yapılan işlemden haberim var. Ben de ne olduğunu anlamadım” dedi.

ABD'YE DİL KURSUNA BANKA GÖNDERMİŞ

Savcılığın, müfettişlerin veridği dosyayı inceledikten sonra yakalama kararı çıkardığı Tolga B.'nin çalışma arkadaşları, 3 yıl içinde kendisinin yöneticilerine güven verdiğini söyledi.

Banka görevlilerinin, çalışmalarında memnun oldukları Tolga B.'yi, istikbal vaadeden bir bankacı olarak gördükleri ve geçen yıl ABD'ye dil kursuna gönderdikleri ortaya çıktı. Bu kurs sırasında Miami'de kalan Tolga B.'nin orada çektiği fotoğrafları facebook internet sitesinde yayınladığı, ancak vurgunu yapıp kaybolmadan önce bu sitedeki üyeliğini iptal ettirdiğini söyleyen bir arkadaşı, “Anlaşılan Miami'deki yaşamdan etkilenmiş ve bu vurgunu yapıp yeniden oralara gitmiş” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!