Kars Çayı'na fuel-oil dökenlere suçüstü

Güncelleme Tarihi:

Kars Çayına fuel-oil dökenlere suçüstü
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2008 12:21

KARS Çayı'na, ısınmada kullanılan fuel- oil dökerek tüm canlıları yok edenlerin arkasında biri bilim yuvası olmak üzere kamuya ait 2 kuruluş çıktı. Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden uzmanların 2 gün süreyle Kars Çayı'nda yaptıkları araştırmada kirliliğe neden olan Kafkas Üniversitesi ile Yurtkur'a suçüstü yapıldı. Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Şahin, Çevre Kanunu'na göre toprak ve su kirliliğine yol açtıkları için her iki kuruma 50’şer bin YTL para cezası kesileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Aras Nehri'nin kollarından olan Kars Çayı'nda hafta başından bu yana kirlilik olduğu farkedildi. Kirlililikle ilgili araştırma yapan uzmanlar, suyun yüzünü kaplayan yağlı maddenin fuel-oil olduğunu belirledi. Çevre ve Orman Müdürlüğü uzmanları, su yüzeyinde tabakalar halinde akan fuel- oil'i bulmak için iki gün süreyle bölgede araştırma yaptı. Fuel- oil'in Paşaçayır Mahallesi'ndeki rögarlardan Kars Çayı'na karıştığını belirleyen ekip, kirliliğin arkasındaki kurumların Kafkas Üniversitesi ile Yurtkur olduğunu tutanakla belirledi. Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin, şöyle dedi:

“Bu bölgede ısınmayı fuel- oil ile sağlayan sadece Kafkas Üniversitesi ile Yurt-Kur Müdürlüğü var. Fuel- oilin bu kurumların kazan dairelerinden sızdığını tespit ettik. Tanklara fuel- oil boşaltırken yere dökülen fuel- oil yıkanarak kanalizasyona atılıyor. Kış mevsiminde kanalizasyonlarda donma meydana geldiği için biriken baharın gelmesi ve buzların erimesiyle rögarların üzerinden taşıp Kars Çayı'na karışıyor. Her iki kurum hakkında tutanak tuttuk. 2 bin 872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca her 2 kuruma toprak kirliliğine yolaçtıkları için 24’er bin YTL, su kirliliği için de 26’şar bin YTL olmak üzere 50’şer bin YTL para cezası uygulayacağız.”

Haberin Devamı

Çevre İl Müdürlüğü'nün iddiaları sonrasında açıklama yapan ve suçlamaları kabul etmeyen Yurt-Kur Müdür Vekili Şükrü Yılmaz, “Bu kadar fuel- oilin bize ait olması mümkün değil. Çevre Müdürlüğü ‘günah keçisi' arıyor. Kazan dairelerini yıkıyoruz ama sözü edilen miktar kadar olamaz. Bu kadar fuel oili dökersek bize soruşturma açılır. Suyun yüzeyindeki madde de bir uzman tarafından incelenmiş değil. Bu fuel- oil mi, yanmış yağ mı bu konuda da herhangi bir bilgi yok. Eğer bize aitse verilecek cezaya razıyız. Ancak fuel oil’in bize ait olduğunu kanıtlamaları gerekiyor” diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Genel Sekreteri Doç.Dr. Salih Otlu ise “Bizim bir atığımız var ama temizleniyor. Kötü bir durum varsa bize ait değil. Bizim akaryakıt depolarımızın durumu bellidir” dedi.

Haberin Devamı

MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ

Paşaçayır Mahallesi sakinleri de suya karışan fuel- oilin her yıl ilkbahar dönemlerinde karların erimesiyle ortaya çıktığını belirtti. Mahalle sakinleri, “Yıllardır şikayet ediyoruz, kimse ilgilenmiyor. Her yıl bu mevsimde çaya mazot karışıyor. Çaydan su içen kümes hayvanların yumurtalarını bile yiyemiyoruz” diye yakındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!