Popta Aslı Güngör-Ferhat Göçer rock’ta Haluk Levent fantezide Sibel Can

Güncelleme Tarihi:

Popta Aslı Güngör-Ferhat Göçer rock’ta Haluk Levent fantezide Sibel Can
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2008 00:00

Türkiye’de birçok şarkıcı, kliplerini televizyon kanallarında yayınlatamıyor. Ayrıca televizyonlarda yayınlanan klipler de kısa bir süre sonra internet sitelerine düşüyor. Bu nedenle video klip sektörü de sanal álemde yükseliyor. Fakat internetteki çoğu klibin ses ve görüntü kalitesi kötü. İşte www.hitklip.com sitesi kaliteli görüntü ve kaliteli sesle video klip izlemek isteyenler ile kliplerini yayınlatmak isteyen müzisyenlere yeni bir imkan sunuyor.

Sitede şu anda 744 müzisyene ait 1685 klip yayınlanıyor. Şimdilik bedelsiz çalışan site bütün sanatçılara telif haklarını ödüyor. Kazancını da kliplerin arasına aldığı reklamlarla karşılıyor.

23 Ocak’ta açılan www.hitklip.com web sitesi, müzik severleri sevdiği klipleri için saatlerce müzik kanallarını izleme derdinden kurtarıyor. Sitede, şimdiye kadar 400 bin kişi yaklaşık 1.5 milyon klip izledi. Hitklip.com, iki yıllık bir çalışma sonunda ortaya çıktı. Sitenin kurucusu, 10 yıldır müzik yapımcılığı ve menajerliği yapan İnci Şenyüz bir önyargıyı yıkmak için harekete geçtiklerini söylüyor. "Müzik sektörü için internet eşittir öcü gibi gözüküyordu. Bir ucundan tutup öcüyü ciciye çevirmek gerekiyordu. Bunu yaparken taklit yapmamak önemliydi."

Sitenin eksiksiz çalışması için birçok yazılım ve sistem defalarca denendi. Aynı klibi 10 bin kişi tıklayıp izlediğinde bile hiç sorunsuz çalışabilecek bir altyapı oluşturuldu. Bunun için yurtdışındaki server’lardan yardım alındı.

İyi görüntü ve yüksek ses kalitesi sağlamak amacıyla her video klip için iki saatlik ön çalışma yapılıyor. Önce kliplerin hepsi tek tek izleniyor. Görüntü ve ses kalitesi inceleniyor, içeriğinde yasadışı unsurlar bulunup bulunmadığı, genel ahlak kurallarına uygunluğu kontrol edildikten sonra yayına alınıyor.

Hitklip.com telif hakları konusunda da hassas davranıyor. Bu yüzden klibi yayınlanan her sanatçının telif hakları MESAM, MÜYAP, MSG ve MÜYORBİR gibi meslek birliklerine ödeniyor. Ayrıca sitede yayınlanan klipler kullanıcılar tarafından bilgisayara indirilemiyor. Siteye klip yükleme imkanı da yok.

HİT 5 LİSTELERİ

Sistem çok kolay çalışıyor. 25’ten fazla video klip izlemek için bedelsiz üye olunuyor. Hitklip.com’un anasayfasında sizi karışık, pop, rock, arabesk, fantezi, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, rap-hip hop, özgün, şiir ve film müziği kategorilerinde her hafta en fazla izlenen kliplerinden oluşan Hit 5 listeleri karşılıyor.

Arşiv bölümünde sanatçıların eski albümlerinden video klipler var. Unutulmayanlar bölümü, kaybettiğimiz sanatçıların kliplerine yer veriyor. Yöresel sanatçılar bölümü Türkiye’nin yedi bölgesindeki sanatçılara, amatör sanatçı klipleri bölümü de şarkıcı adaylara şans tanıyor. Evde kendi müzik kanalınızı yaratmak isterseniz klip listenizi oluşturuyorsunuz.

KLİP ARASINA REKLAM

Site, gelir sağlamak için de bir yöntem bulmuş: Bir klipten diğer klibe geçerken 30 saniyeyi aşmayacak reklam filmleri yayınlanıyor. Örneğin kendinize 10 video kliplik bir liste oluşturduysanız, üçüncü klipten sonra bir reklam izliyorsunuz. Tek bir klip izlemek isteyenler için de bazı kliplerin başında en fazla 15 saniyelik reklam filmi yayınlanıyor. Bazı kliplerde görüntünün altından 8 saniyelik bant reklam geçiyor. Örneğin Yıldız Tilbe klibinde şarkı söylerken ekranın altından baklava reklamı geçebiliyor. Reklam yayınlanırken video ileri veya geri sarılamıyor. Reklamverenler de reklamlarının kaç defa izlendiğini takip edebiliyor.

Şu anda hitklip.com’da sadece Türkçe video klipler yer alıyor ama kısa vadede yabancı video klipleri de yayınlamayı planlıyorlar. Konser görüntüleri, video klip ya da fotoğraf çekimlerinin kamera arkası görüntüleri, sanatçılarla ilgili belgeseller ve canlı sohbet bölümleri hazırlık aşamasında.

FARKLI TARZLARIN EN ÇOK İZLENENLERİ

Karışık hit:
Kalp Kalbe Karşı - Aslı Güngör-Ferhat Göçer. İzlenme sayısı: 8662

Pop hit: Kalp Kalbe Karşı - Aslı Güngör-Ferhat Göçer. İzlenme sayısı: 8662

Rock:
Elfida - Haluk Levent. İzlenme sayısı: 9856

Arabesk: Vefasız - Ergin. İzlenme sayısı: 1099

Fantezi: Eski Toprak - Sibel Can. İzlenme sayısı: 3973

TSM: Seven Ne Yapmaz - Nalan. İzlenme sayısı: 4623

THM: Ahirim Sensin - Gülay. İzlenme sayısı: 1597

Rap-hip hop: Rapstar - Ceza. İzlenme sayısı: 9666

Özgün: Dertliyim Kederliyim - Volkan Konak. İzlenme sayısı: 4019

Şiir: Yaralı Gül - Mehmet Tokat. İzlenme sayısı: 2900

Film Müzikleri: Binbir Gece - Kıraç. İzlenme sayısı: 1493

Arşiv: Lale Devri - Sibel Can. İzlenme sayısı: 18408

Unutulmayanlar: Islak Islak - Barış Akarsu. İzlenme sayısı: 11023

ŞİMDİYE KADAR EN ÇOK İZLENEN HİT 10

1) Komple - Burak Kut. İzlenme Sayısı: 28571

2) Bir Dudaktan - Özcan Deniz. İzlenme Sayısı: 19658

3) Korkma Kalbim - Bengü. İzlenme Sayısı: 18396

4) Lale Devri - Sibel Can. İzlenme Sayısı: 18050

5) Cennet - Ferhat Göçer. İzlenme Sayısı: 17573

6) Beyaz ve Sen - Rober Hatemo. İzlenme Sayısı: 17255

7) Shake It Up Şekerim - Kenan Doğulu. İzlenme Sayısı: 15173

8) Çakmak Çakmak - Sibel Can. İzlenme Sayısı: 15164

9) Evlerinin Önü Boyalı Direk - Öykü ve Berk. İzlenme Sayısı: 14636

10) Kız Kıza - 4yüz. İzlenme Sayısı: 14579

BU HAFTANIN POP HİT 5 LİSTESİ

1- Aslı Güngör-Ferhat Göçer: Kalp Kalbe Karşı

2- Öykü-Berk: Evlerinin Önü Boyalı Direk

3- Yıldız Tilbe: Ben Senin Var Ya

4- Tarkan: Vay Anam Vay

5- Bengü: Unut Beni
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!