Kredi kartıyla nakit çekmek delilik mi

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartıyla nakit çekmek delilik mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2008 07:26

FİNANSBANK’ın Card Finans Nakit adıyla başlattığı yeni uygulama, kredi kartlarında dikkatlerin nakit avans çekimlerine uygulanan faiz ve komisyonlara toplanmasını sağladı.

Bunda da, bankanın yeni uygulamayla ilgili başlattığı çarpıcı reklam kampanyasının etkisi büyük oldu. Bu reklam kampanyasında bankanın, ATM makinelerinden kredi kartıyla nakit para çekenlere deli gömleği giydirmesi ve "kredi kartından nakit para çekmek deliliktir" mesajını vermesi, kredi kartlarından yılda 72 milyon 856 bin kez çekim yaparak, 13 milyar 272 milyon YTL nakit para çeken kullanıcıların akıllarında soru işaretleri oluşturdu. Ali’nin külahını Veli’ye, Veli’nin külahını’da Ali’ye giydirmekten başka seçeneği kalmayanların, çarkı döndürmek için başvurduğu bu yöntem, yeni bir tartışma başlattı.

GERÇEKTEN DELİLİK Mİ: Hürriyet Gazetesi’nin Tüketici Köşesi olarak biz de bu hafta, kredi kartından nakit avans çekmenin delilik olup olmadığını belirlemeye çalıştık. Enflasyon oranının aylık yüzde 0.8, yıllık da yüzde 8.61 olduğu Türkiye’de, kredi kartlarının nakit para çekimlerine uyguladığı faiz ve komisyonlarını tek tek araştırdık. Buna göre, özellikle taksitle alışverişe imkan sağlayan kredi kartlarından nakit para çekmek için gerçekten de deli olmak gerekiyor. Bu da, taksit kartlardan yapılan nakit para çekimlerine faiz kadar komisyon oranlarının uygulanmasından kaynaklanıyor. Tüm bunların sonucunda, kredi kartlarıyla yapılan nakit para çekimlerine aylık yansıtılan faiz ve komisyon oranları, yıllık enflasyon oranını aşabiliyor.

NAKİT ÇEKİM ÜCRETİ DE VAR: Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, bankaların kart kullanıcıları için düzenlediği ekstrelerde sadece nakit para çekimlerine uyguladıkları faiz oranlarına yer veriyor. Nakit çekim ücreti adı altında yansıtılan komisyonlardan ise hiç bahsedilmiyor. Böyle olunca da, sadece faiz yansıtılacağı hesabını yapan kart kullanıcıları, nakit çekim ücreti şokunu, hesap kesim tarihinde çıkarılan ekstrelerde görünce yaşıyor. Ama, iş işten de geçmiş oluyor. Kredi kartı kullanıcıları, aylık yüzde 8.92’ye varan faiz ve nakit çekim ücretlerini ödemek zorunda kalıyor.

Hangi banka nakit çekimde ne yapıyor

FORTIS: İdeal kartla yapılan nakit çekimlerde aylık yüzde 4.92 faiz uygulanıyor. Buna ek olarak yüzde 3.5 oranında da nakit çekim ücreti, ekstrelere yansıtılıyor. Kart kullanıcıları, çektikleri nakit para için aylık toplam yüzde 8.92 oranında faiz ve çekim bedeli ödemek zorunda kalıyor.

CITIBANK: Kredi kartıyla yapılan nakit çekimlerde aylık yüzde 4.9 fazi uygulanırken, buna ek olarak yüzde 3.5 oranında çekim bedeli hesap ekstrelerine yansıtılıyor. Kart kullanıcılarına nakit çekmenin toplam bedeli yüzde 8.4’e ulaşıyor.

İŞ BANKASI: Maximum kartıyla yapılan nakit çekimlerde aylık yüzde 4.93 fazi oranıyla, yüzde 3.15 nakit çekim ücreti alıyor. Böylece kart kullanıcılarına nakit çekilen paranın maliyeti, aylık yüzde 8.08 oluyor.

AKBANK:
Axess kredi kartıyla yapılan nakit çekimlerde aylık yüzde 4.93 oranında faiz, yüzde 3 oranında da nakit çekim bedeli alınıyor. Toplam aylık maliyeti, yüzde 7.93 oranında gerçekleşiyor.

GARANTİ: Bonus kredi kartıyla yapılan nakit çekimlerde, kullanıcılar çektikleri para için aylık yüzde 4.93’ü faiz, yüzde 3’ü de çekim bedeli olmak üzere, ekstrelere toplam yüzde 7.93 oranında yansıyor.

YAPI KREDİ: World kartla yapılan nakit para çekimlerine, yüzde 4.93’ü faiz, yüzde 3’ü de çekim ücreti olmak üzere toplam yüzde 7.93 oranında fark aylık olarak yansıtılıyor.

OYAKBANK:
Maksimum kartla yapılan para çekimlerinde, aylık yüzde 4.93 faiz ve yüzde 3 çekim ücreti alınıyor. Toplam maliyet, yüzde 7.93’ü buluyor.

FİNANSBANK: Cart Finans’la yapılan nakit çekimlerinde yüzde 4.93’ü faiz, yüzde 3’ü çekim bedeli olmak üzere toplam aylık yüzde 7.93 faiz yansıtılıyor. Bankanın yeni başlattığı Card Finans Nakit kartla yapılan para çekimlerinde ise bu kez aylık faiz, yüzde 2.99’a düşüyor. Ayrıca, nakit çekim ücreti de alınmıyor. Bunun sonucunda, aylık toplam maliyet, yüzde 3’ü bulmuyor.

DENİZBANK: Bonus kartla yapılan nakit çekimlerde yüzde 4.93’ü faiz, yüzde 3’ü çekim bedeli olmak üzere toplam aylık maliyeti yüzde 7.93 oranında fark yansıtılıyor.

HALKBANK: Kredi kartıyla yapılan nakit para çekimlerinde aylık yüzde 4.75 faiz ve yüzde 2.50 oranında nakit çekim ücreti alınıyor. Toplam maliyet, yüzde 7.25’i buluyor.

ZİRAAT: Klasik kredi kartıyla yapılan nakit para çekimlerinde aylık yüzde 2.90 oranında faiz yansıtıyor. Buna ek olarak, yüzde 3 oranında nakit çekim ücreti alınıyor. toplam maliyet, aylık 5.9 oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!