Koç, Migros’u 1.9 milyar YTL’ye sattı eski CEO Özaydınlı patron oluyor

Güncelleme Tarihi:

Koç, Migros’u 1.9 milyar YTL’ye sattı eski CEO Özaydınlı patron oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2008 00:00

Koç Holding, Migros’taki yüzde 50.83 hissesini İngiliz BC Partners’a satıyor. Anlaşmaya göre, BC Partners’ın kontrolündeki Moonlight Capital, hisseleri 1 milyar 977 milyon YTL’ye alacak. BC Partners, işi Koç Holding’in eski CEO’su Bülend Özaydınlı’ya emanet edecek. Özaydınlı, bir dönem genel müdürlük yaptığı şirketin patronu olacak.

KOÇ Holding’in dayanıklı tüketim, otomotiv, finansal hizmetler ve enerji olmak üzere dört ana sektörde yoğunlaşma kararı ile birlikte geçen yıl satma kararı aldığı Migros’un yeni sahibi BC Partners oluyor. İmzalanan hisse devir sözleşmesine göre, uluslararası bir girişim sermayesi şirketi olan BC Partners tarafından yönetilen fonların kontrol ettiği Moonlight Capital S.A, Koç’un Migros’taki yüzde 50.8 hissesini 1 milyar 977 milyon YTL’ye devralacak. Bunun için kurulacak şirkette, azınlık yatırımcı olarak Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız girişim sermayesi şirketi olan Turkven ile Private Equity ve hisseleri Milano Borsası’nda işlem gören bir özel sermaye yatırım fonu şirketi DeA Capital yer alacak. Koç Holding ve Migros Türk’ün eski CEO’su Bülend Özaydınlı ise grubun yeni yönetim kurulu başkanı ve ortağı olacak.

MİGROS’UNA KAVUŞTU: Migros’u toplam 3.9 milyar YTL’lik fiyat üzerinden satın alan BC Partners’ın işi emanet edeceği kişi ise Koç Holding’in eski İcra Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı. BC Partners’ın Migros’u satın alma operasyonuna baştan sona kadar katılan Özaydınlı’nın şirkette bir miktar hissesi de olacak. Bunun yanısıra dünyanın büyük şirketlerinde üst düzey yöneticilere verilen hisse senedi opsiyonları da Özaydınlı’nın önümüzdeki yıllarda Migros’daki hisselerinin oranını artıracak. Bu arada girişim sermayesi şirketleri genelde satın aldıkları şirketlerde 5 yıl kadar kalıyor. Şirketi belli bir büyüklüğe ulaştırdıktan sonra, hisselerini satıp ayrılıyorlar. "BC Partners’ta Migros’ta böyle yapacak" sorusuna Bülend Özaydınlı’nın yanıtı ise, "BC Partners isterse ayrılabilir. Ama ben hep burada olacağım ve Migros’u Türkiye’nin en kurumsallamış şirketi haline getireceğim" şeklinde oldu. BC Partners ile nasıl biraraya geldikleri konusunda ise Özaydınlı, şunları söyledi: "Migros çalışma hayatımın en güzel
/images/100/0x0/55eb02a7f018fbb8f8a520bb
yıllarını geçirdiğim şirket. Satışa çıkarılınca çok ilgilendik, onlarda ilgileniyorlarmış. Ne onlar beni, ne ben onları, birbirimizi bulduk diyebilirim" dedi.

DÜNYA ŞİRKETİ OLSUN: Koç’un en hızlı büyüdüğü, Tansaş’ı, Yapı Kredi Bankası’nı ve Tüpraş’ı bünyesine kattığı dönemde kaptan köşkünde oturan Özaydınlı için Migros’un önemi büyük. Çünkü 2007’nin mart ayında Koç Holding İcra Kurulu Başkanlığı’ndan sürpriz bir şekilde ayrılan Bülend Özaydınlı, uzun yıllar Migros’ta Genel Müdürlük yaptı. Migros, Özaydınlı’nın yönetiminde olduğu 1990-2000 yılları arasında çok hızlı şekilde büyüdü, bir perakende devi haline geldi ve yurtdışına açıldı. Gruba yakın kaynaklara göre Özaydınlı’nın holdingten ayrılma kararı vermesinde Migros’taki görüş farklılığı da önemli rol oynadı. Buna göre, Özaydınlı Migros’un satılmasını değil, Arçelik gibi bir dünya şirketi olmasını istiyordu.

12 taliple yola çıkıldı, sona 3 ciddi alıcı kaldı

MİGROS’un satış süreci 18 Haziran 2007’de açıklandı. Daha önce Migros için ABD’li perakende devi Wal-Mart ile de görüştüğü söylenen Koç, bu kez JP Morgan’ı, görevlendirdiğini duyurdu.

Yıl sonuna doğru Migros’un 9 talibi olduğu yolundaki söylentiler yoğunlaştı. Sürecin sonuna doğru 11 şirketten söz edildi. Son tekliflerin alındığı 9 Ocak’ta ise ortada üç ciddi alıcı vardı. Bunlar BC Partners, KKR ile Blackstone-Agrokor ortaklığı oldu.

Migros gibi dünyanın sayılı perakendecileri arasında üst sıralarda yer alan bir şirkette, alıcı sayısının neden bu kadar az olduğu konusunda ise çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. Bunlardan biri, Koç Grubu’nun Ramenka’daki (Rusya’daki Ramstore’ların sahibi) yüzde 50 hissesini, buradaki ortağı Enka’ya devretmesi.

Amerikalı perakende devi Wall Mart ve Fransız Carrefoure’un da bu nedenle Migros’tan vazgeçtiği iddialar arasında yer alıyor.

Fiyatı YTL olarak belirlendi piyasa değerini yüzde 14 aştı

BC Partners, halka açık (yüzde 40’tan fazla) hisse için "uygun bir zamanda çağrı yapılacağını" açıklarken, Migros’un satış fiyatının YTL üzerinden açıklanması dikkat çekti. Yabancı şirketlere yapılan satışlarda genellikle fiyat dolar ya da Euro üzerinden belirlenirken Koç Holding YTL’yi tercih etti. Pazarlık usulü tespit edilen yüzde 1.9 milyar YTL’lik fiyata göre, Migros’un toplam değeri 3.9 milyar YTL (3.25 milyar dolar), hisse başına fiyat ise 21.85 YTL oldu. Bu da şirketin satışın imzalandığı 13 Şubat’taki piyasa değeri olan 2.9 milyon YTL üzerinder yüzde 14 prime denk geldi. Anlaşmaya göre Moonlight Capital, toplam 1 YKr 9.049.727.256 adet hisse için 20 bin YTL’si imza tarihinde 1 milyar 957 milyon YTL’si kapanış tarihinde ödenmek üzere toplam 1 milyar 977 milyon YTL ödeyecek. Bu bedel, devirden sonraki kapanış tarihi bilançosuna göre düzeltilecek.

Migros hisseleri düştü, Koç hisseleri yükseldi

İSTANBUL
Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) satış haberi Migros’a değer kaybettirirken Koç Holding hisselerine yaradı. Güne şükselişle başlayan Migros hisseleri günü 19.10 YTL’den yüzde 3.54’lük değer kaybıyla kapattı. Satışın duyulmasıyma birlikte değer kazanmaya başlayan Koç Holding hisseleri ise günü 4.80 YTL’en yüzde 1.69 primli kapattı.

53 yılda 961 mağazalı, 4 milyar YTL cirolu dünya devine dönüştü

İstanbul Belediyesi ve İsviçre Migros Kooperatifler Birliği’nin girişimleri ile 1954 yılında kurulan Migros’un çoğunluk hisseleri Koç’a devredildi. Migros, önce İstanbul sonra İzmir derken, bütün Türkiye’ye yayıldı. Kredi kartı ile ödeme, saat 22.00’ye kadar, hafta sonu açık mağazalar, ilk dijital etiketler, part-time uygulaması, ambalajlı et satışı gibi perakende sektöründeki pek çok yeniliğe imza atan Migros, 2005 yılında Tansaş’ı satın alarak büyük bir birleşmeye imza attı.

2006 yılı sonunda yurtiçinde farklı formatlarda 798 mağaza ile hizmet sunan Migros Türk, 2007’de mağaza ve büyüme atağını sürdürdü. 2007 yılı sonu itibariyle yurtiçi mağaza sayısını 938’e çıkarmayı başaran Migros Türk, 576 bin m2 net satış alanına sahip. 2007 sonu itibariyle 220 Migros, 247 Tansaş, 460 Şok, 3 5M, 8 Macrocenter tüm Türkiye’de hizmet veriyor. Halen Migros’un 946’so yurtiçinde olmak üzere 961 mağazası bulunuyor. Rusya’daki mağazaları Enka’ya devretmesinin ardından yurtdışı faaliyetleri 15 mağaza ile devam ediyor.

Çağrıdan önce karşılıklı hisse satışları yapılacak

KOÇ
ile BC Partners arasında hisse devri gerçekleşmeden önce karşılıklı olarak şu hisse satışları yapılacak:

Migros’un aktifinde yer alan 9.24’lük Koçtaş Yapı Marketleri, yüzde 2.87’lik Tat Konserve Sanayii, yüzde 32’lik Tanı Pazarlama ve İletişim Hizmetleri ve yüzde 0.000001’lik Entek Elektrik Üretimi hisseleri Koç Topluluğu’na ya da şirketlerinden birine satılacak.

Buna karşılık Koç Topluluğu’nun elindeki yüzde 0.4’lük Şok Marketler hissesi ile yüzde 30.01 oranındaki Sanal Merkez Ticaret hisseleri Moonlight tarafından satın alınacak. Böylece Moonlight Şok ve Sanal Merkez’in de tamamına sahip olacak.

Baymak’ın İngiliz ortağı

TÜRKİYE’de Baymak’ın İngiliz ortağı olarak tanınan BC Partners’ın sermayesi 11 milyar Euro. Son 20 yılda, hisse senedi satış pazarının büyümesinde aktif rol oynayan BC Partner’ın 66 firmaya yaptığı yatırımların değeri 61 milyar Euro’yu buluyor. Şirket, 2004 yılında aldığı İngiliz Baxi ile Türkiye pazarına girmiş durumda. Baxi Group, 2002’den bu yana ısıtma ve soğutma sektöründe Baymak’ın yüzde 50 hissedarı olarak faaliyet gösteriyor. Moonlight Capital ise, Londra merkezli BC Partners tarafından kontrol ediliyor.

Turkven’in 8’inci yatırımı

KONSORSİYUMUN
Türk ortağı Turkven, Türkiye’nin ilk ve tek girişim sermayesi şirketi. Aralarında Dünya Bankası (IFC)), Yunan NBG, Alman DEG ve Hollanda FMO gibi bankaların yer aldığı kurumsal yatırımcılardan oluşan bir fonu yönetiyor. Turkven, aynı zamanda 6 milyar dolarlık fonu yöneten, Boston merkezli Advent’in Türkiye’deki münhasır ortağı. İlk yatırımı 2002’de Unmaş’a (Uno Ekmek) yapan Turkven açısından, Migros 8’inci yatırımı oluyor.

DeA Capital küçük ortak

HİSSELERİ
Milano Borsası’nda işlem gören bir özel sermaye yatırım fonu şirketi olan DeA Capital’in hisselerinin yaklaşık yaklaşık 58’i De Agostini SpA’in elinde bulunuyor. 30 Eylül 2007 itibariyle Dea Capital’ın konsolide net sermayesi 862 milyon Euro. Tamamlanmış yatırımlarının değeri 463 milyon Euro.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!