Çin'den mesaj var

Güncelleme Tarihi:

Çinden mesaj var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 00:00

Futbolda başarıya giden yol güçlü bir ekonomiden geçer. Para bulamazsanız, yaratamazsanız, vermezseniz bu iş yürümez. Başkan Düzyol'u tanıyorum; iyi bir İzmir- sporludur. Camianın kulüpte görev alan herkese teşekkür edip, destek olması gerekir.Puan cetveline baktığımda durum pek iç açıcı görünmüyor. Ancak camia kenetenirse, takım ligde kalır. Ben buna inanıyorum.

MALİ, idari ve sportif açıdan sancılı bir süreçten geçen İzmirspor'a yakın dönemdeki en başarılı günlerini yaşatan, 1997-98 sezonunda 3. Lig'de kazanılan son şampiyonlukta başkanlık koltuğunda oturan Cemal Dönmez, Çin'den ilginç açıklamalarda bulundu. İki yıldan bu yana Çin'de yaşayan ve Shangdong Eyaleti'ndeki Çin Hükümeti ile ortak deri fabrikaları kuran Dönmez, binlerce kilometre uzaktan telefonla yaptığımız röportajda camiaya birlik mesajları ve krizden çıkış konusunda önemli ip uçları verdi:

ALTAY VE KARŞIYAKA İLE AYNI LİGDE OLMALIYDI

’’Futbolda başarıya giden yol, güçlü ekonomiden geçer. Kısacası bu işte en önemli faktör para. Para bulamazsanız, yaratamazsanız, veremezseniz olmaz. Ben bıraktığımda kulüp iyi durumdaydı. O dönemin parasıyla 950 bin YTL alacağımın 600 bin YTL'sini bağışlamıştım. Ayrıca elde sermaye olarak görülebilecek iyi bir kadro vardı. Bugün gelinen nokta gerçekten üzüntü verici. İzmirspor en azından Altay'ın, KSK'nin yanında olmalıydı.

BİRLİKTELİK BOZULMAMALI

İzmirspor gibi camia kulüplerinde en büyük felaket, iç huzursuzluk, kavga ve bölünme ortamıdır. Birliktelik bozulunca tepetakla gidersiniz. Bugünkü sorunların ortaya çıkmasında kavga ortamı etkili olmuştur. Başkan Mustafa Düzyol'u tanıyorum; iyi bir İzmirsporlu. Ona ve ondan önceki dönemlerde cesaret edip görev alanlara teşekkür etmek, camia olarak da destek olmak gerekir. Kavga ortamı sürerse en büyük zararı İzmirspor görür.

Son dönemde yeniden tartışma konusu olan İnciraltı'ndaki tesis arazi, bizim dönemimizde de gündemdeydi. Biz orayı SPA tesisi olacak şekilde büyük bir otel zincirine kiralayıp, ayrıca lüks restoranların bulunacağı bir sosyal kulüp haline getirecektik. Mülkiyet elimizden çıkmadan gelir elde etmemizin yanısıra, Urla'da da 4 çim sahanın yapılacağı bir tesis arazisi alacaktık. Ne yazık ki o projeye de izin çıkmamıştı.

İLİŞKİLER DE ÇOK ÖNEMLİ

Futbol takımı yönetirken, sadece para değil, ilişkiler de önemli. Mesela Cemil Turan'la ilişkilerimizin iyi olması sayesinde şu anda Süper Lig'in gol krallığı yarışında ilk sırada olan Fenerbahçeli Semih'i bedelsiz kiraladık. Ayrıca Fenerbahçe'den bedelsiz aldığımız Bilal'i büyük rakamlara Malatyaspor'a sattık. Futbol camiasını tanımak, iyi diyaloglar kurabilmek de başarıya ulaşmak için büyük önem taşıyor.

DURUM PEK İÇ AÇICI DEĞİL

Mevcut kadroyu iyi bilmiyorum. Ancak puan cetveline baktığımda durum iç açıcı görünmüyor. Futbolda başarı iyi bir birleşimle ortaya çıkar. Bu birleşim, gençlik, yetenek ve tecrübeden oluşur. Genç, yetenekli ve tecrübeli isimler kadroda olursa başarı gelir. Cüneyt Yis, Soner Keleş, Mustafa, Semih, Bilal gibi oyunculardan bahsediyorum. Ancak takımın kümede kalacağına olan inancım yüksek. Yeter ki tüm camia buna inansın.

Altaylı Radovic takımın hocası

ÇİN'de yaşadığı Shandong eyaletine bağlı Dezhou kentini simgeleyen renklerin de lacivert-beyaz olduğunu söyleyen Cemal Dönmez, ’’Daha önemlisi, şehrin takımını Altay'ın eski futbolcusu Radovic çalıştırıyor. Tanışınca, ’İki İzmirli birbirimizi Çin'de bulduk' diye espri yaptık. Onlara iki Yugoslav futbolcu önerdim, aldılar, şampiyon oldular. Daha sonra bana başkanlık teklif ettiler. İşim biraz rahatladığında, burada da spor okulları kurarak, futbol işine girebilirim’’ dedi.

Sosyal yaşantısı Türkiye’ye yakın

ÇOK farklı bir kültürü olan Çin'de, bulunduğu kent Dezhou'nun yaşam stantardının kendisini rahatsız etmediğini dile getiren Cemal Dönmez bu konuda şunları anlattı: ’’Yaşam İstanbul ya da İzmir'deki gibi. Asya mutfağı olduğu için yemek konusunda yabancılık çekmedim. Başkent Pekin'e trenle 2,5 saat uzaktayız. Kuzey Çin'de olduğumuz için yemekler bizim mutfağa daha yakın. Belgesellerde rastladığınız böcekli veya garip yemekler daha çok Güney'de, okyanus kıyısındaki bölgelerde var.’’

Kriz Çin’e götürdü

DERİ sektörünün önde gelen firmalarından Dönmez Deri'yi Çin'e taşıyan Cemal Dönmez, Türkiye'de arka arkaya patlayan krizlerin ve müşterilerden gelen talebin bu karara yol açtığını söyledi. Dönmez, ’’1998 krizinde bir anda deri sektörü 9 milyar dolarlık darbe yedi. Daha sonra patlak veren Pamukbank krizi, ardından 2001'de bir daha ortaya çıkan ekonomik dalgalanma deri sektörünü vurdu. Beş yıl önce dolar 1.7 YTL'den 1.1'e düşünce emek yoğun çalışan ve ihracat yapan bir sektör olan deri çıkmaza girdi’’ dedi.

Türkiye'deki alıcıların da Çin pazarına yönelmesiyle işi taşımak zorunda kaldıklarını belirten Cemal Dönmez şöyle konuştu: ’’Çin devletiyle ortak çalışıyoruz. Benim bulunduğum Shandong, Çin'in 5. büyük eyaleti. 210 bin metrekare alanda üretim tesisleri var. İki yılda işlerin yeni yeni rayına oturduğunu söyleyebilirim. Cirolar ise yavaş yavaş 40-50 milyon dolarlara doğru gidiyor. Çin yatırımcıların gözdesi olan bir ülke. Sadece para değil, projesiyle gelen bile burada iş kurabilir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!