Kafatası karnında saklandı

Güncelleme Tarihi:

Kafatası karnında saklandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 17:00

DÜZCE'de 7 ay önce geçirdiği trafik kazasında kafatası parçalanan, beyni hasar gören 7 yaşındaki Eda Gül, koma halinde kaldırıldığı hastanede geçirdiği bir dizi ameliyattan sonra yeniden hayata döndü.

Haberin Devamı

8 Temmuz 2007'de Düzce-Akçakoca karayolunun Tepeköy mevkiinde meydana gelen kazada, Düzce yönüne giden  Akın Güngör (22) idaresindeki 34 NZ 418 plakalı otomobil, aynı yöne giden Hüseyin Gül'ün (38) kullandığı 14 EZ 770 plakalı otomobile arkadan çarptı. Gül'ün kullandığı otomobil şarampole yuvarlanırken, kazada Eda Gül ile birlikte 7 kişi yaralandı.

Ağır yaralanan ilköğretim 1. sınıf öğrencisi Eda Gül koma halinde Özel Sivrikaya Hastanesi'nde kaldırılarak tedavi altına alındı. Kafatasında kırıklar, beyninde yaralanmalar ve ödem oluştuğu tespit edilen Eda Gül yoğun bakıma alındı. Eda Gül'ün hayata yeniden dönmesi için bir dizi operasyon yapıldı. Ödem nedeniyle hacmi genişleyen beyine yer açmak için, kafatasının sağlam olan sağ tarafındaki bir parçası çıkartılarak, saklamak amacıyla karın boşluğuna yerleştirildi. Bir aya yakın yoğun bakımda kalan Eda Gül'ün tedavi sonucu bilinci düzelirken, beslenmesi de yerine geldi. Fizik tedavi de gören Eda Gül, 2 ay hastanede kaldıktan sonra iyileşerek taburcu edildi.

Haberin Devamı

Okuluna başlayan minik Eda'nın tamamen iyileşmesi üzerine, 6 ay boyunca karın boşluğunda taşıdığı kafatası parçası 2 gün önce aynı hastanede operasyonla alınarak yerine yerleştirildi. Hastanenin Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Kubilay Murat Özdener, Eda Gül'ün hastaneye geldiği ilk günden itibaren geçen süreçte çok ilerleme kaydettiğini ve adeta hayata yeniden "merhaba" dediğini belirterek şöyle konuştu;

"Beyin ödemlerinde, beyin şişer, hacmi genişler. Eda'nın da hacmi genişleyen beynine yer açmak için kafatasının sağlam sağ tarafındaki bir parçasını çıkartarak saklamak amacıyla karın boşluğuna yerleştirdik. Bu parça 6 ay karın boşluğunda kaldı. 6 aylık sürede beynin toparlanmasını, saçlı derideki yara yerlerinin tamamen iyileşmesini bekledik. Çocuğun bünyesinin gelişmesini, beslenme düzeninin normale dönmesini, bağışıklık düzeninin toparlanmasını bekledik. Sağlığının tamamen düzeldiğini gördükten sonra da kafatası parçasını karın boşluğundan çıkararak yerine koyduk. Şu anda tüm fonksiyonları normale dönmüş durumda"

Haberin Devamı

Kafatasının bir kısmının karın boşluğuna yerleştirilmesinin beynin korumasız kalmasına yol açmayacağını belirten Dr. Özdener, "Çünkü beynin üstünde beyin zarı var. Onun üstünde kemik var, onun üstünde de saçlı deri var. Dolayısıyla oradaki boşluğu zaten beyin zarı ve saçlı deri kapatıyordu. Eda, o halde okuluna gitti, günlük yaşamına devam etti. 2 gün önce de bu parçayı karın boşluğundan alarak yerine koyduk" diye konuştu.

Ameliyattan sonra yoğun bakıma alınan ve taburcu olmayı bekleyen Eda Gül, okulunu çok özlediğini, resim yapmayı ve arkadaşlarıyla oyun oynamak istediğini söyledi.

Minik Eda'nın mobilyacıda işçi olarak çalışan babası Hüseyin Gül ile annesi Ebru Gül, tek olan çocuklarının yeniden hayata dönmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!