MHP-AKP uzlaştı

Güncelleme Tarihi:

MHP-AKP uzlaştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 10:39

Üniversitelerdeki türban yasağıyla ilgili, MHP ve AKP kurmayları saat 12.00'de TBMM'de biraraya geldi. Yaklaşık bir buçuk saatlik görüşmenin ardından prensipte anlaşmaya varıldı.

Haberin Devamı

AKP ve MHP türban sorununun çözümünde anlaştı. MHP Genel Başkan Yardımcıları Cihan Paçacı ile Faruk Bal, İstanbul Milletvekili Deniz Bölükbaşı MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Bekir Bozdağ ileAnayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun katıldığı ve yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

“Konu yüksek öğretimde kanayan bir yaradır. Bunun mutlaka çözülmesi gerekmektedir. İki parti müteakip defalar bu yasaya karşı olduğunu çok değişik tepkilerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır. Teknik çalışmalarımız devam etmektedir.”

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspanya'dan yaptığı açıklama ile başlayan 'Türbana üniversitelerde serbestlik' tartışmaları, MHP'nin verdiği Anayasa'nın 10'uncu Maddesi'ndeki değişiklik önerisi ile kanun teklifine dönüşmüştü. MHP önceki gün kanun teklifini imzaya açtı.       

AKP, MHP'nin önerisini yetersiz bularak yeni bir teklif hazırladı. Önceki gece partinin üst yönetimi tarafından ana çerçevesi çizilen teklif 3 maddelik bir Anayasa teklifi öngörüyordu. MHP, sadece Anayasa'nın "Kanun Önünde eşitliği" düzenleyen 10'uncu Maddesinde değişiklik teklif etmişti. 

AKP buna ek olarak, "Temel haklar ve Özgürlükleri" düzenleyen 13'üncü Madde'de ve "Eğitim, öğrenim hakkı ve ödevi"ni düzenleyen 42'nci Madde'de de değişiklik istiyordu. AKP'liler dün tekliflerini MHP'ye sundu.
Ancak MHP'liler de AKP'nin teklifine tepki gösterdi.   

İki partinin hukukçu milletvekilleri bugün saat 12.00'de Başbakan Erdoğan'ın Meclis'teki odasında bir araya geldi.
Yaklaşık bir buçuk saatlik görüşmenin ardından prensipte anlaşmaya varıldı. Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için 10'uncu ve 42'nci maddelerinde değişiklik yapılması kararına varıldı.

Ancak heyetlerin görüşmelerinin ardından son kararı yine Erdoğan ve Bahçeli verecek.

CHP: LAİKLİĞİ KALDIRSINLAR

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti ve MHP'nin üniversitelerdeki türban sorununun çözümüne yönelik girişimlerini değerlendirirken, “Bu kadar kendilerini yormasınlar. Yürekleri yetiyorsa, Anayasanın 2. maddesinden 'laik' terimini çıkarsınlar” dedi.

REKTÖRLERDEN TEPKİ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği” konusunda, “Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve Anayasa değişikliği çalışmalarının laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "ÇERÇEVE DAHA SONRA AÇIKLANACAK" / DHA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "ANA" ile saat 18.30'da İstanbul'a geldi. Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı'nda İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve diğer yetkililer karşıladı.

Başbakan Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile eşi Zeynep Babacan da İstanbul'a geldi.

Haberin Devamı

Türban ile ilgili sorulara Başbakan Erdoğan, "MHP ile uzlaşmaya varıldı. Bu konuda çerçeve daha sonra açıklanacak" yanıtını verdi. Gazetecilerin "uygulama sadece üniversiteler için mi geçerli olacak?" sorusuna Erdoğan, "Daha sonra açıklanacak" karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!