40 günlük yas 40 yıl sürecek

Güncelleme Tarihi:

40 günlük yas 40 yıl sürecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2008 11:35

Ayşegül Ekinci, olağanüstü günlerin yaşandığı Pakistan'da Benazir Butto sonrası zor günleri gitti, gördü, yazdı...

Haberin Devamı

HürriyetArkadaşımız Ayşegül Ekinci, geçen  Ekim ayında 8 yıllık sürgünden sonra büyük bir heyecanla ülkesi Pakistan'a geri dönen Benazir Butto ile aynı konvoyda, kardeş ülke Pakistan'a gidip o günleri ve tarihi heyecanı gözlemleyip, hurriyet.com.tr için yazmıştı.
Dünyayı şok eden suikastın ardından Pakistan'a giden Ayşegül Ekinci, bu güçlü ve karizmatik lider için hala gözyaşı döken halkın arasında geçen günleri, kanayan yaralarını sarmaya çalışan kararsız kardeş ülkenin zor günlerini hurriyet.com.tr için tanıklık etti. Bir hafta boyunca "BUTTO'SUZ PAKİSTAN" yazı dizisi ile sizlere aktaracak.













54 yıllık hayatına kim bilir ne sevinçler, ne hüzünler sığdı…

Haberin Devamı

Hiç birimizin tanık olmadığı, sadece yakınlarının ve deyim yerindeyse silah arkadaşlarının gördüğü, paylaştığı, yaşadığı onca an..

Ama öyle bir an vardı ki hayatında, bütün dünya tanıklık etti. Londra'da yıllarca sürgünde yaşayan güzel Benazir, sekiz yıl aradan sonra Pakistan'a geri döndü. Dünya o ana kilitlendi. Tam iki buçuk milyon Pakistanlı, sıcak ve nemli Karaçi sokaklarını doldurdu.

Benazir, bu mağrur ve savaşcı ruhlu kadın ülkesine geri döndüğü zaman, kendisinin bile beklemediği bir şey oldu. Dünya basınının şahit olduğu, benim de bir gazeteci olarak yaşadığım o unutulmaz gün..Gerçek…Sokaklar, Benazir Butto'yu görmek için Karaçi'ye akın eden halk yüzünden kilitlenmişti. Cinnah International Havalimanında tek bir araç yoktu..Karaçi'ye inen yolcular şaşkınlıkla ne yapacağını düşünürken, gazeteciler bizler bulduğumuz yere çöküp haber geçmeye başladık. Ama Karaçi'nin yaşadığı o enerji bambaşka bir boyutdaydı..Ancak yaşayanın bileceği cinsten!!

Böyle karşılandı Benazir Butto..18 Ekim'de, muhteşem bir dönüş yaptı Pakistan'a..Beraber geldiğimiz zaman zaman sohbet ettiğimiz uçakta, çocuklar gibi sevinçli olduğunu gördüm.

Haberin Devamı

Gözleri sürmeli Benazir, ellerini açıp dua ediyor, uçağın camından bakıp yanağına süzülen gözyaşlarını siliyordu. Hem gururluydu hem mütevazi. Garip bir karizması vardı. Hani, birebir konuştuğunuz zaman sizi alıp götüren cinsten..

Her lidere nasip olmayan bir özellik..

Müslüman dünyasının ilk kadın başbakanı..

Kararsız kardeş ülkenin gözbebeği..

Uçakta, defalarca uyarıldığına tanık oldum. Arkadaşları, yıllarca kendine eşlik eden Pakistan Halk Partisi üyeleri, ' Aman dikkatli ol Benazir. Herkesin gözü senin üstünde' diyordu.

Asiydi.. Daha kendisiyle, 4 yıl önce Londra'daki evinde yaptığım röpörtajda hissetmiştim. Sonraları, yakın arkadaşlarından, onu çok iyi tanıyanlardan bolca duydum. Ne kadar gözüpek olduğunu..

Haberin Devamı

Ne kadar anlatsam, o kadar gider Benazir Butto'ya yazılan satırlar.

Dünya ağladı..Pakistan halkı hala ağlıyor. Belirsiz bir süreç bu yas. Aslında, Butto ailesinin yaşadığı Larkana yakınlarındaki Neudero kasabasında 40 günlük yas ilan edildi.

Ama, günlerdir gözlemlediklerimi aktardıktan sonra sanırım daha iyi anlayacaksınız..

Nerede başlar bu yas kimbilir nerede ve ne zaman biter?

Neredeyse konuştuğum her Pakistanlı kendilerine has vurgularıyla, ' Benazir, Benazir di' derken, kararsız kardeş ülkenin kanayan yaraları kolay kolay kapanmayacak cinsten.

Kırk günlük yas sanki 40 yıl sürecek gibi..

Artık Pakistan, Buttosuz. Benazir Butto, kalplerin lideri olarak kalacak.

BUTTO'NUN DÖNÜŞÜ SONRASI YAYINLANAN YAZI DİZİSİ İÇİN TIKLAYIN



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!