ABD hapÅŸurunca Japonya nezle oldu

Güncelleme Tarihi:

ABD hapÅŸurunca Japonya nezle oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 13:57

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran mortgage krizi, anavatanından çok Japonya'yı etkiledi.

Haberin Devamı

ABD'de ekonominin yavaşlayabileceği ve en büyük ihracat pazarlarını kaybedebileceği endişesini yaşayan Japon yatırımcılar, borsanın 2007 yılında dibe vurmasına neden oldu.

BORSACILARIN YILBAÅžI KUTLAMALARI

2007 yılında borsalar genelde iyi bir performans gösterirken, yazın yaşanan mortgage  krizi sadece fren etkisi yaptı, ancak yükselişi engelleyemedi. Gelişmekte olan ülke borsaları başta olmak üzere borsaların büyük bir bölümü yatırımcılarına yüksek kazançlar sağlarken, dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya, bu hareketleri uzaktan izlemek zorunda kaldı. Japonya Borsası yılı yüzde  11.8 oranında düşüşle noktaladı.

ABD TARTIŞILDI, JAPONYA DÜŞTÜ

Analistler, geçtiğimiz yıla damgasını vuran mortgage krizi ve arkasından gelen ekonomik küçülme ve resesyon tartışmalarının en fazla Japonya'da etkili olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

ABD ekonomisindeki olası bir küçülmenin en fazla Japon ihracatçıları etkileyecek olması nedeniyle yaşanan tedirginliğin satışları da beraberinde getirdiğini söyleyen uzmanlar, dev ihracatçıların açıkladığı olumlu kar rakamlarının bile bulutlu havayı dağıtamadığını ifade ediyor. Onun yerine yatırımcıların Japon ekonomisinden gelen ve hayal kırıklığı yaratan verilere odaklanması, 2006 yılında hızlı bir şekilde yükselen Japon Borsası'nın 2007 yılında çakılmasına neden oldu.

Ä°MKB KRÄ°ZÄ° TAKMADI, DÃœNYA 5'Ä°NCÄ°SÄ° OLDU

2008'DE ANA TREND BOZULMAZÂ

Japonya'daki hareketi FT'ye değerlendiren Atlantis Investment Başkanı Edwin Merner, şunları söyledi:

"Eğer yılın başına gidersek, insanlar oldukça iyimserdi. 2007 için hızlı bir ralli beklemeseler bile en azından yüzde 10-15 civarında bir kazançla yılı kapatabileceklerini umuyordu. Ancak olaylar geliştikçe ve temel problemlerin tahmin edilenden daha kötü olduğu ortaya çıkmaya başlayınca yatırımcıların beklentileri de değişmeye başladı. "

Özellikle yabancı yatırımcılar Japonya borsasında yaz ayları ile birlikte satışa geçerken, endekse de en büyük darbeyi vurmuş oldu.

Macquarie Securities stratejisti Peter Eadon-Clarke ise yaşanan düşüşü, "gerçekler artık yatırımcıları rahatsız etmeye başladı" diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

YABANCILAR BÄ°R KOYDU Ä°KÄ° ALDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!