Hırsızlar marka sever

Güncelleme Tarihi:

Hırsızlar marka sever
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 11:34

Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Ankamall'ın yönetimi, müşterilerini hırsızlık ve yankesicilik olaylarına karşı uyarırken, hırsızların büyük bölümünün marka giyindiği bildirildi.

107 bin 500 metrekare satış alanında 310 iş yeri bulunan Ankamall Alışveriş Merkezi'nde 6 bin kişinin çalıştığını bildiren yetkililer, tatil günlerinde ortalama 100 bin kişinin merkeze giriş yaptığını kaydetti.

Alışveriş merkezinin en üst seviyede korunduğunu belirten yetkililer, buna rağmen müşterilerin tedbirsizliği ve bazı mağazalardaki güvenlik zafiyeti nedeniyle üzücü olayların yaşandığını bildirdi.

Bayram tatili nedeniyle Ankara Emniyet Müdürlüğünün, hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık olaylarına karşı sivil ekipler görevlendirdiği alışveriş merkezlerinde, çantalarını rastgele omuzlarına ve mağaza arabalarına asanlar ile park ettikleri araçların içine değerli eşya bırakanlar tek tek uyarıldı.

Ankamall Güvenlik Müdürü Levent Taşkan,  yaklaşık 150 kişilik bir ekiple alışveriş merkezinin güvenliğini sağladıklarını bildirerek, sorumluluk bölgelerinin ortak kullanım alanları olduğunu kaydetti.

Hırsız ve yankesicilerin artık alışveriş merkezlerindeki müşterileri hedef aldığını vurgulayan Taşkan, özellikle bebek arabası ile alışveriş yapan kadınlar ile kafe ve restoranlarda çantalarını koltuklara asanların gözlendiğini anlattı. Çocuklarıyla alışverişe çıkan bazı kadınların, içinde cüzdan, cep telefonu ve değerli eşya bulundurduğu çantasını bebek arabasına astığı veya alt bölümdeki sepete koyduğunu ifade eden Ankamall Güvenlik Müdürü Taşkan, bu kişileri takip eden kapkaççıların en uygun anda amaçlarına ulaştığını belirtti.

Hırsızların bir diğer hedefinin ise ayakkabı mağazaları ile soyunma kabinlerinde beğendikleri ayakkabı ve elbiseyi deneyen kişiler olduğunu aktaran Taşkan, ayrıca park ettikleri araçlarının içine dizüstü bilgisayar veya çanta koyan kişilerin de üzücü olaylara davetiye çıkartığını anlattı.

ANKAMALL 139 GÜVENLİK KAMERASIYLA GÖZETLENİYOR

Ankamall'in ortak kullanım alanlarını görüntüleyen 139 kamera bulunduğunu belirten Levent Taşkan, görüntülerin 24 saat boyunca kesintisiz kaydedildiğini ve alışveriş merkezinin içindeki bir birim tarafından büyük bir hassasiyetle izlendiğini bildirdi.

Ayrıca bazı mağazaların da kendilerine ait güvenlik kameraları bulunduğunu belirten Taşkan, bunlarla birlikte alışveriş merkezindeki güvenlik kamerası sayısının 500'ü geçtiğini söyledi.

Son yargı kararlarının ardından mağazalar içinde yaşanan hırsızlık olaylarından, mağaza yönetiminin de sorumlu tutulduğunu ve tazminat ödemeye mahkum edildiğini vurgulayan Ankamall Güvenlik Müdürü Taşkan, alışveriş merkezinde güvenlik kamerası ve personeli bulunmayan iş yeri sahiplerini uyararak, önlem almalarını istedi.

BAYRAM TATİLİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÜST SEVİYEDE

Kurban Bayramı tatilinde alışveriş merkezinde yaşanan yoğunluk nedeniyle Ankara Emniyet Müdürlüğünün özel bir ekip görevlendirdiğini bildiren Levent Taşkan, sivil ve resmi polislerden oluşan bir ekibin binanın çeşitli birimlerinde görev yaptığını kaydetti.

Ayrıca “Pascal” isimli bir dedektör köpeğin alışveriş merkezinin otoparkında ve çöp bidonlarında bomba araması yaptığını kaydeden Taşkan, vatandaşların huzur ve güveni için güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu vurguladı.

Alışveriş merkezinin tüm giriş kapılarında güvenlik personelinin vatandaşların çantalarını aradığını ve dedektör kapılardan geçişini sağladığını dile getiren Taşkan, bugüne kadar yapılan aramalarda döner bıçağı, satır, orak ile bayıltıcı ve göz yaşartıcı sprey ele geçirildiğini vurguladı.
Bazı vatandaşların kapı girişlerindeki güvenlik uygulamasına tepki gösterdiğini ve hatta görevli personele hakaret ederek aşağıladığını söyleyen Taşkan, yapılan uygulamanın vatandaşların huzurunu sağlamak için olduğunu belirtti.

HIRSIZ VE YANKESİCİLERİN SIRA DIŞI PROFİLİ

Ankamall Alışveriş Merkezi'nin Müdürü Alev Kahraman ise geçen yıl 27 hırsızlık ve yankesicilik olayının yaşandığını belirterek, bu yıl 20 Aralık tarihine kadar meydana gelen olay sayısının 17 olduğunu aktardı.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin hırsızlık ve dolandırıcılıktan sabıkalı kişileri tanıdığını ve kişileri sürekli takip ettiğini kaydeden Kahraman, alınan istihbarat bilgileri doğrultusunda son haftalarda başka illerdeki sabıkalıların, Ankara'daki alışveriş merkezlerini hedef seçtiğini aktardı.

Kahraman, alışveriş merkezlerindeki yankesici ve dolandırıcıların yakışıklı erkekler ile güzel ve çekici kadınlardan oluştuğuna dikkati çekerek, hepsinin “marka” giyindiğini vurguladı.

Bu kişilerin zaman zaman yanlarında çocuk bulundurduklarını belirten Kahraman, yankesicilik olaylarında çocukların kullanıldığını söyledi.
Ayrıca mağazalarda satılan ürünlerin de hırsızların hedefinde olduğunu bildiren Kahraman, kimi zaman ürünlerin üzerindeki alarm sistemlerini devre dışı bırakan kişilerin iş yeri sahiplerini de zarara uğrattığını hatırlattı.

Öte yandan Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, son dönemde alışveriş merkezlerinde çok sayıda hırsızlık ve yankesicilik olayı yaşandığını belirterek, vatandaşların dikkatli olmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!