MasterCard komisyon indirmezse AB’den ceza yiyecek

Güncelleme Tarihi:

MasterCard komisyon indirmezse AB’den ceza yiyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2007 00:00

Avrupa Birliği anti-tröst düzenleme birimleri kredi kartı şirketi MasterCard’ın ülkeler-arası işlemlerde uygulanan haksız takas ücretlendirmesini kaldırmasını istedi.

Aksi halde kredi kartı devini büyük günlük cezalar bekliyor. Avrupa Komisyonu, altı ay içinde söz konusu ücretlendirmelerin kaldırılmaması durumunda MasterCard’ın global gelirinin yüzde 3.5’i gibi bir rakamı ceza olarak verilebileceği tehdidinde bulundu.

FİYATI ŞİŞİRİYOR: MasterCard, şu anda MasterCard veya Maestro markalı kartlarla tüketicinin yaptığı satın almanın yüzde 0.4’ü ile yüzde 1.2’si oranında ücret alıyor. Avrupa Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Neelie Kroes "Çok yönlü takas ücret anlaşmaları MasterCard’ınki gibi perakendecilerce kabul edilen kart maliyetini şişiriyor" dedi.

İKİ KERE ÖDÜYOR: Avrupa Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Neelie Kroes, tüketicilerin kart bedelini iki kere ödeme riskiyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi: "Birincisini tüketici genel yıllık kart ücreti olarak bankalara ödüyor. İkincisi de şişirilmiş perakende fiyatları üzerinden tüketicinin ödemek zorunda kaldığı bedel ki bunu sadece kart kullananlar değil, peşin alım yapanlarda ödemek zorunda kalıyor."

AVRUPA’DA YÜZDE 45: MasterCard Avrupa’nın kartla ödeme pazarının yüzde 45’ini kontrol ediyor. Avrupa’da benzer kartlar kabul eden işletmelerin yüzde 85’i Mastercard’ı seçiyor. Komisyona göre tüketiciler bir yılda kredi kartlarıyla 23 milyar dolar civarında işlem gerçekleştiriyor.

Visa Europe: Bize uygulanamaz

VISA Europe’tan bir yetkili, şu açıklamayı yaptı: "Bugün Avrupa Komisyonu’nun aldığı karar MasterCard ile ilgilidir ve bu karar Visa Europe’un takas sistemine yasal olarak uygulanamaz; buna paralel olarak komisyon üyesi Neelie Kroes bugün, her olayın kendi değerleri içerisinde yargılanması gerektiğine açıklık getirdi. 2002’den itibaren Avrupa Komisyonu’nun takas ücretlerimize yönelik verdiği takas muafiyetine sahibiz. Gelecekte de Komisyonu’nun takas oranlarımızın belirlenmesi hakkındaki revize yaklaşımını anlamayı ve bu konudaki diyalogu devam ettirmeyi umuyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!