Kredi kartına taksidi Yunanistan’a öğrettik sıra Japonlara geldi

TAKSİT kart uygulamasının Türkiye’de elde ettiği başarı, Yunan ve İsrailli kredi kartı kullanıcılarının da alışverişlerini taksitlendirme imkanına kavuşturdu.

Haberin Devamı

Önümüzdeki aylarda İngiltere’de uygulanmaya konması planlanan bu sistemin Türkiye’de elde ettiği başarı, Japon bankacıların da dikkatini çekti. Japonlar, sistemi ülkelerine adapte etmenin yollarını arıyor.

ÇEK ve senet sistemine son veren taksit kart uygulaması, sadece Türkiye’de değil, artık Yunanistan ve İsrail’de de devreye girdi. Sistemin Türkiye’de elde ettiği başarı, Yunan ve İsrailli kredi kartı kullanıcılarının da alışverişlerini taksitlendirme imkanına kavuşturdu. Önümüzdeki aylarda İngiltere’de uygulanmaya konması planlanan bu sistemin şimdi, Japonya’ya adapte edilmesi için çalışmalar yapılıyor. Tüm bu gelişmelerde, yapılan alışverişlerin peşin fiyatına aylık taksitler halinde ödenmesine imkan tanıyan taksit kartların Türkiye’de gösterdiği hızlı gelişim, önemli rol oynuyor. Yapılan her 100 YTL’lik alışverişin 22 YTL’sinin bu kartlar sayesinde taksitlendirilmesi, rekabette ön plana çıkmak isteyen bir çok uluslararası bankanın da dikkatini çekiyor.

İSTİKRAR OLUŞTU: Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, son üç yılda kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişlerin yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Taksitli alışverişler belli bir istikrara kavuştu. Artık taksit, kart kullanıcılarının, kredi kartlarında aradığı ilk özellik haline geldi. Yaptırdığımız bir araştırmaya göre, kart kullanıcılarınınm yüzde 84’ü alışverişlerini taksitlendirmek istiyor. Yüzde 81’i para ya da mil puanı biriktirmek, yüzde 71’i de harcamalarında indirim yapılmasına imkan sağlayan kredi kartı kullanmak istiyor" dedi.

İNCELEMEYE GELİYORLAR: Türkiye’de yaşanan bu gelişmelerin uluslararası bankaların da yakından takip etmesine neden olduğunu söyleyen Özinal, "Kredi kartlarına kazandırılan alışverişlerin taksitlendirme özelliği, önümüzdeki dönemde başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye yayılacak. Sistemi Türkiye’de başarıyla uygulayan bankacılarımız şimdi, bir çok ülkede sistemi anlatan seminerler verirken, sistemi kendi ülkelerine adapte etmek isteyen bankacılar da Türkiye’de incelemelerde bulunuyor" dedi.

TÜRKİYE’DEN YAYILIYOR: Yapılan araştırmalara göre, kredi kartı sahiplerinin yüzde 65’i kartlarıyla ayda ortalama 1000 YTL harcama yapıyor. Bu harcama, sosyo-ekonomik düzey yükseldikçe artıyor. A sosyo-ekonomik grubunda bulunan kredi kartı kullanıcılarının aylık ortalama harcamaları 1400 YTL’yi buluyor. Kredi kartı harcamalarına kullanıcıların yaş grubuna göre bakıldığında ise, kredi kartı harcaması en fazla olan grubun ayda ortalama 1307 YTL’yle 35-44 yaş arasındaki kullanıcılar oluşturuyor. Bunlar, harcamalarını en fazla taksitlendiren grubu da oluşturuyor.

BAŞARININ ROLÜ VAR: Akbank Kredi Kartları Bölüm Başkanı Mine Könüman da, taksit kart uygulamasının sadece Türkiye’de değil, artık Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde de başladığına dikkat çekerek, "Bunda, sistemin son yıllarda Türkiye’de elde ettiği başarının büyük rolü var. Yunanistan’dan sonra şimdi, İngiliz bankaları da, sistemi ülkelerinde uygulanmaya koymaya hazırlanıyor. Japon bankacılar da, kredi kartlarına taksitlendirme özelliği kazandıran bu sistemin Türkiye’de elde ettiği başarının nedenlerini araştırıyor" dedi.

Yazarın Tüm Yazıları