MasterIndex: Vergi iadesi gitti, fiş toplama düştü

Güncelleme Tarihi:

MasterIndex: Vergi iadesi gitti, fiş toplama düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2007 00:00

Türk halkının yüzde 28’i, vergi iadesinin kalkmasından sonra alışverişlerinde fiş istemekten vazgeçti. MasterCard tarafından 6 ayda bir yapılan geleneksel araştırması MasterIndex, bu kez Türk Halkı’nın ’Fiş Toplama’ ve ’Vergi İadesi’ne ilişkin bilinç düzeyini araştırdı.

Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırmasına göre, halkın yüzde 78’i artık vergi iadesi almak için fiş toplanmadığının farkında. Yüzde 10’luk bir kısım ise halen vergi iadesi almak için fiş toplandığını sanıyor. Halkın yüzde 12’lik bölümünün ise bu konuda bir fikri yok.

FİŞ İSTENMİYOR: Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü alışveriş yaptıkları işyerlerinin istemeden fiş verdiğini belirtirken, yüzde 10’luk bir kesim işyerlerinin fiş vermediğini vurguluyor. Yüzde 3’lük bir kesim de iş yerlerinin istendiği taktirde fiş verdiğini belirtiyor. Halkın yüzde 28’i ise vergi iadesinin kalkması nedeni ile fiş istemekten vazgeçtiğini söylüyor. MasterIndex Araştırmasına göre halkın yüzde 47’si vergi iadesi için zorunlu olsa da olmasa da fiş almaya devam ediyor.

HALK FİŞ TOPLAMADA BİLİNÇLİ: MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, "Vergi iadesi ilgili fiş toplama konusunda halkın büyük çoğunluğunun bilince sahip olduğunu görmek sevindirici. Halkımız zorunluluk nedeniyle değil, kayıtlı ekonominin gelişimine katkıda bulunmak için ısrarla fiş almaya devam etmeli" dedi. Özlem Erçelen İmece, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede özellikle kredi kartı ve banka kartı kullanımı büyük önem taşıdığına ve böylece gerçekleştirilen tüm işlemlerin kayıt altına alındığına dikkat çekti.

Vergi iadesi anketi hangi sonuca ulaştı

Halkın yüzde 78’i vergi iadesinin kalktığını biliyor.

Yüzde 10’u vergi iadesi için hálá fiş toplandığını sanıyor.

Yüzde 12’sinin fikri yok.

Halkın yüzde 64’üne göre işyeri istemeden fiş veriyor.

Halkın yüzde 47’si vergi iadesi için fiş almaya devam ediyor.

Yüzde 28’i vergi iadesi kalkınca fiş istemekten vaçgeçtiğini söylüyor.

İşyerlerinin yüzde 10’u fiş vermiyor.

İşyerlerinin yüzde 3’ü ancak istenince fiş kesiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!