Kredi kartlarına yılda 400 milyon dolar ’bedel’ ödüyoruz

BANKALAR yıllık 400 milyon doları bulan kredi kartı kullanım bedeline yüzde 66’ya varan zam yaparak, gelirlerini artırmaya çalışıyor.

36 milyon adet kredi kartına ortalama 25-30 YTL kullanım bedeli uygulayan bankalar, bazı kartlarda bedeli 75 dolara kadar çıkarıyor. Vakıfbank, Bank Asya gibi kuruluşlar ise kredi kartı kullanım ücretini kaldırıp, rekabette ön plana çıkmaya çalışıyor.

BANKALAR arasında yaşanan rekabet, yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte yeniden sayıları 36 milyon adede ulaşan kredi kartlarına kaydı. Bir yandan tüketicilerin kredi kartıyla yaptıkları harcamaları, kendi kartlarına kaydırmak için cazip kampanyaları uygulamaya koyan bankalar, diğer yandan da yıllık 400 milyon dolarlık (480 milyon YTL) hacme ulaşan kredi kartı üyelik bedellerine yüzde 66’lara varan oranda zam yaparak, gelirlerini artırmaya çalışıyor. Ortalama 25 YTL ile 30 YTL arasında değişen kredi kartı kullanım bedelleri, American Express gibi bazı kartlarda 90 YTL’ye (75 dolar) kadar ulaşıyor. Buna karşın Vakıf, Bank Asya gibi banka ve katılım bankaları ise kredi kartı kullanım ücreti uygulamasına son vererek, rekabette ön plana çıkmaya çalışıyor.

KART SAYISI 36 MİLYON: Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2007 yılı ekim sonu verilerine göre, geçtiğimiz yıl ekim ayında 32 milyon 433 bin olan Türkiye’deki kredi kartı sayısı, son bir yıl içinde 3 milyon 453 bin adet artarak, 35 milyon 886 bine ulaştı. Çipli kartların 1 dolara mal olmasına rağmen bankaların bu kartlar için müşterilerinden 90 YTL’ye varan yıllık kart bedeli alması, tüketicilerin de sürekli tepkisini çekiyor. Ancak, bu 35 milyon 886 bin kredi kartının neredeyse yarısı, hiç kullanılmıyor. Aktif olarak kullanılan kart sayısı, 20 milyonu geçmiyor. Bankaların bu 20 milyon aktif kredi kartından elde ettiği yıllık kart bedeli de 480 milyon YTL’yi buluyor.

100 FARKLI ÜRÜN: Standart ve taksit kart olmak üzere iki gruba ayrılan kredi kartlarının, limite göre değişen gold, klasik, platin gibi farklı sınıflandırmaları da bulunuyor. Türkiye’de Vakıfbank ve Bank Asya gibi bazı bankalar, kart bedeli ödemek istemeyen kredi kartı kullanıcılarını kendi kartlarına çekmek için yıllık kart ücreti uygulamasında bulunmuyor. Buna karşın, American Express gibi bazı kartlarda, bu bedel 75 dolara kadar çıkıyor. Taksitli alışverişe imkan sağlayan kredi kartlarında yıllık kart bedeli, 25 YTL ile 30 YTL arasında değişirken bu bedel, standart kartlarda 3 YTL ile 20 YTL arasında oluyor. Limiti yüksek gold ve platin gibi kartlarda ise yıllık kart bedelleri daha da yükselebiliyor.

SÖZLEŞMENİN ÖNEMİ: Kredi kartı kullanıcıları ile bankalar arasında sürekli tartışmaya yol açan bu kart bedeli uygulamasında, imzalanan sözleşmeler önemli rol oynuyor. Sözleşmesinde kullanım bedeliyle ilgili her hangi bir madde yer almayan kart kullanıcıları itirazda bulunmaları durumunda, bu bedeli ödemekten kurtulabiliyor. Ancak, sözleşmesinde böyle bir maddenin yer aldığı kullanıcılar bu bedeli ödemekten kurtulamıyor.
Yazarın Tüm Yazıları