AMEX: Büyüme hikayenizde yer alalım, kart ücretlerinden boşuna yakınmayın

Güncelleme Tarihi:

AMEX: Büyüme hikayenizde yer alalım, kart ücretlerinden boşuna yakınmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 00:00

American Express’in (AMEX) Başkan Yardımcısı Seamus Smith, Türkiye’de kredi kartı pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, "Biz de bu büyüme hikayesinde yer almak için çok çalışıyoruz" dedi. Smith, Türkiye’de kredi kartı ücretlerine karşı yükselen eleştirilere, "Kart ücreti alıyorsak, sözümüzü de tutuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN üçüncü büyük ödeme sistemi olarak 85 milyon üyesiyle 122 ülkede faaliyet gösteren American Express’in (AMEX) Başkan Yardımcısı Seamus Smith, Türkiye’de kredi kartı pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çekti. "Pazardaki bu büyüme premium kartların büyümesine de öncülük ediyor" diyen Smith, "Biz de bu büyüme hikayesinde yer almak için çok çalışıyoruz. Garanti ile mutluyuz. 5 yıllık anlaşmamız son bulunca onlarla yeni bir 10 yıl daha çalışırız" dedi. 1996’da başlayıp 10 yıl süren ortaklıklarının sonunda Akbank ile hedeflerinin farklılaştığına dikkat çeken Smith, "Garanti ile doğru zamanda, doğru ürünler ile doğru hedef kitlesine ulaşabildiğimizi gördük" dedi.

KARŞILIĞINI VERİYORUZ: Smitt, Türkiye’de kart ücretlerinin yüksekliği konusundaki eleştirilere karşı "Eğer belli kart bedellerini alıyorsak Premium cardlar konusunda müşterilerimize verdiğimiz sözü tutmamız gerektiğini biliyoruz. Kullanıcılarımız uluslararası yararlardan ve ayrıcalıklardan faydalanabiliyorlar. Rekabetçi ortamda bu hizmetlerin çoğunluğu başka yerde bulunamıyor. Ödül ve harcamalar konusunda da yerel alışkanlıkları göz önünde bulunduırabiliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

3 KAT FAZLA HARCAMA: American Express’in bulunduğu pazarlarda kart üyelerinin nerelerde harcama yapmak istediğini iyi gözlemlediğini ve ödeme noktalarıyla anlaşmaları da buna göre şekillendirdiğini söyleyen Smith, Türkler’in harcama alışkanlıklarının diğer ülkelerdeki AMEX kart kullanıcılarından farklı olmadığına dikkat çekti. Smith, "AMEX kullanıcıları avaraj olarak Visa ve Master card kullanıcılarından 3 kat daha fazla harcama yapıyorlar. Bu müşterilerin çoğunluğu bizim kartlarımızla kredi kullanmıyor. Yüzde 95’i geri ödemeleri zamanında ve tam yapıyor" dedi. Dünyada hiçbir ülkede yapılan harcamaların çok değişmediğini belirten Smith Türkiye’deki kullanım oranlarına baktıklarında da seyahat, araç kiralama ve restoran harcamalarının en üst sıraya yerleştiğine dikkat çekti.

TÜM POS’LARDAN GEÇECEK: Dünyada 3 milyon ödeme noktalarının bulunduğunu ve Türkiye’deki ödeme noktalarını artırmak konusunda da çalıştıklarını belirten Smith "Kısa süre öncesine kadar olduğundan çok daha fazla ödeme noktamız var" dedi. Garanti Ödeme sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin de POS sistemlerindeki altyapı çalışmalarını tamamladıklarına dikkat çekerek, "AMEX belki kırsaldaki bakkalda geçmiyor. Çünkü benim kart sahibim oraya gitmiyor. Ama İstanbul’da bir restoranda geçmezse orada sorun var demektir. Artık Garanti Bankası’nın POS makinasının bulunduğu her noktada AMEX de kabul edilecek" dedi. AMEX’in bir yıllık hedefine Aralık sonunda ulaşacaklarını da söyleyen Sezgin "Önümüzdeki 3-4 ayda ard arda yeni ürünler çıkartacağız. Uzun yıllar master card ve visa ile çalıştık ama AMEX ile ilişkimiz farklı. Burada bir ortaklık programı var" dedi.

American Express’e trink ödeme sistemi

GARANTİ’nin bu yıl çıkardığı ’trink’ ödeme sistemini şimdi AMEX’E de uygulamayı planladıklarını söyleyen Mehmet Sezgin, "Trink diye adlandırdığımız kartı dokundurarak geçme sistemi American Express’in altyapısıyla da uyum sağlıyor. Önümüzdeki yıl kartalara bunu da ekleyeceğiz. Mevcut markalarmızla da AMEX’i evlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Bu kartı kullanmak için zengin olmak yetmez

PRESTİJ kaynağı olarak değerlendirilen AMEX kartlarını verirken değerlendirmenin öncelkle kredilendirme kriterlerine göre yapıldığını söyleyen Mehmet Sezgin, "Sizin çok büyük geliriniz olsa da kredilendirme kuruluşunda iki kartı batırdığınıza dair bir bilgi varsa, AMEX vermeyebiliriz. Ama öyle birisinizdir ki şu anda gelir olmamasına karşın okullarınız, yaşınız, yaptığı işler, eşinizin işi, çocuk sayısı gibi parametrelere göre potansiyeliniz vardır. O parametrelere göre American Express verebiliriz. 1-2 yıl sonra Gold karta da terfi ettirebiliriz. Ürünü çok meşhur kişilerle ve ingilizce reklamlarla tanıttık. Bu da o ürünü biraz bilen insanların başvurmasını sağladı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!