'Kartlara bağımlı hale geldik'

Güncelleme Tarihi:

Kartlara bağımlı hale geldik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 13:46

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, Türkiye'de insanların artık 30 YTL'nin altındaki harcamalarını bile kredi kartıyla yapar hale geldiklerini belirterek, “Kartlara bağımlı hale geldik” dedi.

Haberin Devamı

Karagöz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 40 milyon kredi kartı kullanıcısı bulunduğunu, bunların 3'te 2'sinin mağdur durumda olduklarını ve haklarında icra takibi yapıldığını belirtti.

Kredi kartlarının son yıllarda tüketicilerin en büyük sorunlarından biri olduğunun altını çizen Karagöz, “Faiz oranları çok yüksek. Bankalar kredi kartı kullanıcılarına yıllık yüzde 70-80 oranlarında faiz uyguluyor. Nakit para çekimlerinde haraç alınır gibi komisyon alınıyor. Yıllık kart kullanım ücretleri de yasal değil. Bankalar keyfi uygulamalarına devam ediyor. Sorunlar çığ gibi büyüyor” dedi.
Karagöz, bankaların yanı sıra tüketicilerin de kredi kartı kullanımında büyük hatalarının olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Tüketiciler, maalesef kartlarını çok dikkatli kullanmıyorlar. İnsanlar artık 30 YTL altındaki harcamalarını bile kartla yapıyor. Kartlara bağımlı hale geldik. Tüketici hiç aklında yokken, gördüğü bir ürünü kendisine cazip gelerek hesap etmeden küçük taksitler halinde alıyor. Sonra büyüyen taksitler, tüketiciyi asgari ödemeyi yapmaya bile zorluyor. Yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin aylık harcamalarının yüzde 40'ından fazlası gıda ürünlerine gidiyor. Kredi kartları, eskiden bakkallarda kullanılan veresiye defterinin yerini aldı.”

Haberin Devamı

Tüketicilerin, kredi kartı kullanımında daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Karagöz, kredi mağduru çok sayıda kişinin kart borçlarını, bankalardan aldıkları bireysel kredilerle ödemeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!