ABD’de 915 milyar dolarlık kart bombası korkusu

Güncelleme Tarihi:

ABD’de 915 milyar dolarlık kart bombası korkusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 00:00

Mortgage kredileri nedeniyle kriz yaşayan ABD, şimdi de kredi kartları nedeniyle yeni bir kriz ihtimaliyle karşı karşıya kaldı.

Bunda da tüketicilerin cüzdanlarındaki kredi kartlarına ait borcun 915 milyar dolara tırmanması etkili oldu. 915 milyar dolarlık batağın bomba etkisi yaratarak 2001 yılından bu yana en büyük krizi yaşayan Citigroup, American Express ve Bank of America gibi büyük bankaları zor durumda bırakması bekleniyor.

BANKALAR AÇIKLADI: Citigroup son çeyrekte kazançlarında yüzde 57 düşüş açıklamıştı. Bankanın CFO’su Gary Crittenden kart kullanıcılarının limit artırımı yoluna gitme ve nakit avans çekme eğilimine dikkat çekerek, "Bu bir süre sonra sorunlar yaşanmasına yol açabilir" dedi. Capital One, Bank of America ve Washington Mutual da orta veya uzun vadede kredi kartı geri ödeme sorunlarının yüzde 20 oranında artabileceğine dikkat çekti.

MORTGAGE TETİKLEDİ: Yaşanacak sorunun gayrimenkule dayalı kredi kullanarak kredi kartı borcunu kapatanlarda daha fazla yaşanabileceğine dikkat çeken analistler, "Aslında bu bir domino taşı etkisi yaratıyor. Konut fiyatlarının yüksek olduğu dönemde kredi kullanarak kart borcu kapatanlar artık bunu yapamayacak" diyor.

HERKESE KART VERİLİYOR: Kredi kartı batağı ile mortgage batağı arasındaki en büyük farklı kredi kartının herhangi bir varlığa dayalı ve güvenlikli olmaması oluşturuyor. Bunun da ödenmeyen borçlar nedeniyle oluşacak zararın bilançolara "kesin zarar" olarak yansımasından korkuluyor. Commerzbank CEO’su Klaus-Peter Müller ise sorunun kart veriliş biçiminden kaynaklandığına dikkat çekerek, "Biz Almanya’da daha sert kriterler uyguluyoruz. Ancak, her Amerika ziyaretimde televizyonda çok sayıda ’kredi geçmişiniz olmasa da kredi kartı’ reklamı görüyorum" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!