Kartını çaldıran müşteri bankayı haberdar etmeli

Güncelleme Tarihi:

Kartını çaldıran müşteri bankayı haberdar etmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 00:00

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, kredi kartının çalınması durumunda kullanıcının sorumluluklarına ilişkin bilgi verirken, "Kartın çalınması halinde kart çıkaran kuruluş derhal haberdar edilmeli" dedi.

"Tüketici, kredi kartı ve kartın kullanılması bir kod numarası, şifre veya kimliği belirleyici başka bir yöntemin kullanılmasını gerektiriyorsa bu bilgileri güvenli bir şekilde korumak ve başkaları tarafından kullanılmasına engel olacak önlemleri almak durumundadır" diyen Pektaş, şöyle devam etti: "Kartın kaybolması, çalınması veya iradesi dışında gerçekleşmiş herhangi bir işlemi öğrenmesi halinde kart çıkaran kuruluşu derhal haberdar etmek zorundadır. Tüketici adresinde meydana gelen değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren 15 içinde kart çıkaran kuruluşa bildirmekle yükümlüdür.

TEK TARAFLI ŞART OLMAZ: Tüketicinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz. Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez.

UYUŞMAZLIKTA MAHKEMEYE : Kredi kartları uygulanmasıyla ilgili uyuşmazlıklarda tüketici, 792,12 YTL«ye kadar uyuşmazlıklarda 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 22’nci maddesi gereğince Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise 23’üncü maddesi hükümleri gereğince Tüketici Mahkemelerinde açacakları davalar ile haklarını arayabilirler

Konut finansmanında sözleşme değiştirilemez

Konut finansmanı sözleşmemsi tüketiciye verilmek zorunda mıdır? Konut finansmanı sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur.

Tüketicinin rızası olmadan sözleşmede öngörülen şartlar değiştirilebilir mi?

Taraflar arasında akdedilen sözleşmede öngörülen şartlar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez.


Özcan PEKTAŞ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!