AB'den Türkiye'ye tam destek

Güncelleme Tarihi:

ABden Türkiyeye tam destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 10:46

Avrupa Birliğinin üst düzey yetkilileri, bugün yaptıkları açıklamalarda PKK'nın son saldırılarını bir kez daha kınarken, Türkiye'ye terörle mücadelede dayanışma mesajı gönderdi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosundaki Türkiye tartışmasından önce konuşan AB dönem başkanı Portekiz'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Lobo Antunes, "Terör örgütünün son saldırılarını kınıyoruz ve Türk halkına tam dayanışma mesajı gönderiyoruz" dedi.

Portekizli bakan, terörün hiçbir yerden haklı çıkartılamayacağını söyledi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de PKK'nın son terör saldırlarını kınadıkları belirtti ve "Türkiye'nin, halkının güvenliğini koruma ihtiyacını anlıyoruz" ifadesini kullandı.

Olli Rehn, Türkiye ve Irak yetkililerinin sınır güvenliği sorununu diyalog yoluyla çözmelerini ümit ettiklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu genel kurulu, öğle saatlerinde Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan raporu oylayacak.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, "AB'ye üyelik hedefinin Türkiye'deki reformların gerçekleşmesi konusunda anahtar rol oynadığı" hatırlatırken, "AB'nin de Türkiye verdiği sözleri mutlaka yerine getirmesi gerektiğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosundaki Türkiye tartışmasından önce söz alan Rehn, "AB'nin Türkiye'den sorumluluklarını yerine getirmesini isterken, kendi verdiği sözleri tutmamasının da itibarına zarar vereceğini" belirti.

Konuşmasında tam üyelik müzakereleriyle ilgili bazı müzakere başlıklarının şu anda açılmasını engelleyen Fransa'yı üstü kapalı eleştiren Rehn, gelecek haftalarda tüketici hakları ve Avrupa üzerinden ulaşım ağıyla ilgili bölüm başlıklarının açılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili sürecin başarıyla tamamlanmasından ve genel seçimlerin yüksek katılımlı ve bütün siyasi görüşlerin mecliste temsil edilmesini sağlayacak bir sonuçla sona ermesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Rehn, yeni hükümetin anayasa reformunu öncelikle programına almasının da sevindirici olduğunu söyledi.

Rehn, bununla birlikte Türk Ceza Yasasının 301 maddesinin değiştirilmesine öncelik verilmesi istedi. Rehn, sivil-asker ilişkilerinin düzenlenmesi, rüşvetle mücadele ve ifade özgürlüğünün garanti altına alınması konularında daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

AB dönem başkanı Portekiz'in Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Manuel Lobo Antunes ise Türk hükümetinden reform sürecini hızlandırılmasını beklediklerini söyledi.

TCY'nın 301. maddesinin değişmesi, ifade özgürlüğü, kültürel haklar, azınlıkların dini hakları, kadın hakları konularında da Türkiye'den daha etkili adımlar atmasını beklediklerini ifade eden Portekizli bakan, Ankara anlaşmasıyla ilgili ek protokolün yerine getirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında köprü vazifesi gören Karma Parlamento Komisyonunun (KPK) Başkanı Joost Lagendick, PKK terörünün Türkiye'de Kürt vatandaşlara da zarar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosundaki Türkiye tartışmasında söz alan Lagendick, "PKK terörünün Türkiye'de barış içinde yaşamak isteyen herkese ve reform sürecine zarar verdiğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosundaki tartışmada Sosyalist Grup adına söz alan Hanes Swoboda, terör örgütü PKK'nın, terör faaliyetleriyle Türkiye'de barışı istemediğini gösterdiğini söyledi. Swoboda, Türkiye'nin sınır güvenliği sorunun, Irak yetkilileriyle diyalog yoluyla çözmesini ümit ettiklerini söyledi.

Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen Ruijen, Türkiye'den Ceza Yasasının 301. maddesini değiştirmesini beklediklerini söyledi.

Hollandalı parlamenter, Türkiye'nin ayrıca Ermenistan'la daha iyi komşuluk ilişkileri içinde olmasını arzu ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Alman Hristiyan Demokrat parlamenter Werner Lengen, 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili olarak Türkiye'nin tarihiyle barışması gerektiğini öne sürdü.

Tartışma sırasında bazı parlamenterlerin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını Türkiye tarafından kabul edilmesi gerektiği yolunda konuşmalar yaptığı gözlendi.

Parlamenterler, PKK terörüne karşı Türkiye'ye destek verdiklerini, ancak olası bir sınır ötesi operasyona sıcak bakmadıklarını ifade eden konuşmalar yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!