Sınır ötesi tezkereye onay

Güncelleme Tarihi:

Sınır ötesi tezkereye onay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 15:13

Sınır ötesi harekat için Başbakanlık tarafından hazırlanan tezkere TBMM Genel Kurulu'nda 507 kabul, 19 ret oyu ile kabul edildi.

Haberin Devamı

Genel Kurul'da ilk konuşmayı DTP'li Selahattin Demirtaş yaptı. "Burası milletin Meclis'i ise farklı sesler de olacaktır.Baskıcı olmamak lazımdır. Yalnızca DTP değil diğer milletvekilleri de karşı çıkmalıdır" diyen DTP'li Demirtaş bu mesajı ile AKP ve CHP gruplarındaki güneydoğulu milletvekillerine mesaj gönderdi.

Demirtaş şunları söyledi:

Son günlerde ülkemizde tekrardan tırmanan eylemler neticesinde, hepimizi derinden yaralayan vahim sonuçlar ortaya çıkmıştır. Operasyonların sonuçlarında yaşanan can ve ekonomik kayıplar, toplum olarak çektiğimiz acılar etkisini sürdürmektedir.

24 yılda 40.000'den fazla insan ölmüş, insanlar tutuklanıp işkenceler görmüş, doğusuyla batısıyla bütün ülke ağır fatura ödemek zorunda kalmıştır. Kriz, açlık, işsizlik, yoksulluk vatandaşlarımızın kaderi haline gelmiştir.

 

Haberin Devamı

Akan kanın durması sağlanamamıştır. Yaşanan çatışmalardan en çok doğu ve güneydoğu ile olumsuz etkilenen vatandaşlarımızın tümü artık akan kan durmasını istiyor. Akan kanın durması için bütün vatandaşlarımız sesini çıkarmaya başlamıştır.

 

Bu ülkede her gün bir evde yangın düştüğüne dair haberlerle güne başlamak istemiyor vatandaşlarımız. Daha mutlu bir gelecek sağından soluna herkesimin özlemidir ve halkın beklentisidir.

 

Eğer ortak hassasiyetlerimiz ülkemizin birliği ve bütünlüğü içinde yaşaması için birbirimize güvenmeye ihtiyacı vardır. Çekilen acılar ortak acılardır. Dökülen her damla kanın bizi biraz daha acılı bir topluma dönüştürdüğünü herkesin görüyor.

Artık sınır ötesi operasyonlardan ziyade zahmetsiz, en kazançlı yol olan demokratik tartışmayı gündemimize almak zorundayız. Şiddeti ve ırkçılığı övmeyen teşvik etmeyen herşeyin ifade edilmesi serbest olmalıdır.

Bununla birlikte DTP'nin demokratik yaşamda sağlayabileceği fırsatlar değerlendirilmelidir. TBMM daha fazla insiyatif alabilmelidir. Bu konuda çözüm isteyen herkes TBMM'ye inanmalı ve güvenmelidir.

Haberin Devamı

Bütün bu riskler, başarılı bir operasyon yapılsa dahi, sorun daha sonra büyük şekilde karşımıza çıkacaktır.
Operayonla birlikte daha fazla yoksulluk daha fazla işsizlik, daha az demokrasi ve özgürlükler gelecektir.

Bu kısır döngüden kurtulup üreteceğimiz çözümlerle, Ankara'yı umudun başkenti yapabilmeliyiz. Yüzümüz Ankara'ya gönlümüz demokrasi ve barışa dönük olacaktır. 

Sizlerle yürek yüreğe vermeye hazır olduğumuzu ifade ederken, tezkere de hayır oyu kullanacağımızı belirtirim.

CHP ADINA ELEKDAĞ KÜRSÜDE

CHP'li Şükrü Elekdağ terörle mücadele politikasının yaşamsal önem taşıdığını belirtti. Elekdağ şunları kaydetti:

Barzani PKK'yı bağımsızlık ilanında ve Kerkük'e karşı pazarlık unsuru tutmak için elinin altında tutuyor. Bu ABD'nin tutumundan kaynaklanıyor. ABD'nin Irak'a müdahalesi tam bir siyasi iflasa dönüştü.

ABD, PKK'yı etkin kart olarak kullanmaktadır. Amerika'nın Kuzey Irak'a ilişkin resmi politikası bu bölgenin merkezi hükümetin bir parçası olduğu yönündedir. ABD'nin attığı adımlar ise bunun tam tersi olmuştur. Kuzey Irak'taki Kürtlere anayasal ayrıcalıklar verilmiştir. Silahlanmalarına izin verilmiştir.

Hedef nereler olmalıdır?

Haberin Devamı

Harekatın temel hedefi nedir? Yakaladığımız PKK birlikleri etkisiz hale getirilecektir: Teröristleri bulmak muazzam bir ambara yerleştirilmiş toplu iğneleri bulmak gibidir. Bu asimetrik bir savaştır. PKK'yı himaye eden K. IRak'taki yerel yönetime bunun bir hesabının olacağını gistermeliyiz: Kuzey Irak'taki yönetimin bu yöndeki iradesini kıramadığımız zaman dağ fare doğurur.

Kuzey Irak'taki yerel yönetim PKK mı, Türkiye mi demelidir?

Amerika şu kararı vermek zorundadır. Türkiye mi, Kuzey Irak ve onun yayılmacı ideolojisi mi?

MHP ADINA BÖLÜKBAŞI KÜRSÜDE

MHP'li Ahmet Deniz Bölükbaşı Kuzey Irak'tan ciddi terör saldırısı altında kaldığının altını çizdi. Bölükbaşı şöyle konuştu:

Hükümet Irak'taki gelişmeler karşısında sessiz kaldı. Terörle mücadele koordinatörlere, bürokratlara bırakılmıştır. Bu konudaki tartışmalar 22 Temmuz öncesine dayanmaktadır. Genelkurmay Başkanı sınırötesi operasyon yapılmasının faydalı olacağını söylemiştir. Askeri harekatın siyasi hedeflerinin belirlenmesini istemiştir. Başbakan "Önce askerden talep gelmesi gerekir" diyerek bölgedeki oylarını düşünerek gerekli girişimlerden uzak durmuştur.

Sayın Başbakan askeri makamlarımızın isteklerine rağmen askeri operasyon yapılmayacağını belirtmiştir. Bütün bunların üzerinden kısa bir zaman geçmeden 4 ay sonra söylediklerini tersine girişmelere destek vermiştir.

Operasyonun siyasi belirlenmelidir. 

Kuzey Irak'taki yerel örgütlenmeye değinilmemiştir. Tezkerenin siyasi hedefleri dar tutulmuştur.

OYLAMAYA 526 MİLLETVEKİLİ KATILDI

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, sınır  ötesi operasyon için Hükümete 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören  Başbakanlık Tezkeresinin oylamasında, CHP Ankara Milletvekili Eşref  Erdem, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit  Geylani ve DTP'li 16 milletvekili, ret oyu verdi.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve  Bağımsız Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ile DTP'li milletvekilleri  Akın Birdal, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, Emine  Ayna, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Nuri Yaman, Osman  Özçelik, Şerafettin Halis, İbrahim Binici, Özdal Üçer, Sevahir Bayındır,  Mehmet Nezir Karabaş ve Hasip Kaplan, ret oyu kullandı.

Oylamaya, CHP'den Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Aydın Milletvekili  Mehmet Fatih Atay, Bursa Milletvekili Onur Öymen, Çanakkale Milletvekili  Ahmet Küçük, Edirne Milletvekili Rasim Çakır, İstanbul Milletvekili  Birgen Keleş, İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Malatya Milletvekili  Ferit Mevlüt Aslanoğlu katılmadı.

Haberin Devamı

AK Parti'den Düzce Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar  Yakış, Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu, Şırnak Milletvekili  Abdullah Veli Seyda, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Muğla  Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Şanlıurfa Milletvekili Sebahattin  Cevheri, Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz'ün de katılmadığı oylamada,  MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, DSP İstanbul  Milletvekili Ahmet Tan, DTP'den Van Milletvekili Fatma Kurtulan,  Batman  milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız ile Iğdır Milletvekili  Pervin Buldan da bulunmadı.

BAYKAL, SON ANDA YETİŞTİ
       
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı  Cemil Çiçek'in konuşması sırasında Genel Kuruldan ayrılarak, Meclisteki  makam odasına çıktı. Baykal, oylamanın başlamasının ardından, bir grup  CHP'li milletvekiliyle birlikte tekrar Genel Kurul Salonuna döndü.  Kuliste gazetecilere “Geç kaldık mı?” diye soran Baykal'a,  gazeteciler, oylamanın bitimine 1 dakika kaldığını söyleyince, Baykal,  koşar adımlarla içeri girerek, son anda oyunu kullanabildi.

Oylama işlemi bittikten sonra muhalefet kulisine gelen AK Parti  Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, bir grup DTP'li vekille sohbet  etti. “DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ın konuşmasını tebrik  ediyorum. İyi konuşmaydı” diyen Kurt'a, DTP'li vekiller, “Tebrik  değil, ret oyunuzla destek verin” karşılığını verdi.

Tezkere görüşmelerini, yerli ve yabancı çok sayıda medya mensubu da  izledi ve gelişmeleri canlı yayınla izleyicilerine aktardı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!