ATM’lerde çetelere karşı korunmuyoruz

BEN İzmir’in Balçova ilçesinde yasayan emekli bir memurum. Kıt kanaat geçinmekteyim. Bundan iki ay kadar önce aşağıda anlatacağım bankamatik kart dolandırıcılığına maruz kaldım. Bu olaydan maddi ve manevi olarak çok zarar gördüm.

4.8.2007 cumartesi günü 09.15’de emekli maaşımı almak üzere İzmir Balçova Ata Caddesi üzerindeki Ziraat Bankası duvarında bulunan üç adet ATM’den sağdakinden bankamatiğimle para çekmek isterken ATM arızaya girdi... O sırada başka bir müşteri sandığımkişi vardı; "şifreni gir, iade eder" dedi ve ayrıldı... Malum hikaye, ayrıntısı uzun... Emniyete ve bankaya durumu bildirerek şikayetçi oldum.

Bankanın bölge müdürlüğü ve genel müdürlüğünden bana gelen yazıda "şifreyi çaldırdın" diyerek, üzüntülerini belirten cevap verdiler.

Oysa ben kimseye şifremi bilerek vermedim. Dolandırıcılar düzenekle ele geçirdiler. Ben sorumlu bir bankamatik kullanıcısı olarak kartım bankamatikte kaldığında ilk işim bankanın telefon merkezini arayarak kartımı iptal ettirmek oldu. Buna rağmen ben suçlu çıktım.

Bu olayda banka ATM cihazının üzerinde ve çevresinde bir güvenlik önlemi alınmamıştı.

ATM cihazının üzerindeki kart giriş yerine emniyet (Kartın makineden cıkarılmaması için) aparatı yerleştirmemişti. (Karşıdaki başka bankanın şubesinde mevcut) ATM’yi ve çevresini gözetleyecek güvenlik kamera sistemi yoktu. Kart takılması veya benzeri durumlar için ihbar edecek düzenek (zil veya telefon gibi) sistemini de kurulmamıştı.

Ben inanıyorum ki şu belirttigim ucuz ve basit önlemler alınmış olsaydı, suçluları kesin caydırırdı.

Benim gibi başka emeklilerinde mağdur olmaması için olayın sizin aracılığınızla kamuoyuna duyurulmasını ve Ankara’daki Genel Müdürlüğün öğrenmesini istiyorum.

Ben yeterince mağdur oldum. Bankalar, kamu maaş ödemelerinde promosyon dağıtılırken, Ziraat Bankası böyle nitelikli dolandırıcılıkta müşterilerini mağdur etmemek için fon kurarak veya başka önlemlerle mağduriyeti giderici önlemler alabilirlerdi.

Keza Ziraat Bankası’ndan emekli maaşı alan binlerce emekli mevcut. Neden yapmazlar bilinmez?

Ali ÖZTÜRK

(0555-519 86 52)


VASİYET

OLUR ya bir çatışmada ölürsem /Arkamdan yas tutmayın /Bırakın toprağımda rahat uyuyayım /Bedenimden elbisemi çıkarmayın /Onlar benim gururumdur /Ölünce kefenim olacak /Başımdan beremi çıkarmayın /O benim şanım şerefim olacak /Ayağımdan botları çıkarmayın /Onlar nice yollar aşacak /Sırat köprüsünden geçecek /Elimden tüfeğimi almayın /O benim namusumdur /Mezarıma sembol olacak /Yaramın kanını silmeyin /Ahirette hesabı sorulacak /Göğsümden kör kurşunu çıkarmayın /O benim madalyam olacak. Ahmet GÖZÜBÜYÜK

Yurtdışı edilme ile karşı karşıyayım

DIŞİŞLERİ
Bakanlığı üzerinden Frankfurt Başkonsolosluğu’ndan dileğimdir:

Ben Gülten Doğan (Hozat, 22.9.1970, baba adı Ahmet) 9.8.2000’de Tunceli Emniyet Müdürlüğü’nden aldığım yeşil pasaportla Almanya’ya geldim. Yeşil pasaport babam emekli öğretmen olduğu için tarafıma verildi. Almanya’da uzun süre kaldıktan sonra Türk vatandaşı eşimle evlendim. Şu anda 3 ve 1 yaşında iki çocuğum var. Yeşil pasaportun tarihi geçtiği için ve evlenip yeşil pasaport halkımı kaybettiğim için Tunceli Emniyet Müdürlüğü pasaport şubesine gönderdim. Frankfurt Yabancılar Dairesi, konsolosluğunuzda tarafıma normal pasaport verilmesi halinde aile birleşimi kapsamında oturma müsaadesi verileceğini belirti. Ancak en az 20 defa konsolosluğa müracaat etmeme rağmen tarafıma pasaport verilmedi. Şimdi yabancılar dairesi pasaportum olmadığı için bana verdiği kısa süreli oturma müsaadesini askıya aldı. Ve 15 gün içinde yabancılar dairesine pasaport vermezsem yurtdışı edileceğim.

Yurtdışı tehlikesiyle karşı karşıyayım. Bizzat konsolosluğa gelip içinde olduğum zor durumumu memurlara anlattığım halde bu talebimi geri çevirdiler ve bana pasaport vermediler. Siz de biliyorsunuz Almanya’da yeni göç yasası çıktı ve yürülüğe girdi. İki coçuğumla yurtdışı edilmem halinde Almanya’ya bir daha zor geri dönerim. Aile birleşimi yasaları ağırlaştı. Ancak bütün bunlara rağmen yukarda da belirdiğim gibi konsoloslukta çalışan memurlar pasaport çıkarma başvurularımı olumsuz yanıtladılar.

İçinde bulunduğum zor durumu anlatmaya çalıştım; bir yandan yabancılar dairesi bir yandan avukat ve konsolosluk üçgeni içinde koşturuyorum, dört yıldır baş vurmadığım kurum kuruluş kalmadı.

Tarafıma pasaport verilmesi için gereken ilgiyi göstereceğinize yürekten inanıyorum.

Gülten DOĞAN- Neu İsenbmurg (FRANKFURT) 0049-179-5856825

Egzosa kim müdahale edecek

VALLAHİ merak ediyorum. Egsozunu açan ve gürültüyü bana ve çevresine dinleten insanlar bundan, nasıl bir keyif ve haz alır. Biri bana bunu anlatsa da anlasam. Benim Keçiören Tepebaşı’nda döner kavşakta işyerim var. Sabahtan akşama kadar kapımı kapalı tutmaya özen gösteriyorum. Çünkü artık bıkma ötesine geçtim. Takip ettiğim eksozu açık arabaların büyük çoğunluğu pazara mal götüren kamyon ve kamyonetler, belediye otobüsleri, eski kasa bazı markalar... Yetkililere sesleniyorum; eğer bu tür arabaları şikayet edebileceğim ve sonuç alacağım bir yer varsa lütfen bana bildirin. Ben de onları şikayet etmekten keyif ve haz alacağım.

Osman CANATAN
Yazarın Tüm Yazıları