Kredi kartı intihar noktasına getiriyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı intihar noktasına getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

Ankara Genç İşadamları Derneği’nin (AGİAD) kredi kartı kullanımıyla ilgili araştırmasında, kredi kartlarının büyük oranda "gereksiz harcamaya neden olduğu" ve kredi kartı borcunun, kullanıcıların aylık gelirini genel olarak aştığı sonucuna ulaşıldı.

Araştırmada, kullanıcıların yaklaşık yüzde 70’i kredi kartı nedeniyle zor durumda kaldığını kaydederken bazı bankaların aldığı yıllık kart aidatlarının ise "haksız kazanç" olarak görüldüğü belirlendi. Kredi kartı kullananlar içinde, kart kullanma alışkanlığını dikkate alarak değerlendirdiğinde, "intihar etme noktasına" gelebileceğini düşünenlerin sayısı ise azımsanmayacak ölçüde: yüzde 35.82. ANGİAD, "Kredi Kartları Araştırması"nda, kredi kartı kullanımı ile ilgili önemli verilere ulaşıldı. Kredi kartı kullanan 787 kişinin yanıtladığı ankette, kartların kullanım amaçları, yararlı ve zararlı görüldükleri alanlar ile kullanıcı alışkanlıkları gibi sorulara yanıt arandı.

ZOR DURUMA DÜŞÜRÜYOR: Ankette yanıtlanması istenen "Kredi kartı borcunuz yüzünden hiç zor durumda kaldınız mı?" sorusuna, katılanların yüzde 69.11’i "evet" yanıtını verirken "hayır" diyenlerin oranı yüzde ise 27.05’te kalıyor. Kredi kartını iptal ettirmeyi düşünenlerin sayısı yüzde 70’in üzerine çıkarken, kullanıcıların yüzde 70.12’si de bazı bankaların aldığı kart aidatını "haksız kazanç" olarak görüyor. Anketi yanıtlayanların yüzde 10.53’ü, aidat alan bankaların kartlarının kullanılmaması gerektiğini, yüzde 9.11’i de bu duruma devletin müdahalesinin şart olduğunu düşünüyor.

DENGELİ BÜTÇE, STRESSİZ HAYAT: Ankete katılan kredi kartı kullanıcılarının neredeyse yarısı (yüzde 48.12) "kartsız bir hayatı" "gelir ve giderin dengede olduğu bir hayat" olarak tanımlıyor. Kullanıcıların yüzde 35.83’ü için ise kartsız hayat "stressiz bir hayat" anlamına geliyor. Kredi kartının olmaması, kart sahiplerinin yüzde 6.11’i için "zor bir hayat"ı, yüzde 5.23’ü için ise "stresli bir hayat"ı ifade ediyor. Kredi kartı kullanmanın nasıl bir avantaj olduğu sorusuna yüzde 39.68 oranında "para olmadığı zamanlar harcama yapabilmek" şeklinde yanıt verilirken kullanıcıların yüzde 22.66’sı "geçici de olsa maddi yönden rahatlatıyor", yüzde 21.89’u "bana güven duygusu veriyor" seçeneğini işaretledi.

En çok gıda ve borç kapatma

Kredi kartı kullananların, kartlarını en çok hangi tür harcamalar için kullandıkları sorusunda ise yüzde 30.32 oranıyla "gıda", yüzde 20.57 oranıyla "borç ödeme" yanıtı ilk iki sırada yer alıyor. Kullanıcıların yüzde 16.19’u ise "zorunlu ihtiyaçlar" için kartına başvuruyor.

AnGİAD’ın araştırmasına katılan kredi kartı sahiplerine, kart borcu yüzünden intihar etmiş birini duyduğunda ne hissettiği de sorulmuş. Kullanıcıların yüzde 45.12’si bu soruya "ders alıyorum" şeklinde yanıt verirken yüzde 12.81’i de kartını iptal ettirmeyi düşündüğü yanıtını veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!