Şırnak'ta çatışma: 13 şehit

Güncelleme Tarihi:

Şırnakta çatışma: 13 şehit
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2007 19:53

Şırnak'ta çıkan çatışmada 13 asker şehit oldu.

Haberin Devamı

ŞIRNAK'ta operasyon yapan time bomba ve uzun namlulu silahlarla saldıran PKK'lı teröristler, 13 askeri şehit etti. Saldırıdan sonra güvenlik güçleri bölgede hava destekli geniş çaplı operasyon başlatırken, sınırda teröristlerin kaçış noktaları top atışına tutuldu.

Güvenlik güçlerine hain saldırı bugün saat 14.30 sıralarında Şırnak'ın Gabar Dağı'nda yapıldı. Bolu Komando Tugayı'ndan bölgeye geçici görevle gelen ve Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapan 13 kişilik tim, son günlerde operasyonların yoğunlaştığı Gabar Dağı'nda devriye görevi yaparken, kalabalık PKK'lı grubunun saldırısına uğradı. Teröristler askerlerin üzerine el bombası atıp, ardından gizlendikleri yerlerden uzun numlulu silahlarla çapraz ateş açtı. Saldırıda timdeki 13 asker de şehit oldu.

Haberin Devamı

Saldırının duyulmasının ardından bölgede birlik sevkedilerek geniş çaplı operasyon başlatıldı. Hava destekli operasyon devam ederken, bölgeye Özel Harekat Timleri indirildi.

Teröristlerin kaçış noktaları tutulurken, sınır boyundaki birlikler teyakkuza geçirildi. Şırnak ve Hakkari'de de sınır boyundaki birlikler teröristlerin kaçış noktalarını top atışına tuttu. Hakkari'nin Irak sınırındaki ilçesi Çukurca'da da sınırın sıfır noktasında konuşlanan birlikler, teröristlerin kaçış noktalarında önlem aldı. Çukurca'da bulunan 3'üncü Komando Taburu ve 21'inci Taktik Sınır Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı askeri birlikler, Irak sınırını yaklaşık 40 dakika boyunca top ateşi açtı. Top sesleri Çukurca'da duyuldu.

Saldırının ardından Şırnak Valisi Selahattin Aparı, Şırnak 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’na giderek, olayla ilgili bilgi aldı.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı'ndan Şırnak'ta bugün 13 askerin şehit edilmesiyle ilgili ilk açıklama şu şekilde yapıldı:

“Şırnak bölgesinde görev yapan bir birliğimize, 07 Ekim 2007 tarihinde terör örgütü tarafından yapılan bir saldırıda, 13 Silahlı Kuvvetler mensubu şehit edilmiştir. Terör örgütü mensupları, yurt içerisinde operasyon birliklerimizle, yurt dışına kaçış noktalarında ise ateş destek vasıtalarıyla takip edilmektedir. Terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlerde ortaya çıkan bu tablo, mücadele azmimizi ve kararlılığımızı daha da artırmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyrulur.”

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay Başkanlığı’nın güvenlikli bölge ilan edip, süresini uzattığı Şırnak, Hakkari ve Siirt’te PKK’lı teröristlere yönelik bir süre önce başlattığı operasyon, son günlerde Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi Kato ile Cizre ilçesi yakınlarında bulunan Gabar ve Cudi dağlarında yoğunlaştırılmıştı.

GÜL: TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KARŞISINDA HİÇ BİR GÜÇ DURAMAYACAKTIR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Terörü yaratanlar, besleyenler ve ona destek olanlar bilmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü koruma kararlılığı karşısında hiç bir güç duramayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Şırnak'ta teröristlerin saldırısı sonucu 13 askerin şehit olması üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı telefonla arayarak, olayla ilgili bilgi aldı ve başsağlığı dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Gül, ayrıca yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 1 ay önce ziyaret ettiğim Şırnak bölgesinde görevli bir birliğimize terör örgütü tarafından yapılan hain saldırıda, ülkemizin huzurunu, milletimizin güvenliğini sağlamak amacıyla görev yapan 13 askerimizin şehit edilmesi hepimizi derinden sarsmış, bizlere büyük bir acı yaşatmıştır.

Terörün acımasızlığını, insanlık dışı vahşet ve şiddet isteğini ortaya koyan bu saldırı, terör örgütünün çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Terörü yaratanlar, besleyenler ve ona destek olanlar bilmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü koruma kararlılığı karşısında hiç bir güç duramayacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti, büyük bir insanlık suçu olan terör karşısındaki haklı mücadelesini, milletimizin desteği, kahraman güvenlik güçlerimizin azmi ile her türlü şart altında yılmadan devam ettirecektir.

Saldırıda şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyorum.”

ERDOĞAN: ÜZÜNTÜMÜZ BÜYÜK

Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda Ankara'ya hareketinden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Şırnak'ta biri astsubay 12'si er olmak üzere 13 askerin şehit edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Allah'tan şehitlerimize rahmet diliyorum. Sivillerimize yönelik son saldırıdan sonra bu alçakça terör saldırısında 13 şehidimizin olması gerçekten bizim yüreğimizi dağlayan bir olay oldu. Üzüntümüz büyük. Operasyonlar devam ediyor. Mücadele şüphesiz sonuna kadar devam edecek. Orada halkımız güvenlik güçlerimizin sürekli yanında. Gerek askerimiz, gerek polisimiz el ele bu mücadeleyi hep birlikte yürütüyoruz, yürüteceğiz.”

Haberin Devamı

Aynı şekilde İstanbul Avcılar'da da bir olay olduğunu ve bu olayla ilgili takibin devam ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Terörle olan bu mücadele sürecimiz çok daha farklı bir şekilde yürüyecek. Ben de yarın Bakanlar Kurulu'nda arkadaşlarımızla birlikte konuyu tekrar değerlendirerek Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nu toplayıp, kendileriyle arkadaşlarımızın bundan sonraki sürece yönelik neler yapmamız gerektiği hususunu değerlendireceğiz. Ona göre bazı adımları da atacağız.”

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “Türkiye terörle mücadele konusunda hep yalnız kalıyor. Kuzey Irak teröristlerin barınma noktası haline geldi. Oradan gelen bombalar metropollerde patlıyor. Bu konuyla ilgili yeni bir değerlendirmeniz olacak mı?” yönündeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Durumu tespit noktasındaki açıklamalarımda herhangi bir değişiklik yok. Aynı düşüncelerimin arkasındayım. Buna yönelik olarak da önümüzdeki ay Amerika seyahatim var. Bu seyahatte Sayın Başkan'la da bu konuları en geniş anlamda konuşacağız. Ondan sonra da sürece yönelik açıklamalarımızı orada veya döndüğümüzde tekrar, yaparız.”

BAŞSAĞLIĞI TELGRAFI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devletin ve milletin, teröre karşı her türlü fedakarlıkla büyük bir mücadele yürüten güvenlik kuvvetlerine, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da tüm varlığıyla destek olmaya devam edeceğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Şırnak'ta görev yapan bir birliğe terör örgütü tarafından yapılan saldırıda, 13 silahlı kuvvetler mensubunun şehit edilmesi nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a telgraf gönderdi.

Olaydan derin üzüntü duyduğunu belirten Erdoğan, telgrafında şunları kaydetti:

“Acımız ne kadar büyük olsa da Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik bu tür saldırılar, terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı daha da artırmaktadır.

Devletimiz ve milletimiz, teröre karşı her türlü fedakarlıkla büyük bir mücadele yürüten güvenlik kuvvetlerimize bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da tüm varlığıyla destek olmaya devam edecektir.

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza başsağlığı dilerim.”

TOPTAN:  AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

TBMM Başkanı Köksal Toptan, devletin bölünmez bütünlüğüne yönelik yapılan hain saldırıların asla amacına ulaşamayacağını belirterek, “Hükümetimize ve kahraman ordumuza güvenimiz tamdır. Teröristlere hak ettikleri cevabın en sert şekilde verileceğinden kuşkumuz yoktur” dedi.

TBMM İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Köksal Toptan, Şırnak'ta görev yapan bir birliğe terör örgütü tarafından yapılan saldırıda, 13 silahlı kuvvetler mensubunun şehit edilmesi nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a başsağlığı mesajı gönderdi.

Mesajında, kanlı terör örgütünün Şırnak'ta düzenlediği hain saldırıda 13 askerin şehit olduğunu büyük üzüntüyle öğrendiğini belirten Toptan, şunları kaydetti:

“Devletimizin bölünmez bütünlüğüne yönelik yapılan hain saldırılar asla amacına uluşamayacaktır. Hükümetimize ve kahraman ordumuza güvenimiz tamdır. Teröristlere hak ettikleri cevabın en sert şekilde verileceğinden kuşkumuz yoktur.

Devletimizin ve milletimizin güvenliği ve bağımsızlığı uğruna şehit düşen kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, şahsınızda ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ve büyük Türk milletine başsağlığı diliyorum.”

TÜZMEN: ŞEREFSİZLİK YAPANLARI KINIYORUZ

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Şırnak'ta görev yapan bir birliğe terör örgütü tarafından yapılan saldırıda, 13 silahlı kuvvetler mensubunun şehit edilmesiyle ilgili olarak, “Bu ülkenin ekmeğini yeyip de böylesine şerefsizlik yapanları lanetle kınıyoruz” dedi.

Tüzmen, partisinin Osmaniye İl Danışma Meclis Kurulu toplantısının ardından Ankara'ya gitmek üzere geldiği Adana Havalimanında basın mensuplarının sorusu üzerine, “Terör örgütünün son dönemde gerçekleştirmeye çalıştığı son çabalarıdır bunlar. Çünkü artık her şeyini kaybetmek üzeredir” dedi.

Terörle mücadelenin sonuna kadar süreceğini belirten Tüzmen şunları kaydetti:

“Bu ülkenin ekmeğini yeyip de böylesine şerefsizlik yapanları lanetle kınıyoruz. Çalışmalarımız sonuna kadar devam edecek. Metin olmamız lazım. Silahlı kuvvetlerimiz ve güvenlik güçlerimiz bu terör belasıyla sonun kadar mücadele edecek güce sahiptir. Şehit olanların ailelerine baş sağlığı diliyorum.”

Tüzmen daha sonra Ankara'ya hareket etti.

BAHÇELİ: İZİN ALINMAKSIZIN SINIR ÖTESİ TAKİP ARTIK MEŞRU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Gerek duyulması halinde, yapılacak sıcak takibin sınır ötesini de kapsayacak şekilde ve izin almaksızın icra edilmesi artık meşru hale gelmiş bulunmaktadır. Hiçbir ortaklık veya işbirliği mazereti bir tek vatan evladının hayatından daha kıymetli sayılamaz” dedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Şırnak'ta teröristlerin saldırısı sonucu 13 askerin şehit olmasını “derin bir üzüntüyle öğrendiğini” kaydetti.

“Bu menfur saldırıdan sonra, teröristler ile işbirlikçilerinin bir an önce ele geçirilmesi ile muhtemel yeni terör saldırıları için gerekli tedbirlerin hükümet tarafından acilen alınmasının öncelikli beklentileri” olduğunu belirten Bahçeli, şöyle devam etti:

“Gerek duyulması halinde, yapılacak sıcak takibin sınır ötesini de kapsayacak şekilde ve izin almaksızın icra edilmesi artık meşru hale gelmiş bulunmaktadır. Hiçbir ortaklık veya işbirliği mazereti bir tek vatan evladının hayatından daha kıymetli sayılamaz. Uzun bir süredir ülkemizi tehdit eden terör örgütünün bu son eylemi, Türk milletinin sabrını taşırma noktasına getirmiştir. Siyasal tartışmaların yoğunluk kazandığı bu zamanda, terörle mücadele artık en önemli gündem maddesi olmalıdır.

Bugüne kadar yaptığı yanlışlarla bölücü heveslerin cesaret ve ilham kaynağı olan hükümet, yalnızca terör eylemlerinin değil, siyasallaşma çabalarının da birinci derecede sorumlusudur. Aziz milletimiz hükümetten bölücülük ve terörle mücadelede etkin, kararlı ve kalıcı bir icraat beklemektedir. Bu icraatın gecikmesi halinde kapatılması mümkün olmayan derin yaraların açılacağı, milli birlik ve bütünlüğümüzün zedeleneceği çok tehlikeli yeni bir sürece girildiği anlaşılmaktadır.

Bu elim hadiseyi nefretle ve şiddetle kınıyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine, aziz milletimize ve silah arkadaşlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!